AR-GE REFORM PAKETİ TOPLANTISI DÜZENLENDİ

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,AR-GE REFORM PAKETİ TOPLANTISI DÜZENLENDİ
Haberin Tarihi: 22.4.2016 16:35:00 - Okunma Sayısı:1051 defa okundu.

Ülkemizde yürütülen araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin desteklenmesi kapsamında; Isparta Valiliği, Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğünce Süleyman Demirel Üniversitesi’nde “Ar-Ge Reform Paketi Tanıtım ve Bilgilendirme Toplantısı” düzenlendi.

AR-GE REFORM PAKETİ TOPLANTISI DÜZENLENDİ

 

Ülkemizde yürütülen araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin desteklenmesi kapsamında; Isparta Valiliği, Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğünce Süleyman Demirel Üniversitesi’nde “Ar-Ge Reform Paketi Tanıtım ve Bilgilendirme Toplantısı” düzenlendi.

 

Toplantıya Vali Vahdettin Özkan, SDÜ Rektörü Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı, akademisyenler, girişimciler ve öğrenciler katıldı. Toplantıda Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Uzmanı Turgut Deveci tarafından “Ar-Ge Reform Paketi’nin tanıtımını yapıldı.

 

AR-GE REFORM PAKETİ İLE BİRLİKTE;

 

-Kurulacak olan tasarım merkezlerinin de Ar-Ge merkezlerine sağlanan destek ve muafiyetlerden yararlanması sağlanacaktır. Tasarım merkezlerinin kurulmasıyla katma değerli üretim, markalaşma ve uluslararası pazarlara açılma yönünde önemli bir adım atılmış olacaktır.

 

-Teknoloji Geliştirme Bölgeleri’nde faaliyet gösterecek tasarım firmalarının da bölgedeki diğer firmalara sağlanan destek ve muafiyetlerden yararlanması mümkün olacaktır. Böylece, Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde Ar-Ge faaliyetlerinin yanı sıra tasarım faaliyetleri de desteklenerek katma değeri yüksek teknolojik ürünlerin ortaya çıkması sağlanacaktır.

 

-Az sayıda Ar-Ge personeli ile faaliyet gösteren sektörlerde Ar-Ge merkezleri kurulmasının önünü açmak amacıyla çalıştırılması gerekli asgari Ar-Ge personeli sayısı 30’dan 15’e düşürülecek ve bu kapsamda özellikle ilaç, tıbbi cihaz, tohumculuk, gıda ve biyoteknoloji gibi alanlarda faaliyet gösteren firmaların Ar-Ge merkezi kurması özendirilecektir. Böylece hem ileri teknoloji gerektiren hem de geleneksel sektörlerde Ar-Ge alt yapısının güçlendirilmesi sağlanacaktır.

 

-Siparişe dayalı Ar-Ge ve tasarım faaliyetleri de destek kapsamına alınacak ve bu kapsamda hem sipariş veren KOBİ ve büyük firmalara (%50) hem de sipariş alan Ar-Ge ve Tasarım Merkezlerine (%50) Ar-Ge ve tasarım indirimi sağlanacaktır.

 

-Firmaların ortak proje yapmalarını sağlamaya yönelik “Rekabet Öncesi işbirliği” proje modeli hayata geçirilerek bu projelere vergisel ve hibe destekler sağlanacaktır.

-Ar-Ge ve Tasarım Merkezlerinde lisansüstü eğitim yapan personelin, üniversitede geçirecekleri sürelerin tamamı (ders dönemleri için) muafiyet kapsamına alınarak, ticarileştirmeye yönelik insan kaynağı kapasitesi artırılacaktır.

 

-Teknoloji Geliştirme Bölgeleri ile Ar-Ge ve Tasarım Merkezlerinde çalışan personelin, projelerle ilgili dışarıda geçirmeleri gereken süreler muafiyet kapsamına alınarak, daha yenilikçi ve daha rekabetçi ürünlerin üretilmesi desteklenecektir.

