Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu
Ülkemizin 2014-2015 Su Yılını ve Yağışları Değerlendirdi…
BAKAN EROĞLU:
- "Meteorolojik Tahminler İleri Seviyede"
- "Yılda Ortalama 112 Milyar Metreküp Suyumuz Var"
- "45 Yılık Dönemde 12 Defa Kuraklık Yaşandı"
- "Şu Anda Bütün Şehirlere Yetecek Suyumuz Var"
- “2016'da Kuraklık Beklenmiyor.”
Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünde yaptığı basın toplantısında, meteorolojik sistemler hakkında bilgi verdi.
Haftalık hava tahminine ilişkin de açıklama yapan Prof. Dr. Eroğlu, "Ülkemizde kar yağışı başladı. Türkiye, Karadeniz üzerinde gelen soğuk ve yağışlı hava etkisine girdi. Marmara'nın doğusu ile Karadeniz kıyılarında kuvvetli kar yağışı bekleniyor. İstanbul'da kar şeklinde düşecek yağışın, akşam saatlerinde etkisini artırmasını bekliyoruz" dedi.
İllerin hava durumunu da değerlendiren Prof. Dr. Eroğlu, pek çok bölgede buzlanmanın olduğuna dikkati çekerek, şunları söyledi:
"Sürücülerimizin buzlanma riskine karşı, araçlarında kış hazırlıklarını tamamlamaları rica ediyoruz, toplu taşıma araçlarını kullansınlar. Ani sıcaklık düşüşleri olacak, çocukların ve yaşlıların etkilenmemesi için dışarıda fazla kalmamalarını tavsiye ediyoruz. Başta seracılık olmak üzere, zirai faaliyetlerin devam ettiği Marmara, Ege ve Akdeniz kıyı kesimlerinde zirai don hadiseleri beklendiğinden üreticilerin bu konuda dikkatli olmaları gerekiyor ve seralarında gerekli tedbirleri almalarını rica ediyoruz."
"Meteorolojik Tahminler İleri Seviyede"
Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Türkiye'nin dört bir tarafına kurulan meteorolojik gözlem sistemleriyle vatandaşlara hizmet verildiğini, Meteorolojinin, tahminler noktasında çok ileri bir seviyeye ulaştığını vurgulayarak, şöyle dedi:
"Şu anda karada bin 237, havada 72, denizlerde 78 otomatik meteoroloji ölçüm istasyonu kurduk. Bin 387 otomatik meteoroloji gözlem istasyonumuz var. Bunun dışında 18 meteoroloji radarımız, 35 yıldırım takip ve tespit sistemi ve 10 yüksek atmosfer gözlem sitemi var. Türkiye'de şu anda denizde, karada ve havada bin 450 otomatik meteoroloji gözlem istasyonumuz var. Daha önce Türkiye'de bu yoktu, biz meteorolojiyi çok genişlettik. Şu anda Meteoroloji Genel Müdürlüğümüz dünyada ilk yediye giren bir teknolojiye sahip."
Prof. Dr. Eroğlu, 2016 yılı sonuna kadar 215 otomatik meteoroloji gözlem istasyonu kuracaklarını da açıkladı.
Aşırı yağış durumunda Meteoroloji Genel Müdürlüğünce uyarı yapıldığını aktaran Prof. Dr. Veysel Eroğlu, vatandaşların veya ilgililerin bu ikazlara Genel Müdürlüğün internet sitesinden, meteoroloji radyosundan, internet sitesinden ulaşabileceğini dile getirdi.
Prof. Dr. Eroğlu, 2015 yılında kuvvetli yağış, fırtına, sıcak-soğuk hava dalgası, toz taşınımı gibi kuvvetli meteorolojik olaylarla ilgili 357 uyarı ve değerlendirme yapıldığını söyledi.
"Yılda Ortalama
112 Milyar Metreküp Suyumuz Var"
Türkiye'nin yağış durumuna ilişkin de Prof. Dr. Eroğlu, "Türkiye'nin uzun yıllar ortalaması alansal yağış miktarı 1981-2010 arasında 574 milimetre, 2014-2015 arasında ise 650 milimetre oldu" dedi.
