Isparta Elması Dünya Pazarı’nda
Isparta Ticaret ve Sanayi Odası’nın Ekonomi Bakanlığı'nın Yüzde 75 hibe desteği ile yürüttüğü Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi Destek Programı (URGE) kapsamındaki Isparta Meyvesi Dünya Pazarı’nda ‘Appche’ Projesi’nin ilk yurtdışı faaliyeti URGE’nin AR-GE’si olarak gerçekleştirildi.
Isparta Ticaret ve Sanayi Odası, üyelerinin yurtdışı bağlantılarını güçlendirerek, ihracatını ve işbirliği olanaklarını artırmak adına projelerine ve çalışmalarına devam ediyor. Bu çerçevede, ITSO’nun üyelerine yönelik hazırladığı yüzde 75 Ekonomi Bakanlığı hibe desteği ve Avrupa Birliği fonlarından sağlanan Isparta Meyvesi Dünya Pazarı’nda ‘Appche’ Projesi kapsamında Fransa ve Polonya’ya ticari iş gezisi düzenlendi. ITSO Meclis Başkanı Osman Şahlan, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Salih Sarıkaya önderliğinde gerçekleşen iş gezisine proje ortağı firmaların yanı sıra Eğirdir Belediye Başkanı Ömer Şengöl, Ekonomi Bakanlığı’nı temsilen Uzman Özden Çatalbaş da katıldı.
Elma başta olmak üzere meyve üretimi ve soğuk hava deposu işletmeciliği yapan Proje ortağı firmalarının bulunduğu iş gezisinde, Fransa ve Polonya Ticaret Müşavirlikleri, meyvecilik kooperatifleri, meyve bahçeleri. meyve sebze halleri, elma fidesi üretim tesisleri, soğuk hava depoları, paketleme tesisleri ve ihracatçı firmalar ile uluslararası tarım fuarları ziyaret edildi.
Proje kapsamında gerçekleştirilen yurtdışı ziyareti aracılığıyla birçok konuda bilgi sahibi olduklarını belirten ITSO Başkan Yardımcısı Salih Sarıkaya, Ispartalı meyve üreticisinin sorunlarının en başında birlikte hareket edememe, mevcut kooperatif ve birliklerin de işlevselliklerinin yetersiz olması ile satış ve pazarlamanın geldiğine dikkat çekti. Sarıkaya, Isparta meyveciliğindeki kaliteli üretim ve soğuk hava depolarındaki teknolojinin daha ileride olduğunu belirterek, “Isparta olarak, sektördeki potansiyelimizi uluslararası düzeyde bir kez daha görmüş olduk. Bu tür projelerimiz aracılığıyla tespit edilen sorunların da üstesinden geleceğimize inanıyoruz. Gördük ki kooperatifler ve birlikler her iki ülkede de üreticiye eğitim, danışmanlık, yeni üretim teknikleri çeşitlendirme, makine ve ekipman ile ilaç gibi birçok konuda destek sağlıyorlar. Üreticiye sadece en iyi kalite ve standartlarda üretmek kalıyor. Sonrasında yine elmasını birliklere ve kooperatiflere teslim ediyorlar. Bu ürünlerin en iyi şekilde satış ve pazarlamasını kendi tesislerinde isteğe göre ürünlerin tasniflenip paket ve ambalajlaması da buralarda yapılıyor. Üreticinin de ben bu yıl elmamı nereye satarım, paramı alabilir miyim diye düşünce ve tereddütleri kalmıyor. ”dedi.
ISPARTA DIŞINA ÇIKMADAN ISPARTA’YA HİZMET EDEMEYİZ
ITSO olarak, üyelerin ihracatını artırmak, ekonomik faaliyetlerini güçlendirmek adına bugüne kadar 20’ye yakın ülkede ticari işbirliği, fuar gezisi düzenlediklerini anlatan Sarıkaya, “Dünya Pazar, Müşteri Kraldır düsturu ve Başkanımız Şükrü Başdeğirmen’in de ‘Isparta’nın dışına çıkmadan Isparta’ya hizmet edemeyiz’ sloganı ile iş gezilerimizin verimliliğini artırmak için sektörel çalışmalara özen gösteriyoruz. Ekonomi Bakanlığı, Avrupa Birliği finansmanlı Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi Destek Programı (URGE) “Isparta Meyvesi Dünya Pazarında APPCHE” isimli projemiz kapsamında Fransa-Polonya Yurt Dışı Pazarlama Faaliyetini de başarılı bir şekilde gerçekleştirdik. Burada yaptığımız incelemeler gösterdi ki biz hem teknoloji hem de kaliteli üretim bakımından çok iyi durumdayız. Ancak, Fransa ve Polonya Ispartalı meyve üreticileri ve ihracatçıları açısından önemli bir model. Biz bu örnekleri iyi değerlendirmeliyiz ve dünyaya gülümüz de olduğu gibi meyvecilikte de lider olduğumuzu göstermeliyiz. Gittiğimiz her yerde ülkemizi ve ilimizi anlattık ve gerek Fransa gerekse Polonya’daki yabancı işadamları ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri hayranlıkla dinlediler, bizimle her konuda işbirliği yapmaya hazır olduklarını belirttiler. Bizler de onları ilimize davet ettik. Çalışmalarımızın sonucunda meyvecilik alanında ilimiz açısından olumlu gelişmeler bekliyoruz. “diye konuştu.