-Ar-Ge ve Tasarım Merkezlerinde nitelikli Ar-Ge personeli istihdamını artırmak için bu yapılarda çalışan Ar-Ge ve tasarım personeline sağlanan gelir vergisi istisnası oranları artırılacaktır.

 

-Teknoloji Geliştirme Bölgeleri, Ar-Ge ve Tasarım Merkezlerinde yürütülen Ar-Ge ve tasarım projelerinin gerektirdiği yetkinliğe sahip Türk uzmanın bulunmadığı hallerde ihtiyaç duyulan yabancı istihdamı kolaylaştırılacak ve böylece yurt dışından nitelikli Ar-Ge personelinin istihdamı sağlanarak yurt içindeki Ar-Ge faaliyetlerinin niteliği artırılacaktır.

 

-Nitelikli öğrencilerin temel bilimler alanına yönlendirilmesi ve nitelikli istihdama katkı yapmalarının sağlanması açısından Ar-Ge Merkezlerinde temel bilimler mezunlarının istihdamı desteklenecektir. Ayrıca temel bilimlerde araştırmacıların yetiştirilmesi ve bu alanda yapılan araştırma faaliyetlerinin nitelik ve nicelik olarak artırılması da temin edilmiş olacaktır.

 

-Doktora sonrası araştırma kavramı YÖK Kanununda tanımlanarak, bu çalışmaları gerçekleştiren araştırmacılar Ar-Ge personeli kapsamına dâhil edilecek ve kendilerine gelir vergisi stopajı desteği sağlanacaktır.

 

-İhtisas (Tematik) Teknoloji Geliştirme Bölgeleri’nin hayata geçirilerek, öncelikli ve stratejik sektörlerde (bilişim, sağlık, biyoteknoloji, nanoteknoloji, savunma, uzay, havacılık vb.) odak Ar-Ge yapılarının kurulması sağlanacaktır.

 

-Yeni kurulan yüksek teknolojili şirketlerin ihtiyaç duydukları fonların doğrudan yatırım yapan yatırımcılar tarafından da karşılanması sağlanacak, bu sayede işletmelerin finansman kaynaklarına erişimi kolaylaştırılacaktır.

 

-Teknolojik Ürün Deneyim Belgesi”nin kapsamı genişletilerek, Ar-Ge ve yenilik projeleri sonucu ortaya çıkan mal ve hizmetleri üreten yerli teknoloji firmaları kamu alımları yoluyla desteklenecektir. Böylece ülkemizde Ar-Ge sonucu ortaya çıkan teknolojik ürünlerin ticarileşmesi ve yatırıma dönüştürülmesi de kolaylaştırılmış olacaktır.

 

-Ar-Ge, yenilik ve tasarım projeleri kapsamında dışarıdan temin edilen ürünlere “Gümrük Vergisi İstisnası” getirilerek proje süreleri kısaltılıp maliyetler düşürülerek proje çıktılarının kısa sürede ürüne dönüşmeleri sağlanmış olacaktır.

 

-Yenilikçi iş fikirlerine sağlanan Teknologirişim Sermaye Desteği üst limiti 5 katına çıkarılarak yenilikçi fikirler ve Ar-Ge’ye dayalı, katma değeri yüksek, markalı ürün ve hizmetlerin üretim ve pazarlama süreçleri desteklenecektir.

-Öğretim üyelerinin Üniversite-Sanayi İşbirliği kapsamında yürüttükleri faaliyetler sonucunda elde ettikleri gelirlerin %85’inin kendilerine ödenmesi sağlanarak öğretim üyelerinin Ar-Ge projesi yapmaları teşvik edilecek ve Üniversite-Sanayi İşbirliğinin geliştirilmesi sağlanacaktır.

