MÜSİAD Isparta Şubesi Başkanı Selim Mustafa Özkutlu: "Sorun Teşvik Değil Çalışacak Eleman"

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,MÜSİAD Isparta Şubesi Başkanı Selim Mustafa Özkutlu: "Sorun Teşvik Değil Çalışacak Eleman"
Haberin Tarihi: 2.1.2016 09:17:00 - Okunma Sayısı:2974 defa okundu.

Müstakil Sanayici İşadamları Derneği (MÜSİAD) Isparta Şubesi Başkanı Selim Mustafa Özkutlu, Isparta'da iş dünyası için temel sorun istihdam ve kalifiye eleman sorunu olduğunu belirtirken, "Bugüne kadar, Isparta'nın teşvikteki yeri nedeniyle üyelerimizden gelen bir şikayet olmadı" dedi

MÜSİAD Isparta Şubesi Başkanı Selim Mustafa Özkutlu:

“Sorun Teşvik Değil Çalışacak Eleman”

 

            Müstakil Sanayici İşadamları Derneği (MÜSİAD) Isparta Şubesi Başkanı Selim Mustafa Özkutlu, Isparta'da iş dünyası için temel sorun istihdam ve kalifiye eleman sorunu olduğunu belirtirken, "Bugüne kadar, Isparta'nın teşvikteki yeri nedeniyle üyelerimizden gelen bir şikayet olmadı" dedi

            Kanla32'de yayınlanan Mustafa Kahraman'la Çizgi Ötesi programının bu haftaki konuğu MÜSİAD Isparta Şube Başkanı Selim Mustafa Özkutlu oldu. Özkutlu, 1 Kasım seçimleri sonrası, MÜSİAD'ın Hükümetten beklentilerini anlattı. 2016 beklentilerine yönelik düşüncelerini paylaştı

            Özkutlu, Isparta'da iş dünyası için en önemli sorunun yeterli kalifiye eleman bulunamaması olduğunu söyledi. Asgari ücretin ise özellikle KOBİ'lere büyük yük getireceğini belirten Özkutlu, bu yükün Hükümet'le bölüşülmesi gerektiğini açıkladı.

            Kanla32'de yayınlanan Mustafa Kahraman'la Çizgi Ötesi programının bu haftaki konuğu MÜSİAD Isparta Şube Başkanı Selim Mustafa Özkutlu oldu. MÜSİAD hakkında bilgi veren Özkutlu, MÜSİAD’a isteyen kişilerin istedikleri ilden üye olabildiklerini kaydetti. Isparta MÜSİAD'ın da Alanya’dan, Burdur’dan üyeleri olduğunu aktaran Özkutlu, "Geçenlerde Japonya’dan bir arkadaşımız üye olmak istedi. Bizde referans sistemi ile üye olunuyor. İsteyen arkadaş istediği takdirde istediği ilden aday olabiliyor. Adaylık başvuruları da genel merkez tarafından kabul ediliyor" dedi.

            SİYASİ HEDEFİM YOK

            Kendisinin siyasi bir hedefi olup olmadığı yönündeki soruya ise Özkutlu, "Şuan için benim siyasi bir hedefim yok. Bir şeyi hedef alarak hareket ettiğinizde bulunduğunuz görevi gereği gibi yapamayabilirsiniz. Bu nasip olayıdır. Bu nedenle benim şuan için bir siyasi hedefim yok. Siyaset farklı bir kulvar" diye konuştu.

            ISPARTA İÇİN

            HEDEFLER

            Isparta için 2016 hedeflerini açıklayan Özkutlu, "Isparta’da öncelikli olarak şube olma çalışmalarına ağırlık veriyoruz. Isparta kamuoyu noktasında yapılmasını istediğimiz hususları gerekli yerlere iletmeye devam edeceğiz. Isparta’nın yatırım açısından bir sıkıntısı var. Bu da esas olarak kalifiye eleman sorunu. Ispartalı istiyor ki devlet dairesinde çalışayım. Isparta’nın en temel sorununun bugün kalifiye eleman sorunu olduğuna inanıyorum" dedi.

            YATIRIMLAR

            PLANLI YAPILMALI

            Türkiye'de yatırımların planlı bir şekilde yapılmadığını ileten Özkutlu, şunları söyledi; "Bu Türkiye’nin genel bir sorunu. Mesela şöyle bir örnek vereyim, İstanbul gibi bir yere 17-18 milyon nüfusu sıkıştırıyorsunuz. Orayı cazibe merkezi haline getiriyorsunuz. Sonra orada ne alt yapı ne üst yapı işlerinin altından kalkabiliyorsunuz. Bu noktada bence belli yerlerin cazibe merkezi olmaktan çıkarılarak, her yerin belli oranda istihdam açısından kuvvetlendirilmesi gerekiyor. Bu sadece bizim için değil, bizim ölçeğimizde olan nüfusu 200-250 bin civarı olan tüm iller için geçerli. Bizim OSB’deki arsa metrekare fiyatına bakıyoruz. Birim fiyat 30 dolar yani yaklaşık 90 TL, İzmir’e bakıyoruz. 350 TL, Kocaeli’ne bakıyorsunuz 500 ile bin dolar arasında, İstanbul’da bin-2 bin dolar arasında. İşletme maliyetleri daha farklı. Ama oralara daha fazla ilgi var. Bunun nedenini sorduğunuzda yatırımcı işgücünü daha kolay bulabildiklerini söylüyor. Bunun bir şekilde programlanması gerekiyor. Bakınız gelişmiş ülkelerde siz bir yere peynir fabrikası açacağım diye gittiğinizde size buraya peynir fabrikası açamazsın ama istersen ayakkabı fabrikası açabilirsin deniyor. Hatta burada şu kadar kişi 41 numara ayakkabı giyiyor, şu kadar insan 44 numara ayakkabı giyiyor diye yönlendirici bilgiler veriliyor. Bizde de gerek teşvik noktasında gerek destek noktasında bu şekilde bir düzenleme planlama olması gerekiyor. Merkez toplantılarımızda doğu illerinden bir arkadaşımız örnek vermişti; onun bulunduğu bir doğu ilimizde teşviklerle alçıpan ve söve uygulamalarında kullanılan malzemeleri üreten 50-100 kadar fabrika kurulmuş. Oradaki potansiyeli incelediğinizde bunların ancak 3-5 tanesi ayakta kalabilecek. Bu nedenle yatırımların planlanması ve programlanması gerekli."

            YETERLİ ELEMAN

            SORUNU

            Isparta’da teşvik nedeniyle şu kadar kaybettim diyen bir üyeniz oldu mu? sorusunu yanıtlayan Özkutlu, “Ben bu konuda hiç şikayet almadım. Isparta teşvik noktasında belki 2. bölgede ama ürünsel teşvik noktasında 6. kademeye kadar yükseldiğimiz sektörler var. Ben yatırım açısından daha çok istihdam noktasında takıldığımızı düşünüyorum. Üyelerimizin istihdam konusunda sorun yaşadıklarını duyuyorum. Esas olarak üyelerimiz toplantılarda istihdam ve kalifiye eleman konusunda sorun yaşadıklarını ifade ediyorlar. Teşvikle ilgili bir talep konuşulmuyor. Bugün Güneydoğu’daki iller 6. bölgede yer almasına rağmen oraya da yatırım gitmiyor. Belki bugün için güvenlik nedeniyle yatırım gitmediği söylenebilir ama geçen yıla kadar Güneydoğu’da güvenlikle ilgili bir sorun yoktu. İlimiz ve bizim ölçeğimizdeki iller açısından temel sorun istihdam ve kalifiye eleman sorunu. Bizim buraya büyük ölçekli yatırım yapmak isteyen arkadaşlarımız var diğer şubelerden ama yatırımcı belli başlıklara bakarak yatırım yapar. Bunlardan biri yatırımın yeri hammaddeye yakın mı? Diğeri ürettiği mamulü kolayca pazara ulaştırabiliyor muyum? Isparta’nın bu konularda çok büyük problemi yok. Ama bir madde daha var. Yatırımda çalıştıracak yeteri kadar eleman bulabiliyor muyum? İşte esas olarak burada" dedi.

            BU YÜK BÖLÜŞÜLMELİ

            1300 TL olması kesinleşen asgari ücret konusunda MÜSİAD’ın yaklaşımını da değerlendiren Özkutlu, bu konuda şu ifadelere yer verdi:

            "1 Kasım 2015 seçimlerinde ortaya çıkan asgari ücretin net 1300 TL olması noktasında MÜSİAD olarak biz net asgari ücretin 1300 TL olasında bir sorun görmüyoruz. Sürdürülebilir ve yaşanabilir bir asgari ücret hepimizin ortak hedefidir. Seçim vaadinin yerine getirilmesi ile ortaya çıkacak maliyet, işveren ve devlet tarafından paylaşılmalıdır diye düşünüyoruz. Bugün bin TL’lik asgari ücretin işverene maliyeti bin 560 TL’dir. Yılbaşında asgari ücretin bin 300 TL’ye çıkarılması ile brüt asgari ücret bin 531 TL’nin olacak. Türkiye’de ağustos ayı itibari ile 13,6 milyon kişi özel sektörde işçi olarak çalışıyor. Bunların %28’i bir ile dokuz arası işçi çalıştıran işletmelerde çalışıyor. %30’u 10-49 arası işçi çalıştıran, %22’si 50-249 kişi çalıştıran olmak üzere %80’i KOBİ olarak tanımlanan işletmelerde istihdam ediliyor. Geri kalan %20’si ise 250’nin üzerinde işçi çalıştıran işletmelerde çalışıyor. Asgari ücretin net 1300 TL’ye çıkarılması işverene 431,56 TL ek maliyet getiriyor. Özel sektörde çalışan kişilerin %40’nın asgari ücretli olduğunu varsaydığımızda yıllık işverene 30 milyar TL yani 10 milyar doların üzerinde ek yük getirecek. Bu yükün ağırlığı da KOBİ’lere gelecek ve KOBİ’lerin dayanma gücü zorlaşacak. Bu doğal olarak küçük esnafın çalışanı azaltmasına yol açacaktır. Biz bu sebeple yükün bölüşülmesi gerektiğini söylüyoruz".

kaynak: ajans32

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap