Haberin Tarihi:
22.1.2016 12:40:00
- Okunma Sayısı:1415
defa okundu.
Vali Vahdettin Özkan, Türkiye'nin en büyük ikinci tatlı su havzası Eğirdir Gölü'nü kirlilikten kurtarması amacıyla hazırlanan "Kuşak Kanalizasyon" Projesi'nin ihale aşamasına geldiğini açıkladı.
Vali Vahdettin Özkan “Göl Kuşak Projesi ihale aşamasında!”
Vali Vahdettin Özkan, Türkiye’nin en büyük ikinci tatlı su havzası Eğirdir Gölü’nü kirlilikten kurtarması amacıyla hazırlanan ‘Kuşak Kanalizasyon’ Projesi’nin ihale aşamasına geldiğini açıkladı.
GÖL, ATIKLAR YÜZÜNDEN ALARM VERİYOR
Türkiye’nin ‘Yedi Renkli Gölü’ olarak adlandırılan Eğirdir Gölü, kenarında kurulu yerleşim yerlerinin evsel atıkları ve tarımsal ilaçlama nedeniyle alarm veriyor. Göller Bölgesi’nin en büyük doğal zenginliklerinin başında gelen Eğirdir Gölü, 468 kilometrekarelik yüzölçümüyle Türkiye’nin ikinci büyük tatlı su gölü özelliğine sahip. Zengin balıkçılık ve kerevit potansiyelinin yanı sıra sulama ve enerji üretimi bakımından da büyük önem taşıyan gölden, çevredeki tarım alanlarının sulanmasında yararlanılıyor. Kovada Gölü’nü de besleyen, ‘Kovada – 1’ ‘ ve ‘Kovada – 2’ Hidroelektrik Santrallerinin su ihtiyacını karşılayan Eğirdir Gölü, Isparta’nın içme suyu ihtiyacının da bir bölümünü karşılıyor.
GÖLÜN GELECEĞİ İLE İLGİLİ PROJE 2 YIL ÖNCE GÜNDEME GELDİ
2014 yılının Ekim ayında ilk defa olarak gündeme gelen ve kenarında kurulu ilçe, belde ve bağlı köylerden oluşan 81 yerleşim biriminin evsel ve zirai atıkları nedeniyle kirlilik tehdidiyle karşı karşıya olan Eğirdir Gölü’nün geleceği için proje hazırlandı. Eğirdir Kaymakamlığı tarafından Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın desteğiyle ‘kuşak kanalizasyon’ projesi gündeme geldi. Bilindiği gibi Eğirdir Kaymakamı Abdullah Akdaş, o dönemde yaptığı açıklamada kuşak kanalizasyon projesinin hazırlanma sürecinin bile yüksek maliyetli bir iş olduğunu belirterek, gölün sadece Isparta için değil, Türkiye için stratejik değere sahip olduğunu vurgulamıştı. Bu nedenle projenin hazırlanmasında AB çevre fonlarından yararlanmak isteniyordu.
TÜM ATIKLAR TEK NOKTADA BİRLEŞECEK
Söz konusu proje, göle atık bırakan yerleşim birimlerinin her birine arıtma yapmak yerine tek bir projeyle Eğirdir ve Kovada gölleriyle Karacaören Barajı’nın kanalizasyon atıklarından arındırılmasının sağlamayı hedefleniyor. Eğirdir Gölü çevresinde atık bırakılan noktalara ayrı ayrı arıtma yerine tek noktalı arıtma sistemini öngören projeye göre; Yalvaç ve Gelendost ilçeleri kıyı şeridi ile gölün diğer yakasındaki Uluborlu, Senirkent ve Barla kıyı şeridinden ayrı iki hat yapılacak. İki hat birbirine bağlanıp Eğirdir kanalizasyonu ile birleştirilecek. Kovada Vadisi’ndeki köylere ait kanalizasyon şebekeleri de bu hatta bağlanarak 1’inci Kovada Bölgesi’nde biyolojik ve kimyasal arıtma tesisi yapılıp, atık sular mevcut olan 1 ve 2’nci Kovada hidroelektrik santrallerinde elektrik enerjisi üretimi için kullanılabilecek. Santrallerden çıkan suyun cazibeli olarak Aşağı Gökdere ve Çamlık bölgesinde tarım arazilerine sulama suyu olarak verilmesiyle uzun vadede yatırım ve işletme maliyetleri açısından tasarruf sağlanacak.
