Haberin Tarihi:
22.12.2015 09:41:00
- Okunma Sayısı:1682
defa okundu.
SAĞLIKLI ÇEVRE; YAŞAMIN KALİTESİNİ ARTIRIR...
“Eğirdir’in Kırsal Kalkınma Planı”na “Katkı”
*Yaşam kalitesinin standart göstergeleri, sadece zenginlik ve istihdam değil, aynı zamanda sağlıklı bir çevre, fiziksel ve ruhsal sağlık, eğitim ve toplumsal aidiyet …
*Yaşadığın yere sahip çıkmak, doğasını korumak; geleceğe yatırımdır ve doğaya karşı yapıcı ve sorumlu bir tavır almaktır… Özellikle burası EĞİRDİR İSE….
Hazırlık aşamasında olan 'Eğirdir'in Kırsal Kalkınma Planı'' önemli bir çalışma. Eğirdir Kaymakamı Sn. Abdullah AKDAŞ’ın taslakla ilgili; halkın yazılı ve sözlü katkılarının alınacağını bildirilmesi-yöre halkının aideyeti içinde; önem ve sorumluluk arz etmektedir. Üç stratejik hedefi olan “Eğirdir'in Kırsal Kalkınma Planı”nın üçüncüsü, ”YAŞAM KALİTESİNİN YÜKSELTİLMESİ”dir. Bu taslakta; Su Sporları Merkezi’nin yeri olarak düşünülen Nafiz Yürekli Koyu ve Eğirdir ile yarımadalar arasında yolun “doğal taşlarla”, iyileştirilmesi, ekolojik konusu önem arz etmektedir. Neden mi?
YAŞAMIN KALİTESİ- KALKINMA… ÖNCE SAĞLIK…!
Bir yerin yaşam kalitesinin yükseltilmesinde öncelik; sağlık. Sağlık da, yaşanan yerin doğasının (havasının, suyunun, toprağının) temiz olması ile sağlanacaktır. Eğirdir Gölü ve çevresinin en önemli sorunu kirliliktir. Göl; tarımsal atıkların kirliliğinin yanı sıra; yılın en az altı ayı, bacalardan çıkan gazların etkisindedir. Bu durum havzanın suyunu, havasını, toprağını, ürününü, insanını olumsuz yönde etkilemektedir. Bu konuda ilk akla gelen çözüm; göle ulaşan suların arıtılması ve havzaya Doğalgaz’ın getirilmesidir. Kalkınmanın ve yaşam kalitesinin artırılması insanların ve ürünlerin sağlıklı olmasıyla sağlanabilir. Bunun temel koşulu- alt yapısı-ilkesi; yaşadığımız doğanın korunarak-kullanılmasıdır. Doğa sağlıklı ise; ürün de, canlılar da sağlıklı olacaktır. Ekonomi ve ekoloji uyum içerinde olmalıdır. Planda; bu konunun -ana başlıklar halinde- mutlaka öncelik oluşturması gerektiğini düşünmekteyiz…
NAFİZ YÜREKLİ KOYU’NDA
SU SPORLARI MERKEZİ
Eğirdir’de Nafiz Yürekli Koyu’nda, Su Sporları Eğitim Merkezi yapılmasının planlandığını, proje içerisinde yarı olimpik yüzme havuzu, derslikler, çekek yeri ve dinlenme alanlarının yer alacağı belirtilmekte. Nafiz Yürekli Koyu Eğirdir’in en güzel tabiat alanlarındandır(dı).
Buraya spor merkezinin yapılması, buradaki doğayı-yaşam alanını betonlaştırmak demektir.
Koy; çok önemli bir yaşam ve cazibe alanıdır ve 2000 yılında kamulaştı, Eğirdir Belediyesi Halka Açık Piknik Alanı olarak ilan etmişti! Son on yıl içerisinde bakımsız bırakılarak, kamu yararı adı altında hiç de işlevsel olmayan, halı saha yapımı nedeniyle; çok sayıda börtü böcek-kuş –sincap-keklik-kelebek vb. canlıların yaşam alanları ve binlerce ağaç ve maki yok edildi.
Daha sonra; hafriyat ve çöp-kömür atıklarının biriktirme alanına dönüştürüldü… Makiler tekrar kesildi, yetkililer okul yapılacağını belirtti! Şimdi de; Su Sporları Merkezi…! Yasalara uygun olmamasına rağmen; kamu yararıyla, yapılaşma- tesis yapılacaktır. Ama burada yaşayan insanların “yararı” söz konusu değil mi? Burası; merkezde son kalan, doğa ile iç içe olunan, sağlık, huzur veren, tabiat parkı, yürüme, spor, piknik, yaşam alanı, doğal alan…
Havzaya doğalgazın gelmesine; “Eğirdir Gölü Özel Hükümleri"nin engel olduğu belirtilmekte. Buraya tesisin yapılmasına EGÖH engel değil midir? Eğer buraya tesis yapılacaksa, keşke burası özel mülkiyet olarak kalsaydı da betonlaşmasaydı demek..!
Su Sporları Tesisi için, gölün lodos kesimi hava koşulları (rüzgar, dalga) bakımından daha uygun olabilecektir. Eğirdir merkezdeki “Liman”- barınak adeta dev bir havuz ve yıllardır su sporları burada yapılabilmektedir. Su sporları Merkezi Köprübaşı’ndaki spor ünitelerinin yanına da tesis edilebilir…
KÖPRÜ YERİNE…
DOĞAL TAŞ..!!!
Taslakta; Eğirdir ve yarım adalar arasına doğal taş döşeneceği belirtilmekte. Buraya köprü yapılması 20 yıldır tartışılan- bildirgelerde yer alan- ve köprü yapımının gölün korunması- turizm yönünden çok önemli olduğu konusunda fikir birliğine varılmıştı. Köprü şart…
EKOLOJİK KÖY…
Ekoljik Köy; sadece “isim” olarak verilmeyip, amaçlarına göre düzenlenirse çok önemli doğal kazanım olacaktır. Çünkü ekolojik köylerde asıl amaç; geleceğe yatırımdır ve doğaya karşı yapıcı ve sorumlu bir tavır alınması söz konusudur. Ekolojik köyde gerçek anlamda biyolojik tarım ve çevre hassasiyeti vardır. Bunun için de öncelikle yukarıda da belirttiğimiz gibi suyumuz, havamız, toprağımız temiz olmalı, temizlenmeli… Yoksa isim olarak kalır!
Kalkınma, yaşamın kalitesini artırmak doğayı “taşlaştırmakla” değil, doğayı, doğalı korumakla olmalıdır…
Yaşam kalitesinin standart göstergeleri, sadece zenginlik ve istihdam değildir.
Saygılarımla...