Fransa- Polonya iş gezisi ile ilgili detaylar şöyle:
ISPARTA ELMA ÜRETİMİ VE TEKNOLOJİ
KONUSUNDA FRANSA İLE YARIŞIYOR
Isparta heyeti ilk olarak Fransa’nın başkenti Paris’e giderek, Ticaret Başmüşaviri Müge Varol Ilıcak ve ekibi ile birlikte toplantı yaptı.
Burada ITSO Meclis Başkanı Osman Şahlan ve Başkan Yardımcısı Salih Sarıkaya, ilimizin ekonomik durumu ve ihracatıyla ilgili bilgiler verdi. Heyette bulunan Eğirdir Belediye Başkanı Şengöl ile işadamları da kendi sektörleriyle ilgili paylaşımlarda bulundu. Ticaret Başmüşaviri Ilıcak da heyeti Fransa ekonomisi ve Türkiye ile ticareti hakkında bilgilendirerek, “Biz Türkiye’den gelen tüm işadamlarımıza hizmet etmek için buradayız ve her türlü bağlantınızda yanınızdayız” mesajı verdi.
Toplantının ardından meyve yetiştiriciliğinde önemli bir potansiyele sahip olan Fransa’nın Angers şehrine gidildi. Burada Agrivolarie fidan üretim tesisi ve elma deposu ile firmaya ait elma bahçeleri gezildi. Buradan sonra bölgenin en büyük tarım kooperatiflerinden olan ve 100 üreticinin üye olduğu Les Verges De’Anjou ziyareti gerçekleştirildi. Burada firma yetkililerinden bilgi almak amaçlı olarak toplantı gerçekleştirildi.
Heyette bulunan işadamlarımızla birlikte daha sonra SIVAL Bitkisel Teknolojiler ve Malzemeler Fuarında incelemelerde bulunuldu ve heyetteki bazı işadamları çeşitli iş bağlantıları kurdular.
VARŞOVA’DAN İŞBİRLİĞİ DAVETİ
Fransa ziyaretlerinin ardından heyet Polonya’nın Varşova şehrine giderek ilk olarak, TSW Tangi Sadovnictwa (Tarım) Fuarı’nı ziyaret etti. Daha sonra Varşova Ticaret Başmüşaviri Koray Akgüloğlu ziyaret edilerek burada karşılıklı bilgi alışverişinde bulunuldu. ITSO Meclis Başkanı Şahlan ve Başkan Yardımcısı Sarıkaya, Isparta’nın ekonomik yapısı, ihracat potansiyeli ile genel durumu hakkında, işadamları da kendi sektörleriyle ilgili bilgiler verdi.
Başmüşavir Akgüloğlu, heyete Polonya ile ilgili her türlü işbirliğinde destek vermeye hazır olduklarını belirterek, Polonya’nın ihracatı ve ekonomik yapısı hakkında heyeti bilgilendirdi.
Heyet, ardından Bronisze Toptan Meyve Hali gezerek ürünlerin satışlarını yerinde incelendi. Nasz Sad Tarım Kooperatifi ziyaretinde de kooperatif yöneticisi ve Meyve Yetiştiricileri Birliği Yöneticisi çalışmaları hakkında detaylı bilgiler verdi.
METAMAR GURURLANDIRDI
Polonya ziyareti kapsamında heyet, Isparta’nın en büyük mermer fabrikası olan Metamar’ın Varşova’da bulunan tesislerini ziyaret ettiler. Isparta heyetini burada Metamar Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Tığlı ağırladı. ITSO Başkan Yardımcısı Sarıkaya ile heyette bulunan işadamları Metemar Yönetim Kurulu Başkanı Tığlı’ya Varşova’da Isparta’yı temsil ettiği için teşekkür ettiler.
PROJE ORTAKLARINDAN TEŞEKKÜR
ITSO’nun proje ortağı olan firma yetkilileri proje kapsamında düzenlenen iş gezisiyle ilgili görüşlerini şöyle sıraladılar.