Yılda 44 milyar metreküp su kullanıldığına dikkati çeken Prof. Dr. Veysel Eroğlu, "Yılda ortalama 112 milyar metreküp suyumuz var" bilgisini verdi.
"45 Yılık Dönemde 12 Defa Kuraklık Yaşandı"
Kuraklık ve kuraklığa karşı alınan tedbirlere de değinen Prof. Dr. Eroğlu, Türkiye'de 4 yılda bir hafif ve üzeri kuraklık, 6-7 yılda bir ise şiddetli kuraklık yaşandığını kaydetti.
Prof. Dr. Eroğlu, "1971-2015 yılı mukayese ettik, bu 45 yılık dönemde 12 defa kuraklık yaşandı. Bunların altısı şiddetli kuraklıktır. En şiddetli kuraklığı ilk olarak 1973 yılında yaşamışız, daha sonra ise 1989, 1994, 2001, 2007 ve 2014 yılında şiddetli kuraklık yaşadık" şeklinde konuştu.
Kuraklığın içme suyu, sulama, enerji alanını etkileme durumu ve alınan önlemler konusunda da Prof. Dr. Eroğlu, şu bilgileri verdi:
"Önümüzdeki yıllarda, 4-7 yıl sonra ne olabileceğini tahmin ediyoruz ve ona göre tedbir alıyoruz. İçme suyu, sulama suyu, enerji konularında tedbir alıyoruz. Kuraklık Yönetim Planı hazırladık, ilk defa bu konuda su sektörüne büyük yatırımlar yaptık. DSİ son 13 yılda 90 milyar liradan fazla suya yatırım yaptı. DSİ 13 yılda rekor sayıda bir hizmet sundu, 3 bin 2 tesis hizmete sundu. 284 baraj, 279 gölet, 350 sulama tesisi, 85 içme suyu temini tesisi, bin 909 taşkın koruma sistemi, 86 ulaşım ve hizmet binaları yaptık. Bu tesisler depolama kalitemizi arttırdı. Baraj ve göletlerde suyu biriktirmezsek, yaz aylarında suyu veremeyiz. Kışın sulama yok, suyumuzun yüzde 73'ünü yazın sulamada kullanıyoruz. Yazın insanlar daha çok su kullanıyor. Sanayide de yazın daha çok su kullanılıyor. Türkiye yarı kurak iklim bölgesinde olduğu için yazın fazla yağış düşmez, bizde yağışlar kışın ve ilk baharda olur, onun için bu suları biriktirmemiz gerekiyor."
"Şu Anda Bütün Şehirlere
Yetecek Suyumuz Var"
Prof. Dr. Eroğlu, Depolama tesislerinin gelişimine ilişkin de "2002 yılında işletmede olan 205 barajın toplam hacmi 134, 5 milyar metreküp iken, 2015 yılında iletmedeki toplam 310 barajımızın toplam hacmi 165,1 milyar metreküpe yükselmiştir. Şu anda bütün şehirlere yetecek suyumuz var. İçme suyu eylem planı hazırladık, 2040 ve 2050 yılına kadar içme suyumuz var" değerlendirmesinde bulundu.
2016'da Kuraklık Beklenmiyor
Bir gazetecinin "2016 kurak geçecek mi? Yeni yılda hava sıcaklığı en düşük kaç derece olur?" sorusuna Prof. Dr. Eroğlu, şu yanıtı verdi:
"2016 yılında bir kuraklık beklemiyoruz. Ekim, kasım, aralık aylarında fazla yağış olmadı ama barajlarımızda ortalama yüzde 50 suyumuz var. Kar yağışları ile su seviyesinin yükseleceğini tahmin ediyoruz, herhangi bir sıkıntı yok. En düşük sıcaklık genelde Ardahan, Ağrı ve Erzurum civarında oluyor, sıcaklığın sıfırın altında 35 dereceye kadar düşeceğini tahmin ediyorum, buna göre tedbir almak gerekiyor."