"İnternet" ve "Madde" Bağımlılığı Kent Buluşmalarında Ele Alındı
Süleyman Demirel Üniversitesi bünyesinde üretilen bilgiyi, doğru bilinen yanlışları, sorunları ve geliştirilen çözüm önerilerini; Isparta halkına alanında uzman akademisyenler aracılığıyla iletmek amacıyla düzenlenen “Kent Buluşmaları”nda bugüne kadar pek çok konu ele alındı.
Çocuk sağlığından gençlerin ruhsal durumlarını etkileyen çevresel etkenlere, ağız ve diş sağlığından internet kullanımına kadar yaşamımızın merkezinde yer alan birçok konuda yapılan toplantıda bu kez “Alkol ve Madde Bağımlılığı” ile “İnternet Bağımlılığı” hakkında bilgiler verildi.
Isparta Valisi Vahdettin Özkan’ın eşi Dr. Ruhan Özkan’ın başkanlığını yaptığı Isparta Mahalle Anneleri işbirliğiyle Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen etkinlikte ilk olarak söz alan Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Murat Kuloğlu, “Alkol ve Madde Bağımlılığı” konulu bir konuşma yaptı.
“Neden Alkol?”, “Neden Madde?” gibi başlıklarla madde ve alkol kullanımına yol açan etkenlerden bahseden Kuloğlu, özellikle son yıllarda artış eğilimi gösteren madde kullanımının tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de öncelik arz eden sorunlar arasında yer aldığını söyledi. Kuloğlu, uyuşturucuyla mücadele konusunda hükümetin önemli kararlar aldığına değinerek alınan önlemler hakkında bilgiler verdi.
SDÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İnci Meltem Atay ise “Bağımlılık” konulu bir sunum gerçekleştirerek bağımlılığın özellikleri ve sürecini aktardı. Madde kullanan insanlarda “Çevre ve arkadaş değişikliği, kimi zaman neşeli- sakin kimi zamanda öfkeli tavır, aileyle ilişkilerinin azalması, sık banyoya girme, aşırı para harcama, öz bakımın azalması, okul başarısında düşüş” gibi davranışların gözlendiğini belirten Atay, bağımlılığın tedavi aşamasındaki önemli unsurlardan bahsetti.
“İnternet Bağımlılığı”nı ele alan konferansta “Davranışsal Bağımlılıklar ve Kumar Oynama Bozukluğu” konulu bir sunum yapan Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatih Canan, davranışsal bağımlılıklar hakkında bilgi verdi. Davranışsal bağımlılıklar ve madde kullanım bozukluklarının ortak özelliklerinden bahseden Canan, “Tolerans, Yoksunluk, sosyal ve evlilikle ilgili sorunlar, kişilikte dürtüsellik ve yenilik arayışı davranışsal bağımlılıklar ile madde kullanım bozukluklarının ortak özellikleri arasında yer almaktadır.” dedi. Canan, konuşmasının devamında kişisel, ailevi veya mesleki işlevselliği bozan, sürekli ve yineleyen, uygunsuz kumar oynama davranışının verileri ve tedavi aşaması hakkında bilgiler verdi.
SDÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Evrim Aktepe ise “Ergenlerde İnternet Bağımlılığı ve Siber Zorbalık” konulu bir sunum yaptı. Ülkemizdeki internet kullanım sıklığından bahseden Aktepe, kontrol dışı internet kullanımının bilgisayar bağımlılığı, patolojik internet kullanımı, sorunlu internet kullanımı, internet bağımlılığı bozukluğuna yol açtığını söyledi. Öğrenciler arasında giderek yaygınlaşma eğiliminde olan ve sosyal soruna dönüşen teknolojinin karanlık yönü siber zorbalık hakkında bilgi veren Aktepe, siber zorbalık davranışlarına değinerek problemli internet kullanımına yönelik önerileri anlatan sunumunu sonlandırdı.
Etkinlik öncesinde bir konuşma yapan Başhekim Prof. Dr. Mehmet Yıldırım da gençlerin sosyal, psikolojik durumlarını yakından ilgilendiren madde ve internet bağımlılığının ele alındığı toplantının gerçek anlamıyla faydalı olmasını temenni etti.