 

-Öğretim üyelerinin Ar-Ge ve Tasarım Merkezlerinde kısmi süreli ya da sürekli çalışabilmeleri ve bu sayede elde ettikleri gelirin Teknoloji Geliştirme Bölgeleri’nde olduğu gibi döner sermaye kapsamı dışında tutulması sağlanarak bilgini ticarileştirilmesi teşvik edilecektir.

 

-Bakanlık tarafından Ar-Ge ve yenilik projelerinin izleme, değerlendirme ve denetim süreçlerinde görevlendirilen öğretim üyelerinin ücretlerinin iyileştirilmesi ve KOSGEB tarafından görevlendirilen öğretim üyelerine ödenen ücretlerin döner sermaye kapsamı dışında tutulması yoluyla, projelerin kalitesi artırılacaktır.

 

-Bakanlığın, bilişim sektöründeki firmaların nitelik ve yeterliliklerini belirlemeye yönelik olarak firmalara yetki belgesi vermesi sağlanarak bilişim sektöründeki kalite ve yetkinlik artırılacaktır.

 

-Bakanlık tarafından yürütülen destek programlarının (San-Tez, Teknogirişim, Teknopazar) bağlı ve ilgili kuruluşlara devredilerek benzer programlar arasındaki uyum ve koordinasyonun sağlanacak ve bu sayede yerli ürün ve teknoloji geliştirme kapasitesi geliştirilecektir.

 

-Kamu destekli projelerde görev alan bursiyerlere sigorta imkânı sağlanarak proje ekiplerinin niteliğinin yükseltilmesi sağlanacaktır.

 

-Belirli ulusal ve uluslararası bilimsel yarışmalarda ilk üçe girenlere, ilgili dallarda lisans

programına yerleştirilmeleri aşamasında ek puan verilerek başarılı gençlerin daha iyi bir eğitim almaları sağlanacaktır.

 

-Lisansüstü projelerde çalışan öğrencilere burs ödenebilmesi temin edilerek Ar-GE ve yenilik proje ekiplerinin güçlendirilmesi sağlanacaktır.

 

-Teknoloji Geliştirme Bölgeleri’nde bölge yönetici şirketi mülkiyetindeki taşınmazlar emlâk vergisinden muaf tutularak Bölgelerin mâli açıdan güçlenmesi ve böylece daha rekabetçi firmaların ortaya çıkması desteklenecektir.

 

-Kurulmasından 3 yıl süre geçmesine rağmen mücbir sebepler dışında herhangi bir faaliyette

bulunmayan Teknoloji Geliştirme Bölgeleri’nin hükmi şahsiyetleri sona erdirilmek suretiyle Bölgelerin sağlıklı bir gelişim göstermeleri tesis edilecektir.

 

-Organize Sanayi Bölgeleri (OSB)’nde kurulan Teknoloji Geliştirme Bölgeleri’nin yapı uygulama projelerinin onayı ile ruhsat ve izin işlemlerinin OSB idarelerince gerçekleştirilmesi sağlanarak, Bölge kuruluş süreçleri hızlandırılacak ve böylece teknoloji odaklı yenilikçi firma oluşumları desteklenecektir.

 

-Teknoloji Geliştirme Bölgeleri’nden Bakanlık tarafından istenilen veriler, dijital ortamda alınarak iş ve süreçlerin hızlandırılacak ve bürokrasi azaltılacaktır.

 

-Teknoloji Geliştirme Bölgeleri’ndeki kira üst limitleri gerektiğinde Bakanlık tarafından belirlenerek girişimci dostu bir ekosistem ve girişimcilik faaliyetleri için daha sağlam bir altyapı tesis edilecektir.

 

-KOSGEB temsilcisinin Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Değerlendirme Kurulunda yer alması sağlanarak, sanayi ve üniversite potansiyelinin yeterli olmadığı illerde öncelikle TEKMER’lerin kurulması sağlanarak daha planlı ve daha sürdürülebilir bir ekosistem oluşturulacaktır.

 

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap