GÜL HASAT SEZONU DUALARLA AÇILDI

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,GÜL HASAT SEZONU DUALARLA AÇILDI
Haberin Tarihi: 13.5.2016 17:49:00 - Okunma Sayısı:1299 defa okundu.

Dünyanın gül bahçesi Isparta'da Gül Hasadı büyük bir heyecan ve tatlı bir telaşla başladı.

GÜL HASAT SEZONU DUALARLA AÇILDI

 

            Dünyanın gül bahçesi Isparta’da Gül Hasadı büyük bir heyecan ve tatlı bir telaşla başladı.

            İlimiz özelinde Ülkemiz ekonomisi ve tanıtımı için çok büyük bir yeri olan Gülün hasadı başladı. Gül hasat sezonunun başlaması dolayısıyla Keçiborlu İlçesi Kılıç Köyünde bir etkinlik düzenlendi. Etkinliğe; Isparta Valisi Vahdettin Özkan, Vali Yardımcısı Taceddin Özeren, Keçiborlu Kaymakamı Osman Dölek, SDÜ Rektörü Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Cenk Şölen, Gül Birlik Genel Müdürü Hasan Çelik, Belediye Başkanları, kamu kurum-kuruluş amirleri, sivil toplum kuruluşu başkanları, kooperatif ve birlik başkanları, sektörle ilgili sanayi temsilcileri, İl ve İlçe Tarım Müdürlüğü teknik personelleri, köy muhtarları ile gül üretimi yapan çiftçiler katıldı.   

            Törende bir konuşma yapan Tarım İl Müdürü Cenk Şölen; “Gül ülkemiz ve ilimiz için çok önemli yeri olan müstesna değerdir. Bu bakımdan ‘Gül Bir Dalında Bir Isparta'da Güzel’ diyoruz. Bakanlık olarak özellikle son yıllarda uyguladığımız teşvik politikalarıyla gül üreticilerimize de önemli ölçüde desteklemeler sağladık. Gençleştirme budaması ve fark ödemeleriyle ilgili çalışmalar var. Gül sektörünün ekonomiye katkısı şuanda yaklaşık 35 milyon TL civarında, kozmetiğin de bunun içine alınmasıyla bu miktar çok daha artacaktır ve bu konuda çalışmalarımız var. Bunun yanı sıra Gül üretiminde dolu zararları da TARSİM sigorta sistemi kapsamına alındı" dedi.

 

GÜL SADECE  EKONOMİK BİR DEĞER  DEĞİL

            Isparta Valisi Vahdettin Özkan'da programda yaptığı konuşmada “2016 yılı gül sezonunu çiftçilerimizle, kamu kuruluşlarıyla, sanayicilerimizle hep beraber gül toplayarak gül başlattık. Müftümüz de duasını yaptı, burada emek veren ablalarımızla, abilerimizle köyde hep beraber gül topluyoruz. Isparta bu işin merkezi, gülün en fazla yetiştirildiği şehrimiz. 10 bine yakın çiftçimiz istifade etmektedir, yöremizin maişet kaynağı. Güle sadece ekonomik olarak bakmıyoruz. Kültürel anlamda da çok önemli bir yeri var. Turizm açısından çok çok önemli bir cazibe unsuru. Özellikle gül mevsiminde yöremize dünyanın dört bir yanından ciddi bir temayülün olduğunu görüyoruz. Bu konuda da yoğun bir haraketlilik var. Turizm açısından bunun artarak devam etmesi sektörün önemli bir girdisi olacaktır.

            Gül bahçeleri insanlarımızın hem emeği, hem geçim kaynağı hem de kültürümüzün bir parçası. Bu bakımından çiftçilerimizin desteklenmesi önemli husus. Özellikle tarlaların gençleştirilmesi ve yaygınlaştırılması önem arz etmekte. AR-GE birimlerimiz, üniversitemiz ve araştırma enstitülerimiz çiftçilerimizin hizmetinde olacaklardır. Milli ürünümüzün kültürel değerinin de artırılması ve geliştirilmesi için neler yapılabilir konusunda AR-GE birimlerimize çok işler düşmekte. Bu yönüyle de üniversitemiz ve araştırma birimlerimiz burada var olan çalışmalarını devam ettireceklerdir.

            Tarlalar büyütülerek ölçek sorunu çözülecek ve artacaktır. Gül üreticisiyle, sanayicisiyle, kamu birimleriyle, sektör temsilcileriyle ortak akıl toplantıları düzenleyerek bu yıl ve önümüzdeki yıllarda çiftçilerimizin durumunu daha da iyileştirmek için neler yapabilirizi değerlendireceğiz. Zaten ilgili bakanlığımızın desteklerle ilgili birçok çalışması var. Desteklerin artması yönünde işletilmesi gereken mekanizmalar nelerdir? Derleyip ilgili kamu otoritelerine sunacağız.

            Esas unutulmaması gereken burada yaşayan, tarlada emek sarf ede, alın teri döken, gül toplayan insanlarımızın hem ekonomik olarak emeklerinin karşılığını alması hem de milli kültürümüzde var olan gülün muhafazası, geliştirilmesi ve gelecek nesillere aktarılmasıdır. Sadece ilimizle ülkemizle değil tüm dünya ile bu güzelliği paylaşmalıyız. 2016 yılının gül toplama hasat döneminin bütün çiftçilerimize hayır bereket getirmesini diliyorum” dedi.

            Etkinlik Keçiborlu ilçe müftüsünün tarafından hasat sezonunun hayırlı ve bereketli olması için dua okuması ve daha sonra Vali Vahdettin Özkan'ın beraberindekilerle birlikte gül bahçesinde gül toplayan çiftçilerle gül toplamasıyla sona erdi.

 

            ISPARTA GÜLÜ

            Türkiye'de yağ gülü tarımı 1877-1878 Rus-Türk Harbinden sonra Bulgaristan'ın Kazanlık bölgesinden gelen göçmenlerin getirdikleri güllerle başlamış ve geçen 137 yıl içerisinde Türkiye gül yağı üretiminde ve ticaretinde dünyanın en önemli merkezlerinden birisi haline gelmiştir. Türkiye'nin yıllık gül yağı ihracatı yıllara göre değişmekle birlikte yaklaşık 2-3 ton ve gül konkreti ihracatı 4-5 ton'dur. Her iki ürün ihracından yılda 15 milyon $'a yakın döviz girdisi sağlanmaktadır.

            Türkiye'de yağ gülü üretim merkezi İlimizin de içerisinde olduğu Göller bölgesidir. Bu bölgede yaklaşık olarak 25.000 da. gül dikim alanı mevcut olup yaklaşık 10.000 ton kadar gül çiçeği üretilmektedir. Göller bölgesinde gül üretiminin %80'i İlimizde gerçekleşmektedir. Isparta da TUİK verilerine göre 2015 yılında yaklaşık 21 bin dekar alanda 7 bin ton gül üretimi yapılmıştır. Dünya Gül Yağı üretimin %65'i sadece Isparta ve ilçelerinden karşılandığı varsayılmaktadır.

            İlimizde küçük işletmelerde dahil 15 adet gül yağı fabrikası bulunmaktadır. Gülden elde edilen mamuller; gül yağı, gül suyu, gül konkreti, parfümeri ve gıda sanayinde değerlendirilmektedir. Gül yağının  %90’ı, gül konkretinin %100 ü ihraç edilmektedir.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap