TÜRKİYE'NİN EN RENKLİ FUARI, YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI KAPILARINI AÇTI

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,TÜRKİYE'NİN EN RENKLİ FUARI, YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI KAPILARINI AÇTI
Haberin Tarihi: 21.9.2013 09:36:00 - Okunma Sayısı:1843 defa okundu.

Antalya Ticaret Borsası öncülüğünde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin desteğiyle bu yıl 4´üncüsü düzenlenen Yöresel ve Geleneksel Ürünler Fuarı Antalya'da açıldı.

TÜRKİYE’NİN EN RENKLİ FUARI, YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI KAPILARINI AÇTI

 

            Antalya Ticaret Borsası öncülüğünde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin desteğiyle bu yıl 4´üncüsü düzenlenen Yöresel ve Geleneksel Ürünler Fuarı Antalya’da açıldı. ´Memleket Hasreti Çekenlere´ sloganıyla düzenlenen ve 22 Eylül’e kadar ziyaretçiyle buluşacak fuarda, Diyarbakır’dan Bursa’ya Türkiye´nin dört bir yanından gelen yöresel, geleneksel ve kültürel ürünler sergileniyor. Fuarın açılışına Antalya Valisi Sebahattin Öztürk, Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, TOBB Başkan Yardımcısı ve ATSO Başkanı Çetin Osman Budak, Türk Patent Enstitüsü Başkanı Habip Asan, belediye başkanları, oda ve borsaların başkanları ile çok sayıda davetli katıldı.

            Fuarın açılışında konuşan Vali Sebahattin Öztürk, Türkiye´nin birlik ve bütünlüğü açısından fuarın çok önemli olduğunu belirtirken, “Bizim binlerce yıllık kültürümüzü elle tutulur, gözle görülür, hissedilir hale getiren bir fuar. Binlerce yıldır bunları yaptık, yapmaya devam edeceğiz. Ama bunları ekonomik hale getirmek pek mümkün olmadı. Bir ülkede patent, coğrafi işaret gelişmişlik ölçüsüdür. 50 milyar dolarlık piyasadan bahsediyoruz ama, biz bugüne kadar sadece 170 tescil alabilmişiz. İnşallah ülkenin dört bir tarafındaki değerler modern üretime, ekonomiyekazandırılır” diye konuştu.

            Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, Türkiye’nin yöresel değerlerini tekrardan ekonomiye kazandırmak için Yöresel Ürünler projesini geliştirdiklerini belirterek, yöresel değerlerin hakkını, hukukunu korumak istediklerini ve bunun için uğraştıklarını vurguladı. Yöresel ürünlerin coğrafi işaret kalkanı içerisine alınması gerektiğini hatırlatan Çandır, “Bu şekilde ürünlerimizi önce kendi insanımıza, sonra da dünyaya tanıtmak için yola çıktık. Türkiye’nin doğusundan batısına tüm renkleri aynı çatı altında topladık.” dedi. Dünyada coğrafi işaretlerle korunmuş 50 milyar dolarlık bir pazar olduğunu kaydeden Çandır, bu piyasanın yüzde 60’ını Fransa, İtalya, İspanya ve Yunanistan’ın elinde tuttuğunu ifade etti.

            ATSO Başkanı Çetin Osman Budak, organizasyonun bir fuardan dışarıya çıktığını, Türk kültürünün yansıması haline geldiğini belirterek, 4. Yöresel ve Geleneksel Ürünler Fuarı’nın artık hasat dönemi olarak görülebileceğini, artık bu hasadın başlaması gerektiğini vurguladı.

            Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, Türkiye’nin endemik bitkilerde geri kalmasına üzüldüğünü, geç yola çıkılmasına rağmen turizmde olduğu gibi Türkiye’nin diğer Avrupa ülkelerini yakalayabileceğini ifade etti. Akaydın, fuara öncülük eden Antalya Ticaret Borsası’na teşekkür etti.

            Türk Patent Enstitüsü (TPE) Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, TPE´nin yöresel ve geleneksel ürünlerin korunması ve hak ettikleri değeri elde etmesi açısından önemli bir kararlılığa sahip olduğunu bildirdi. Coğrafi işaretlerin, yöresel ürünlerin belirli bir bölgeden çıktığını ve sadece o bölgede bulunabilecek, karakteristik özellikler taşıdığını gösteren kimlik belgeleri olduğunu dile getiren Asan, “Coğrafi işaretler üreticiler için olduğu kadar tüketiciler için debeklenen kalitenin sağlanması açısından son derece önemlidir” diye konuştu.

            Türkiye´de bugün 172 adet tescilli coğrafi işaret bulunduğunu, 230 civarında da başvuru olduğunu belirten Asan, Avrupa Komisyonuna 4 coğrafi işaret için başvuru yapıldığını, bu başvurulardan biri olan Antep Baklavası´nın tescili konusunda önemli aşamaya geldiğini söyledi.

            Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken de Türkiye´nin sadece deniz ve güneşten ibaret olmadığını, ülkenin diğer güzelliklerinin bilinmesi açısından bu tür fuarlara önem verildiğinidile getirdi.

            Fuarın açılışında Diyarbakır, Aydın ve Antalya´dan halk oyunları ekipleri sahne aldı. Anadolu´nun doğu ve batısından halk oyunları gösterileri beğeni topladı. Gösterinin ardından da protokol üyeleri hep birlikte kurdele kesimini yaparak fuar alanını gezdi. Fuarda, ziyaretçilere Türkiye´nin çeşitli yörelerinden getirilen tatlar ikram ediliyor.

            Fuarda ev sahibi Antalya reçelleri, portakal ve sera üretimi sebze ürünlerinin yanı sıra Alanya´dan muz, Alanya şalvarı, badem kahvesi, TOBB Antalya Kadın Girişimciler Kurulu´nun desteklediği ev hanımlarının el sanatları ürünleri gibi birçok ürünle temsil ediliyor. Diyarbakır´ın dev karpuzu ve peynir çeşitleri de ziyaretçilere ikram ediliyor. Isparta gül ürünleri ve minyatür halıları,  Eğirdir elması, Burdur ceviz ezmesi, Kahramanmaraş dondurması, Malatya kaysısı, Gemlik zeytini de standlarda yer alıyor. 4. Yöresel ve Geleneksel Ürünler Fuarı´nda Kahramanmaraş dondurmasından Kayseri mantısına, Samsun´un sekiz köşe kasketinden Tokat bezine, Hakkari balından Aydın kestanesine kadar ülkenin dört tarafından yüzlerce ürün sergileniyor.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap