Göl "siyasi malzeme" yapılmaktan ne zaman kurtulacak?

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Göl "siyasi malzeme" yapılmaktan ne zaman kurtulacak?
Haberin Tarihi: 12.9.2013 10:07:00 - Okunma Sayısı:1786 defa okundu.

Göl “siyasi malzeme” yapılmaktan ne zaman kurtulacak?

 

Göl “siyasi malzeme” yapılmaktan ne zaman kurtulacak?

            “ Eğirdir Gölü “en temiz” göldür… Enstitüler kaldırıldı…su ürünleri gitti….batan… yalan ve iftira atmak… siyasi malzeme …”  (Yetkililerin açıklamaları… Akın Gazetesi- 23 AĞUSTOS 2013 ”

            Gölün sorunları bellidir, fakat laf üretmek yerine, bilime inanarak ve yapılan  bilimsel çalışmaları önemseyerek,  sabırlı ve kararlı çalışmaları yapmak gerekir. Çözüm; bazı yöneticilerimizin gölün sorunları için verdikleri pratik cevaplarla sağlanmaz…

            Gölün dışı başkalarını, içi bizi yakmakta… Dışı yananlar yöneticileri kutlamakta… kutlananlar; içi yananlara ise… ”yalan ... batan… iftira… malzeme…”  Gelelim yöneticilerin gölün sorunlarının çözümü konusunda verdikleri yanıtlara..!!!

    *Gölde aşırı oranda artan su bitkileri ve su yosunları (alg) için,  yöneticimiz;

      - “..ne yapalım , onlar  Hoyran’dan, Barla’dan geliyor, Eğirdir’de sorun yok” …

    Sayın yetkili; bilimsel araştırmalar der ki: Aşrı bitki görülen göller, sorunlu göllerdir.

    * Yıllardır  Eğirdir ve çevresindeki yaşamın ve turizmin öncelikli sorununu  teşkil eden sinekler (gümül) için; yöneticimizin çözüm önerisi;

    - “ akşamları ışıklarınızı söndürün, sinek gelmez…..”

   Sayın yetkili; bilim sel araştırmalar der ki : Gün vb. sinek sorunu olan doğal göllerde, ekolojik kayıplar söz konusudur,  doğal denge  bozuktur

     *Gölde balık varsa o göl de sorun yoktur”……. bakışına.. ne denilir?

            Sayın yönetici; bilim sel araştırmalar der ki: Balık kesinlikle gösterge değildir. Doğal göller, doğurgandır, üretkendir. Doğal göllerin balıklandırılması “altın yumurtlayan tavuğu kesmeye benzer”. Dişli balık; bunun örneğiydi!  Akıllanılmadı… Balıkta, balık denildi, bir şey olmaz denildi… Balıklandırma takozla, gümüşle balıklandırmaya devam edildi…

    Sonuç; bunlar  dişliden de beter çıktı..  “ben… biz atmadık… kaçıvermiş… yanlış yapıldı…” denildi… Sırada ne var… Kızmak yok… Çözüme gelinmeli… Eğirdir Gölü gibi doğal göller; sağlıkları bozulmadıkça,  verimlidirler, şifa kaynağıdırlar… doğurgandır…. doyurandır…. 

   *On yılı aşkın süredir gölde balıklandırma çalışması yapılmakta ama, Eğirdir’de satılan sazan balıklarının çoğunun  Karacaören’den getirilmekte … (Balıkçılar  %90nı…)

  - Bilim sel araştırmalar der ki; Sazanda cinsi olgunluk yaşı dişilerde 3-4, erkeklerde 3’tür. Göle atılan sazanalar ne zaman büyüyecek? Balıklandırmayla, balıklar dişliye yem oldu?)

 * Eğirdir Gölü’nün su ürünleri potansiyelini artırma çalışmalarındaki  bir araştırmacının!!! “…atalım, biz  atmazsak  nasıl olsa! başkaları atar” mantığı… nasıl bir malzemedir?

  - Bilimsel araştırmalar der ki: Göl havuz değil. Doğada ve Eğirdir Gölü gibi kontrol altına alamayacağınız göller için ya tutarsa olmaz, bin ölçüp, bir biçilmeli… Her ilaç, herkese  iyi gelmez…

            Gölün sorunları böyle mi çözülmeli? Gölü “malzeme yapmak” yerine, korumak gerekmez mi? Kararı sizler verin…

            Gölün dip kısmında; azot, fosfor gibi dış yükler içeren  dip çamuru  birikmektedir.

            Bir daha seslenelim… Sesimizi duyan  var mı? …….

            Gelin  “Yer yüzü cennetimiz…. Hazinemiz… Namusumuz….”  dediğimiz , dünya mirası olan Eğirdir Gölü’nü masaya yatırıp, istediğimizi söyleyenlerle değil, siyasilerle, balıkçılarla, yörede yaşayanlarla, farklı disiplinlerle tartışalım, ne dersiniz….

            Gölün adı EĞİRDİR… Partiniz, politikanız Eğirdir olsun dileklerimle … Saygılar.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap