Bacasız Sanayi Turizm Kan Kaybetmekte!
Köşe yazımı okumaya başlamadan önce Hafta sonu gerçekleştirilen Kırsal Kalkınma Eğirdir Planına Akademik katkı sağlayan Eğirdir Sevdalısı Değerli Hocamız Zeki Tarhan Bey’e ve beraberinde gelen değerli Akademisyen heyete Eğirdir ve geleceği ile ilgili Panel Programından dolayı ve Eğirdir için sürekli istişarede olduğumuz değerli Kaymakamımıza, Belediye Başkanımıza yoğun çalışma programına rağmen panele gelen Isparta Milletvekili Sait Yüce Beyefendiye programa katılan herkese bu sunum için gerekli desteği verdikleri için teşekkür ederim.
Memlekete bir çivi çakandan Allah Bin Kere Razı olsun...
***
Geçtiğimiz haftalarda Ülkemizde gerçekleştirilen Emitt Fuarından edindiğim bilgiye göre geçen yıl ziyaretçi sayısı 140.000 iken bu yıl bu sayı 56.124’e düşmüş. Ziyaretçilerin geçen yıllara oranla bu yıl daha az ilgili olması endişeli olması biz Sektör Temsilcilerini endişeli kılmaktadır.
Enflasyon oranının sektörümüzdeki yansımaları diğer kalemlere göre daha fazla yansıma yapmıştır. Ocak ayı enflasyon beklentilerin çok çok üzerinde seyir göstermiş ve yıllık en fazla artış % 13,43 ile oteller ve lokantalar grubunda oluşmuştur.
Sektörde kullanılan kredi stoku 2015 sonunda 41,3 milyar Türk Lirasına ulaşmış. Turizmdatabank.com’a göre toplam % 6,5 pay ile bu rakama gelmiştir. Kullanılan kredilerin geri dönüşümünde büyük sıkıntılar çekilmektedir. Ve vadesinde ödenemeyen takibe düşen kredilerin miktarı 17,8 milyar Türk Lirasına ulaşmıştır.
Ülke genelinde binlerce otel satılmış, el değiştirmiş ve kapatılmıştır. Sektörde mücadele verenler endişeli ayakta durmakta zorluk çekmektedir. Ülkemize gelen yabancı turist sayısı her geçen gün daha da azalmaktadır. Cennet ülkemiz fitne hain gruplar yüzünden mayın tarlasına dönüşmüştür. Can güvenliği olmayışının ve istikrar düzeninin sağlanamayışının faturasını Turizm Sektörü en ağır bedeller ödeyerek varlık mücadelesi göstermektedirler. Endişe devam etmekte ve sorunlar çözülememektedir.
Diğer bir sorun da istihdam olanağı çok olan Turizm Sektörü yakında işsizler kapısı olmaya yol tutmaktadır. Sektörde çalışan kesimin zaten haklarını koruyabilecek savunabilecek bir kanun yapısının olmayışıydı üstüne kriz eklenince işsizlikte bunun ağır faturası olacaktır.
Ülke geneli olarak sektör umutsuzdur. Umutların yeşermesi ve iç dinamiklerin bir an evvel harekete geçirilmesi lazımdır. Dünyada yeni Pazar arayışları oluşturulmalıdır. Bu Pazar arayışları hiçbir şekilde dünyadaki olaylardan etkilenmeyecek bir şemsiye altında oluşturulmalıdır. Aksi takdirde ülkelerin siyasi misyon ve vizyonları neticesinde gelişen faktörler Turistlerde para harcama yeni yerleri görme gezme faaliyetlerini can güvenlikleri düşüncesiyle olumsuz etkilemektedir.
Bence bu arayışların temelleri atılırken iç pazardan destek alınmalıdır. Yerli turist faaliyetleri için yerel stratejik plan program ve politikalar oluşturulmalıdır. Bu noktada yerel ve merkezi yönetim birimleri özverili olmalıdır.
Sektör temsilcileri de bu manada iç Pazar politikalarını pazarlama stratejilerini gözden geçirmeli ve kaliteli hizmet fiyat dengesini oluşturmalıdır. Krizi en hafif şekilde atlatmak bu şekilde olacağı kanaatindeyim.
Umutsuzluk Türk Milletine yakışmayan bir ruhani durumdur. Önümüzde mutlaka bir gün yüzü vardır. Amaç bu gün yüzüne ulaşmak için en hafif şekilde zayiat vermektir. Ve çabaların sonucu umuttur.
Güzel günler bol kazançlar görme ümidi ile …
Mehmet DEMİREL
m_demirel08@hotmail.com