BELEDİYE BAŞKANI ÖMER ŞENGÖL “ÇİZGİ ÖTESİ”NİN KONUĞU OLDU
Her hafta Salı günleri Kanal 32 ekranlarında yayınlanan, siyasetten ekonomiye, kültür-sanattan spora, eğitimden sağlığa kadar bir çok alanda konu ve konuklarıyla izleyicilerin karşısına gelen Çizgi Ötesi programının bu haftaki konuğu Eğirdir Belediye Başkanı Ömer Şengöl oldu. Deneyimli gazeteci Mustafa Kahraman'ın moderatörlüğünde gerçekleşen programa gazeteci Serkan Aygün de eşlik etti
Programa katılan Ömer Şengöl, Kahraman, Aygün ve seyircilerin sorularını içtenlikle cevaplandırdı.
Mustafa Kahraman: Başkan olarak seçildikten sonra nasıl bir Eğirdir’le karşılaştınız?
Ömer Şengöl: Borcu bol, çalışanı bol bir belediye bulduk. Her ne kadar borç yok denilse de seçimlerden sonra 50 milyon TL. borç devraldık. Bu borcun çoğu Devlet, azı şahıslara idi. Borçlarımızın bir kısmını ödedik, ödemeye devam ediyoruz. Konu Belediyeler olunca borç olmama gibi bir durum düşünülemez. Ben bunları bilerek göreve talip oldum. Eğirdir çok güzel bir ilçe. Yönetimde hatalar olabilir. Bizim görevimiz bunları azaltmaktır.
Mustafa Kahraman: Göreve geldiğiniz tarihten bu yana 20 ay geçti. Bu zaman zarfında neler yaptınız?
Ömer Şengöl: Kira alacaklarımızı tahsil ettik. Suyun tonunu 1 TL. yaptık. Söz verdik 5 yıl süresince suya zam yapmayacağız. Hemşehrilerimize kaliteli su veriyoruz. Bunun için kuyularımızın bakımlarını yaptırdık, jeneratörler aldık, mümkün olduğunca su kesintisi yapmıyoruz.
İşçilerimizi daha verimli hale getirdik. Altyapı eksiklikleri mümkün olduğu kadar giderildi. Kamu kurumlarıyla iyi ilişkiler içindeyiz. Yol, sokak bakımları yapıldı, yapılıyor. Rüya Park’ı halkımızın hizmetine sunduk. Altınkum Mahallesinde Dere Park diye yeni bir yeşil alan çalışmamız oldu. Hal dükkanlarını yapıyoruz. Bunun için Kültür kurulundan gerekli izinleri aldık. Çalışmalara başladık.
Serkan Aygün: İşçi çıkardınız mı?
Ömer Şengöl: Göreve geldiğimden bu yana 5, 6 işçi çıkarılmıştır ama bunlar keyfi değildir. Eksiklikleri olduğu içindir. Eğirdir Belediyesi’nin şirketinde çalışan işçilerden iş kanunları çerçevesinde çıkarılanlar olmuştur ama bunlar da yine işe alınmışlardır.
Serkan Aygün: Belediyenin borcu var mı?
Ömer Şengöl: Borç yiğidin aynasıdır. Borçlanmadan hiçbir yenilik yapamazsınız. Yeter ki karşılığı olsun. Mesela Belediyemize ait araçların tümünü sıfırladık. Bunu nasıl mı yaptık? Şirket Müdürümüz ve eşi, ben ve eşim kefil olarak kredi aldık. Eğirdir’in imarı, gelişmesi için borçlanmaktan hiç korkmam, basarım imzayı…
Mustafa Kahraman: Eğirdir’de yapmak istediğiniz en büyük hedefiniz nedir?
Ömer Şengöl: Su kirliliği kontrol yönetmeliğinin akılcı olmayan yasakları var, bunların güncelleştirilmesi… Milli Gelirden Eğirdir’e düşen payı arttırmak, Eğirdir’i bir spor merkezi haline getirmek, Eğirdir’de eğitim kalitesini yükseltecek yeni yatırımlar yapmak, Eğirdir’in ekonomisine katkı sağlamak, Eğirdir’de turizmi geliştirmek ve tanıtmak en büyük hedeflerimiz arasındadır.
Mustafa Kahraman: Eğirdir Kemik Hastalıkları hastanesinin popüleritesi kayboldu mu?
Ömer Şengöl: Hastanemiz, doktorlarımızın becerileri yanı sıra Eğirdir’in konumu, havası itibariyle şifa kaynağıdır. Fakat gelgelelim Sağlık Bakanlığı Hastanemize üvey evlat gibi bakmaktadır. Bakanlık Hastanemize yıllarca hiçbir yatırım yapmadı. Bunun sonucu olarak da hastanemiz kan kaybetti. Eski popüleritesini kaybetti. Bunun yanında ihtisas hastanelerinin çoğalmasıyla da hastanemize artık eskisi kadar hasta gelmez oldu.
Öte yandan Hastanemizin yeni Başhekimi Op. Dr. Beşir Andaç Aksoy’a buradan teşekkür ediyorum. Kendisi göreve başladığından bu yana hastanemizi canlandırdı. Çalışmalarında başarılar diliyorum.
Mustafa Kahraman: Hastanenin yıkılacağı ve yerine yeni hastane yapılacağı söylemlerini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Ömer Şengöl: Sağlık Bakanlığı ilçemize 75 yataklı devlet hastanesi yapmaya karar verdi. Eski hastane binasının da “depreme dayanıklı olmadığı” gerekçesiyle yıkılacağı söyleniyor. Depreme dayanıklı değil diye bir şey yok. Ülkemizde yaşanan büyük depremlerin ardından çıkarılan yeni kriterlere uymadığı gerekçesiyle böyle bir konu gündeme geliyor. Madem depreme dayanıklı değil neden hala kullanılıyor?
İzleyici: Su faturalarında “Katı Atık Bedeli” adı altında alınan ücretler ne olacak?
Ömer Şengöl: Özel kanunla Belediye Meclisine yetki verilmiş. Böyle bir bedel alabilirsin diye. Biz çöpe en çok para ödeyen belediyeyiz. Katı atık deponi alanına çöpleri taşımak için bir harcama yapılıyor. İşte abonelerimizden “Katı Atık Bedeli” adı altında toplanan paralar da burada kullanılıyor. Temiz bir çevre istiyorsak hepimiz buna katkıda bulunmalıyız.
İzleyici: Klasik Müzik Festivali bu sene de olacak mı?
Ömer Şengöl: Eğirdirli Klasik Müzik Festivalini sevdi. Bu sene de yapmayı düşünüyoruz.
İzleyici: Eğirdir’deki konut problemine ne gibi bir çözüm düşünüyorsunuz?
Ömer Şengöl: 1989’dan bu yana görevde olduğum yıllarda 5 bin konutluk arsa ürettik. Bunlardan çoğuna gerek şahıslar gerek kooperatifler vasıtasıyla konutlar yapıldı. Şimdi de, yine isteyen varsa, arsa verelim kooperatif kursunlar, her konuda yardımcı olalım, evi olmayanı ev sahibi yapalım diyoruz.
Kentsel dönüşüm konusunda; seçim propagandasına anlattım. Bu konuya hızla gireceğimi söyledi. Göreve geldikten sonra çeşitli girişimlerde bulunduk. Fakat Kentsel dönüşüm yeterince anlatılmadığı için hemşehrilerimiz bu konuda yeteri kadar bilgi sahibi değil. Yasalar var. Bunlara uymak gerekiyor.
İzleyici: Yolların durumu ne olacak?
Ömer Şengöl: Belediyemizin sorumlu olduğu bölgelerde çalışmalar yapıyoruz, yapmaya devam edeceğiz. Fakat Karayollarına ait olan yerlere bir şey yapamıyoruz. Örneğin kanalizasyon şebekesinin yenilenmesi için uğraşıyoruz. Fakat karayolları kabul etmiyor. Özel hükümlerden dolayı elimiz kolumuz bağlı. Ankara kanun üretir, biz o kanunlar doğrultusunda görev yaparız.
İzleyici: Otopark ücreti devam edecek mi?
Ömer Şengöl: Devam edecek. Bu uygulama çoğu yerde var. Belediye Meclis kararları doğrultusunda belli yerleri paralı otopark olarak ilan ettik. Trafiği düzenlemek için yapılan bir uygulamadır. Eğer böyle bir uygulama getirmezseniz tertip düzen olmaz.
İzleyici: Eğirdir’e doğalgaz gelecek mi?
Ömer Şengöl: Eğirdir’e doğalgazın gelmesini en çok isteyenlerden biriyim. Fakat daha önce de belirttiğim gibi Özel hükümler gereği elimiz kolumuz bağlı. Gölün temiz kalması için 26 yıl önce Türkiye’de ilk defa arıtma tesisi ve kanalizasyon şebekesini biz yaptık, şimdi onaramıyoruz. Çünkü izin yok! Bunu bile yapamazken doğalgaz hattını nasıl döşeyeceğiz?...
İzleyici: Yeşilada Mahallesi İmar Planı ne olacak?
Ömer Şengöl: Yeşilada’nın kendi vakfı mevcut imar planını iptal ettirdi. Yeşilada koruma imar planı yaptırılmış fakat Bakanlık tasdik etmemiş. Şu anda Bakanlıklar yeni yapılanıyor. Önümüzdeki günlerde bu konuda Bakanlıkla görüşmelerimiz olacak. Eğirdir’i güzelleştirmek için elimizden geleni yapacağız.
Mustafa Kahraman: Eğitime desteğiniz devam edecek mi?
Ömer Şengöl: Biz görevde olduğumuz her dönemde elimizden geldiği kadar eğitime destek verdik. Hatta 1989 yılında, o yıla kadar yapılmakta olan festival yerine, buraya harcayacağımız parayla her yıl bir okul yaptırma kararı aldık. Halk, Devlet ve Belediye işbirliği ile ilçemize birçok okul binası kazandırdık. Desteklerimiz devam ediyor. Okullarımızın her türlü sorununa (çevre düzenlemesi, tamir, tadilat, gezi için otobüs vb.) elimizden geldiğince yardımcı oluyoruz, olmaya devam edeceğiz.
İzleyici: Yenimahalle okul karşısında otobüs bekleme yeri yok.
Ömer Şengöl: Söz konusu bölgede iyileştirmeler yapmak için durağı yıktık. Burayı ihya etmek için yeni imar planı yaptık. Fakat buradaki bazı vatandaşlarımız konuyu mahkemeye taşıdılar. Çalışmalara başlamak için mahkeme sonucunu bekliyoruz. İzleyicimiz haklı. En kısa zamanda oraya bir durak yapacağız.
İzleyici: Pınar pazarı konutlarının tapuları ne zaman verilecek?
Ömer Şengöl: Pınarpazarı mevkiinde bulunan bölgede belediyenin de katkılarıyla 750 daire yaptık. Bu yerde Hazine ile ilgili sorunlar çıktı. Bu sorunlar biz göreve geldikten sonra giderildi. Hemşehrilerimiz yakında tapularını alabilecekler.
Mustafa Kahraman: Projeleriniz nelerdir?
Ömer Şengöl: İlçemiz Kale önü meydanında bulunan halkımızın “Sirkeci” olarak bildiği çarşının yerine altı kapalı otopark, üzerinde işyeri, oturma ve dinlenme alanlarının olacağı yeni ve modern bir çarşı projemiz var. Bu konuda buradaki esnaflarımızla görüştük, çalışmalara başladık. Burayı Kale, balıkçı barınağı ile birlikte düzenleyerek ilçemize yakışır bir kent meydanı oluşturmayı düşünüyoruz. Bunun yanında Ada yolunun iyileştirilmesi ilgili Milletvekilimiz S. Sürayya Sadi Bilgiç ve Üniversitelerden hocalarımızla görüş alışverişinde bulunduk. Buranın projesi de yapılıyor. Terminalden Rüya Park’a kadar bisiklet yolu çalışmalarımız başladı. Rüya Park’ta piknik alanı, aktiviteler, futbol sahasından köprübaşına doğru olan bölgede, içinde kapalı yüzme havuzunun da bulunduğu spor kompleksi projemiz var. Karavan turizmini geliştirme projemiz var. Derepark projemiz bitti.
Mustafa Kahraman: Kale Restorasyonu ne durumunda?
Ömer Şengöl: Kalenin restorasyonu için 10 milyonluk bir yatırım gerekiyor. Ciddi ciddi kredi arıyorum.
Mustafa Kahraman: “Platin Elma Ödülleri” hakkında ne düşünüyorsunuz? Bu sene de yapılacak mı?
Ömer Şengöl: Bence bütçe yetersizliği nedeniyle amacına ulaşamadı. Kaymakamlık yaparsa ve bize de sizin göreviniz şu derse üzerimize düşeni yaparız.
Mustafa Kahraman: Eğirdir Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu binası için görüşmeleriniz oldu mu?
Ömer Şengöl: Eğirdir SHMYO Müdürü M.Ali Tabur ile birlikte SDÜ Rektörü Prof. Dr. İlker Çarıkçı’yı ziyaret ettik. Bu ziyarette okulun daha önce çizilen projesini inceleyen Rektör bey, projenin çok hantal olduğunu, Yalvaç’taki projenin daha uygun olacağını söyledi. Ben de binanın projesini getirin, temelini atayım, karkasını yapayım size teslim edeyim dedim. Görüşmede ayrıca Mavi Göl Otel’in durumu da gündeme geldi. Sözleşmeyi yenileceğimizi söyledim. Ben sözümün arkasındayım.
Belediye Başkanı Ömer Şengöl, programın sonunda Belediyenin kapısının herkese açık olduğunu dile getirerek konuşmasını tamamladı.