Isparta trafiğine çözüm: Toplu Taşıma

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Isparta trafiğine çözüm: Toplu Taşıma
Haberin Tarihi: 6.1.2016 10:36:00 - Okunma Sayısı:2561 defa okundu.

Kanal 32'de ekranlara gelen Basın Kulübü'nün bu haftaki konuğu Göller Bölgesi Teknokenti Genel Koordinatörü ve Şehir Plancısı Doç. Dr. Erkan Polat idi.

Isparta trafiğine çözüm: Toplu Taşıma

 

            Kanal 32’de ekranlara gelen Basın Kulübü’nün bu haftaki konuğu Göller Bölgesi Teknokenti Genel Koordinatörü ve Şehir Plancısı Doç. Dr. Erkan Polat idi. Göller Bölgesi Teknokenti’nden bahseden Doç. Dr. Erkan Polat, Türkiye’de bulunan 37 teknokent arasında 15. sıraya yükselme hedefleri olduğunu söyledi. Bir şehir plancısı gözüyle Isparta’nın bir an önce ulaşım master planının çıkarılması gerektiğini söyleyen Doç Dr. Erkan Polat, çözüm için toplu taşıma önerdi.

            Gazeteciler Mehmet Erçakır ve Soner Toros’un hazırlayıp sunduğu Basın Kulübü, bu hafta Göller Bölgesi Teknokent Genel Koordinatörü ve Şehir Plancısı Doç. Dr. Erkan Polat’ı ağırladı. Isparta’nın acil çözüm bekleyen sorunlarının konuşulduğu programda, Isparta’nın geleceği için çeşitli önerilerde bulunuldu.

10 MİLYAR DOLARLIK

İHRACAT YAPTIK

            Göller Bölgesi Teknokenti’nin 7 ortaklı Burdur ve Isparta’nın en büyük birlikteliği olduğunu söyleyen Doç. Dr. Erkan Polat, “SDÜ’nün bünyesinde kurulmuş olması da bizim için büyük bir avantaj. Teknokent, bakanlığımızın kurguladığı bir yapı. Bu yapı yarı kamusal bir anonim şirketliği şeklinde. Isparta’nın hep teşvikten faydalanamadığından bahsederiz ya, teşvikler yönünden Isparta’daki boşluğu doldurabilecek bir yer aslında. Akademik anlamda bakıldığında öğretim üyelerimizin tamamı devlet görevlisi olduğu için bir şirket açmaları yasak. Akademisyenlerimize şirket açabilme olanağı sağlıyor. Sadece hocalarımıza değil, öğrencilerimize de sağlıyor. İnovasyon konusunda ciddi avantajları var. Türkiye’deki teknokentler arasında 37’de 22 gösterge açısından çok parlak görünmüyor. İlk 15’e çıkmak ilk hedeflerimden biri. 2015’de 55 firma varken 66’ya ulaştı firma sayımız. Ciddi bir eklemlenme var. Şuanda 62 firmamız var. Yılbaşından bir gün önce eklenen firmamız Rosense. Gülbirlik’in teknokentte olması bizim için önemli. Türkiye’de teknokentte çalışan 3 bin 325 firma var. 2 milyar doların üzerinde ihracat yapmış durumda sadece teknokentler. 12 yıllık bir süreçte 5 milyarlık bir vergi muafiyeti söz konusu. Biz de 10 yıllık sürede 10 milyon dolar ihracat yapmışız. Bugüne kadar 1 milyon liralık bir vergi muafiyeti sağlanmış durumdayız teknokentimize. Kanser üstüne çalışmalar var. Sağlık teknolojileri konusunda da teknokentte ciddi bir yatırım sağlanabilir” diye konuştu.

TOPLU TAŞIMAYA

YOĞUNLAŞMALIYIZ

            Isparta’da her geçen gün araç sayısının arttığını söyleyen Doç. Dr. Erkan Polat, var olan ulaşım ve trafik sorununun toplu taşıma ile giderilebileceğini söyledi. Doç. Dr. Erkan Polat şöyle konuştu: “Araç sayısı artıyor. 150 bin civarında bir araç sayımız var. Türkiye’de 4.1 ortalaması. Isparta’da bu oran 2.7. Dünya ortalamasının bile üstünde. Kent merkezimiz 1960’ların yapısını anımsatacak şeklinde dar kalmış. Bir bulvar yok. Bu bölgesel dağıtıcı veya toplayıcısının olmaması trafiği bu hale getiriyor. Trafiğin cevabı toplu taşıma. Sadece ulaşım, sadece araç çözümlemesi değil. Konut alanları konut yoğunluklarını doğru hesaplamamız gerekiyor. Bunu çözmemizin birinci yolu bir uyumlanmadan geçer. Çevre duyarlı bir planlamaya da gitmek gerekiyor. Konut stoğumuz ne kadar bunu hesaplamak için ciddi bir planlama yapmak gerekiyor. Konut yoğunluğu, nüfus yoğunluğu ulaşım yoğunluğu olan bir çalışmaya ihtiyaç var. Tüm bunlar içinde acil olarak bir ulaşım master planının çıkarılması gerekiyor. Dolayısıyla Isparta için acil iki önemli konu bence ulaşım master planı ve bir an önce hafif raylı sistemler gibi alternatif toplu taşıma araçlarının şehre entegre edilmesi.”

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap