Haberin Tarihi:
26.5.2016 17:08:00
- Okunma Sayısı:2105
defa okundu.
İlki 1997 yılında gerçekleştirilen şenliğin 20'ncisi 28-29 Mayıs 2016 tarihinde gerçekleştirilecek.
ETUDOSD Dedegöl Dağı Şenliği 20.yaşında!!!
İlki 1997 yılında gerçekleştirilen şenliğin 20’incisi 28-29 Mayıs 2016 tarihinde gerçekleştirilecek. Bu yılda Eğirdir Belediyesinin ana sponsorluğunda gerçekleştirilecek olan şenliğe geçen sene olduğu gibi ellinin üzerinde kulüp ve 2000 dağcının katılımı bekleniyor.
Ülkemizin ardarda kesintisiz olarak her yıl yapılan 2. Şenliği olan ETUDOSD Dedegöl Dağı Şenliği Isparta’nın, tanıtımına önemli katkı sağlamaya devam ediyor ve ETUDOSD ilimizin tanıtım elçisi unvanını almayı hak ediyor.
Şenlik programı aşağıdaki şekilde gerçekleştirilecek:
28 Mayıs 2016 Cumartesi
09:00 Etudosd’dan hareket
12:00 Kampın Kurulması- Kayıt
13:30 Yaka Kanyonu Geçişi
18:00 Şenlik yemeği
20:30 Toplantı-Slayt Gösterisi
23:30 Sessizlik
29 Mayıs 2016 Pazar
06:00 Dedegöl Doruğu Tırmanışı ( Tırmanış yapacaklara çorba ikramı)
13:00 Gözleme Ayran İkramı
15:00 Kamptan Ayrılış
ETUDOSD (Eğirdir Turizm Tanıtma ve Doğa
Sporları Kulübü) ve Dedegöl Dağı Şenliği
ETUDOSD Kulübü 1994 yılında kurulmuş olup amacı insanlarda doğa bilinci oluşturmak, doğa sporlarının yaygınlaştırılması, insanları yaşadıkları çevre ile tanıştırıp, doğayla bütünleştirmektir. Hedefi, dağcılık sporunu sevdirmek ve bu alanda sporcu yetiştirmektir.
120 üyesi bulunan kulübün, bu amaç ve hedefleri doğrultusunda etkinlikleri, başta dağcılık ve doğa yürüyüşleri olmak üzere, kanyon geçişleri, mağaracılık, kayak, kampçılık, orientring, triatlon gibi doğa sporlarıdır. Bu alanda tecrübeli hocalar ve eğitmenler ile eğitim vererek bu spor dallarında sporcu yetiştirmektedir.
ETUDOSD’ca her yıl geleneksel haline getirilen Dağcılık Şenliği ile Türkiye’mizin hemen her ilinden yıllar itibarıyla giderek artan sayıda sporcu ve doğa severi İlimiz Dedegöl Dağı eteklerinde toplayarak hem doğa sevgisi ve çevre bilincinin gelişmesine katkı sağlamakta hem de İlimizde Dağcılığın gelişimine öncülük yapmaktadır.
İlki 1997 yılında Toroslar Doğa Sporları Kulübü (TODOSK) ile 57 doğaseverin katılımı ile ortaklaşa düzenlenen Eğirdir Dağcılık Şenliği, her yıl katılımcı sayısı ve portföyünü genişleterek 2015 yılında Ülkemizin hemen her yerinden gelen 13.589 kişiye ulaşmıştır.
Bununla beraber yıllık faaliyet programı doğrultusunda, günübirlik doğa yürüyüşleri ile doğa sporlarının ve çevre bilincinin gelişimine katkı sağlanmaktadır.
Türkiye Dağcılık Federasyonunun en aktif kulüpleri arasında yer alan ETUDOSD, Dağcılık Federasyonunun faaliyet programında yer alan Yaz Eğitimleri, Arama Kurtarma Eğitimleri ve Dağ Kayağı Eğitim kamplarını Isparta’ya aldırarak her eğitimde yaklaşık 150 sporcunun eğitiminde, bünyesindeki eğitmenleri ile rol almaktadır. Bu eğitimlerin müfredatında dağcılık bilgilerinin dışında “Her Dağcı Doğasever Olmalıdır” prensibi uyarınca çevre ve ekoloji bulunmaktadır.
Bu eğitimler, Davraz Dağı, Dedegöl Dağı ve Türkiye Dağcılık Federasyonunun ilk Eğitim Merkezi olan Sütçüler-Çandır Dağcılık Eğitim Merkezi’nde yapılmaktadır.
Eğirdir İlçesi Liman içinde lokali bulunan kulübün kapıları Doğaya aşık, çevreye duyarlı herkese sonuna kadar açıktır.
ETUDOSD DAĞCILIK ŞENLİĞİ
2015 yılında 19. sı düzenlenen ETUDOSD Dağcılık Şenliği geleneksel hale gelmiş olup ülkemiz dağcılık camiasına mal olmuş bir organizasyondur. Her yıl, 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı’nı takip eden ilk hafta sonu gerçekleştirilmektedir.
Şenlik alanına Isparta’nın Aksu ve Yenişarbademli ilçelerini birbirine bağlayan kara yolundan ulaşılmaktadır. Şenlik alanı Eğirdir ilçesine 65 kilometre olup, Yaka Köyü’nün doğusu ile Pınargözü Mağarası’nın batısı arasında ‘Melikler Mezarlığı’ adı verilen mevkide yer almaktadır.
Şenlik alanına Cuma veya Cumartesi günü gelen doğaseverler kamp düzenine uygun olarak çadırlarını kurarak şenlik programı çerçevesinde faaliyete katılırlar. Program gereği tırmanıştan önceki gün yaka kanyonu geçişi, Pınargözü mağarası gezisi faaliyetleri icra edilmektedir.
Yaka Kanyonu Geçişi
Tırmanıştan önceki akşam tüm katılımcılara üç çeşitli menüden oluşan şenlik yemeği ikramı yapılır, akşam havanın kararmasına müteakip kamp ateşi başında katılan kulüplere tırmanış parkuru ilk ve son grupların hareket saatleri, lider ve artçı görevlendirmeleri hakkında brifing verilmektedir. Katılımcılara, kulüp faaliyetlerini içeren tanıtım filmleri izletilerek ve slayt gösterileri düzenlenmekte olup slayt gösterilerinden sonra kamp ateşi başında sohbet ve eğlenceler gerçekleştirilmektedir.
Şenlik Yemeği, Çadırlar, Kanyon, Şenlik Ateşi
Tırmanış için Şenlik alanına bir gün önceden gelip kamp kuran dağcılar, ertesi gün güneş doğmadan ya da şafak vaktinde tırmanışa başlamaktadırlar. Dağcıların tırmanış ve inişleri dört ile altı saat arasında sürmektedir. Tırmanış sırasında ip, kazma, krampon vb. teknik tırmanış donanımları kullanılmamaktadır. İnişte ve çıkışta kulüp üyeleri katılımcılara rehberlik etmektedirler.
Tırmanış Rotası
Tırmanış ve iniş, şenlik alanında başlar ve aynı yerde biter, dağın kuzey klasik rotasında gerçekleştirilir. Tırmanış sonu inişte, sporculara ve katılımcılara gözleme-ayran ikramı yapılır.
Kulübümüz yönetim Kurulu Üyesi Okutman Çetin MEYDAN ile Yrd. Doç. Dr. Murat ÇUHADAR'ın 2013 yılında yaptığı bilimsel çalışma ile ETUDOSD'un Eğirdir ve yöre ekonomisine olan katkıları tespit edilmiştir. Yapılan çalışma sonucunda 2015 yılındaki güncelleme ile Dedegöl Dağcılık Şenliğinin Eğirdir ekonomisine katkısının 19 yılda 13.589 katılımla, 1.339.196 TL olduğu belirlenmiştir.
Dağlarda nice 20. Yıllara ETUDOSD!!!