Eğirdir Belediye Başkanı Ömer Şengöl: ITSO’nun yürüttüğü projeye belediyemizin Gölbelde Şirketi adına katılıyoruz. Projemizde belli bir aşamaya geldik, amacımız her zaman Eğirdir elmamızı markalaştırmak ve pazarlamak, bu konuda bize öncülük eden ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen, Meclis Başkanı Osman Şahlan ile Projeden Sorumlu Başkan Yardımcısı Salih Sarıkaya’ya teşekkür ediyorum. Faydalı bir gezi olduğuna inanıyorum. Bundan sonra Eğirdir olarak çalışmalarımıza farklı bir yön verecektir. Emeği geçen herkese teşekkür ederim.
Gülbudak Şirketi Yönetim Kurulu Üyelerinden Hasan İnce: Şirketimiz her geçen gün kendini yenilemek ve yenilikleri takip etmek adına çalışmalar yapıyor. Ancak bireysel çalışmalarla çok fazla bir yere varamıyoruz. Bizler ITSO’nun öncülüğünde böyle bir projeye dahil edildik ve bugün bu noktaya geldik. Fransa Polonya iş ve fuar gezimizden çok etkilendim. Burada kendimizdeki değerin farkına vararak bazı eksikliklerimizi de görme fırsatı yakaladık. Projeye emeği geçen tüm ITSO yöneticilerine teşekkür ediyoruz.
Has Okutan Şirketi Yetkilileri Halil- Mehmet Okutan: Projede yer almak bizlere güç katıyor. Eğirdirliler olarak elmamızı bir yere taşımamıza fırsat tanıyacak olan bu proje bizim bakış açımızı değiştirdi. Gittiğimiz yerlerde elmamızın ne kadar kaliteli ve teknolojimizin daha ileride olduğunu tespit ettik. Bunun yanı sıra eksikliklerimizde olduğunun farkındayız. Geziye katılan Ekonomi Bakanlığı yetkilileri ile ITSO yetkililerine teşekkür ediyoruz.
Serpil Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Osman Gök: Eğirdir denince akla elma geliyor. Bizler neden elmamızı marka haline getirip diğer ülkelere değerinde pazarlamayalım diye hep düşünüyor ve çeşitli çalışmalar yapıyorduk. Bu proje ile bu çalışmalarımız daha da perçinlenecek ve gelecekte elmamızı dünya pazarında marka haline getireceğiz. Projenin hazırlanmasında emeği geçen başta ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen olmak üzere tüm yöneticilere teşekkür ediyorum.
Yukarı Gökdere Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mehmet Özdemir: Projemizin daha da verimli olması için biz üreticiler olarak her zaman ne yapılması gerekiyorsa yapmaya hazırız. Yeter ki ilimiz kazansın.
Eyüpler Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkan Durmuş Tunçbilek: Projemiz yaklaşık 1 yıldır birçok evreden geçti, pazarlama faaliyetleri kapsamında yurtdışına geldik ve çok memnun olduk. Elmamızın ve diğer meyvelerimizin ne kadar kaliteli olduğunu gördük. Yeni pazarlara açılmamız gerektiğini hissettik. Emeği geçenlere teşekkür ediyoruz.
Akdağ Soğuk Hava Deposu Yönetim Kurulu Üyesi Emin Korkmaz: Pazarlama konusundaki sıkıntılarımızı bu proje ile aşacağımıza inanıyorum. Ancak Polonya ve Fransa bizim için önemli bir model olabilir.
Güler Soğuk Hava Deposu Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Gül: Depoculuk faaliyetlerine baktığımızda bizlerin de kendimizi geliştirmemiz gereken yönlerimiz var iken bazı yerlerde de ileride olduğumuzu gördük. Bu da bize mutluluk verdi. Ayrıca diğer alanlarda da incelemeler yaptık, fuar gezileri çok verimli geçti. Projemize öncülük eden tüm ITSO yöneticilerine teşekkür ederim.
Saraçoğlu Soğuk Hava Deposu Yönetim Kurulu Üyesi Erhan Savran: Projeye ortak olmam bizlere çok büyük şeyler kattı. Başta ITSO yöneticileri olmak üzere Ekonomi Bakanlığı yetkilileri ile proje ortaklarına teşekkür ederiz.
Yılanlı Soğuk Hava Deposu Yönetim Kurulu Üyesi Arif Demirekin: Isparta elmamız bu proje ile dünya pazarında yerini alacaktır. Projemizin yurtdışı ilk ticari gezisi oldukça verimli geçti. Bundan sonraki çalışmalarımızda daha fazla yol almak için bizlerde elimizi taşın altına koymaya hazırız.