VALİ ÖZKAN; “EĞİRDİR GÖLÜ HEM İLİMİZ HEM ÜLKEMİZ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ”
Vali Vahdettin Özkan, Eğirdir Gölü’nü kirlilikten kurtarması amacıyla hazırlanan ‘Kuşak Kanalizasyon’ Projesi’nde gelinen son noktayı geçtiğimiz gün yaptığı basın toplantısında açıkladı. Gazetecilerin konuyla ilgili sorusuna cevap veren Vali Özkan şunları söyledi; “Bilindiği gibi Eğirdir gölü ilimiz kadar ülkemiz için de son derece önemli bir göl konumundadır.
“SAYIN BAKANIMIZ PROJEYİ YAKINDAN TAKİP EDİYOR”
Dolayısıyla gölümüzün korunması noktasında gündeme gelen Kuşak Projesi iki yıldır kamuoyu ve valiliğimizin gündemindedir. Eğirdir Gölü’nü nasıl koruruz, kirliği en aza nasıl indiririz; tarımsal, sanayi ve hayvansal faaliyetleri de artırarak gölü nasıl koruruz; stratejik öneme sahip tatlı su kaynağımızı el birliği ile nasıl kurtarırız? Bunun gayreti içerisindeyiz. Eğirdir Gölü için uygulanması planlanan ‘Kuşak Projesi’ ile ilgili Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğümüz konu hakkında çalışmalarını sürdürüyor. Sayın Bakanımız da bu konunun bizatihi üzerinde duruyor ve projeyi adım adım takip ediyor. Şu anda hem DSİ Bölge Müdürlüğünde, hem Genel Müdürlükte çalışma var.
“BİRİNCİ ALTERNATİFİN FAZLA UYGULANABİLİRLİĞİ YOK”
Bu proje ile ilgili iki alternatif var. Birincisi; tamamen yani hepsinin bütünleşik olması. Ancak, bu durumun çok fazla uygulanabilirliği yok ve bazı sıkıntılar var. İkincisi de; lokal olarak birkaç yeri birleştirerek yapmak. Bu konuda hem Avrupa Birliği’ne bir proje hazırlayıp sunuyoruz, hem de Bakanlık devlet yatırım programına koyacak.
“PROJE İHALE AŞAMASINA GELMİŞ DURUMDA”
Şu anda herhangi bir tahsisatın gelmesine gerek yok. Zira, şu anda projesi ihaleye çıktı. Zaten tahsisatı var. DSİ Genel Müdürlüğü burayı yapacak. Hal böyle olunca onların para sorunu yok. Proje ihale aşamasında şu anda. Önce projeyi yapacağız daha sonra uygulamaya geçilecek” açıklamasında bulundu.
“ŞEHİR HASTANESİNDE ŞUANA KADAR % 45 FİZİKİ YAPILAŞMA SAĞLANDI”
Vali Vahdettin Özkan konuşmasında, toplantıda ayrıca Şehir Hastanesinin son durumu hakkında da bilgiler vererek; “Şehir Hastanesinin durumu fiziksel olarak yüzde 45’lerde. İş takvimine uyarak gidiyor. 2016 yılı içerisinde bitirilmesi öngörülüyor. Bilindiği gibi bu konuda bir aksama olduğunu düşünmüyoruz. Şuanda her şey yolunda ilerliyor” dedi.
“ISPARTA’YA KAYDA DEĞER BİR MÜLTECİ AKINI YOK”
Vali Özkan, mültecilerle ilgili ilimizde çok yoğun bir mülteci akımı olmadığını, Isparta’da daha çok mevsimsel işçilerin olduğunu ve mülteci bakımından en az olan illerden birisisinin Isparta olduğunu sözlerine ekledi.
Kaynak: Demokrat