ZEHİR SOLUYORUZ…!
“HAVA KİRLİLĞİNİ ELE ALMAYANLARI,
HAVA KİRLİLİĞİ ER - GEÇ ELE ALACAKTIR.”
Kirlettiğimiz havayı, gene biz ciğerlerimize, besinlerimize doldurmaktayız…* Herkes sağlıklı, dengeli bir doğal çevrede yaşamak hakkına sahip*tir.. de. Yasaları uygularsan.
Eğirdir kimine göre “cennet”, kimine göre dünyanın en güzel yeri, kimine göre eşsiz….. Evet yaşadığımız kente bu övgüler az bile… de… Bu övgüler sadece yaşanılan bu günler için olmamalı… Havza; coğrafyasıyla - gölü, havası, suyu - bitki örtüsü - rüzgarı, toprağıyla - ayrılmaz olan bu bütün; geleceğe taşınmalı. Eğirdir Gölü havzası son yirmi yıl içerisinde, uyarı ve önerilere rağmen; çok ciddi sorunla karşı karşıyadır…
Yıllardır; kirlilik sorunları- giderek- artmakta, “insanlar”; “görmezlikten, duymazlıktan, söylemezlikten, ....biri yapardan, konduramamaktan gelmekte!” ya da kendi kendini kandırmakta(!)...
Artık doğa, insanın yok edici - kirletici - gücü - hırsı karşısında yenildi..! Aslında insan kazanmadı, yenildi… Çünkü; insan doğanın ürünü, doğa; insanın besini, enerjisi - havası, kısacası doğanın hali neyse insanın hali de o… Doğanın kalitesi; insanların – canlıların kalite belgesi-ayarı…. Sağlıklı olmak için, sağlığımızı bozan kirlilikten uzak durmamız gerekmez mi? “Hastalığa yakalanmamak, hasta olup da iyileşmekten daha iyidir.”
Eğirdir Gölü Havzasında yılın en azatlı ayında baca gazlarından çıkan gazlar zehir solunmasının yanı sıra, içmemize, yemememize de olumsuz şekilde etki etmekte…
Isınmada kullanılan düşük kalorili ve kükürt oranı yüksek - fosil - yakıtların hala kullanılması, yerleşim yerlerinde merkezi sistemlerin kullanımının yetersizliği, bina yalıtımı, kalorifercilerin ateşçi kurslarına katılım- yetersizlikleri, soba-kazan standardizasyonu, bakımı, temizlik… üzerine egzoz gazları… hava kirliliğinin nedenleri…
Havzada; yılın altı ayı görülen ürkütücü manzara “duman içinde olmak” hava kirliliği, “Sistir sis” denilmekte! Sis de bir hava kirliliğinin nedeni… Baca gazlarından çıkanlar parçacıklar sisin dağılmasına engel olmakta… Kirlilik suya, toprağa, canlıya çökmekte…
Göl yüzeyini bir örtü gibi kaplayan zehirli sis tabakası gölün suyuna karışmakta; göl suyunda ve zeminde zehir depolanmakta… Bu sudan içilmekte , et, süt, elma kiraz, domates vd. üretilmekte… Havzada yaşan sağlık sorunları… İnsanlar, önce para kazanmak için sağlıklarını; sonra da sağlıklarını korumak için paralarını harcamakta… Bu bilinmemekte mi?
‘Hayattaki En Önemli Şey Hayatınız için Sağlık’dır Sonra iş ve diğerleri gelir. Ama önce Sağlık!
Hasta olmamak için, hastalık oluşturan etmenlerin ortamdan uzaklaştırılması gerekir.
Zor değil, çok kolay,, yaşadığın çevrenin - doğanın - temiz olması; TEMİZ OLMAK..
Eğirdir’de çeşitli konularda çok sayıda toplantılar yapılmakta. Ekonomik kalkınma, üretim, istihdam, sosyal yapı vb…. Fakat sağlıklı olmaz isek, hepsi boş değil mi? Sağlığa harcanan para…. Suyumuzu, toprağımızı, havamızı temiz tutsak, sağlık için bu kadar para harcamayacaktık… Unutmayalım doğanın hali neyse bizim halimizde o…
ÇÖZÜM… ÇÖZÜM…
ACİL ÇÖZÜM…
KİRLETMEMEK..! DE…!
Eğirdir Gölü Havzasında öncelik doğal gaz… Doğal gaz için; yıllardır, vaatler, demeçler, “nutuklar” atılmakta Sonuç… Yine demeçler, “bahaneler…”
EĞİRDİR GÖLÜ STRATEJİK ÖNEME SAHİP; İÇME SUYU KAYNAĞIDIR… YASALAR, GÖLÜ TEMİZ TUT, KİRLETME DER! GÖLÜN; TARIMSAL KİRLİLİĞİN YANISIRA, YILIN ALTI AYI ISINMADA KULLANILAN YAKIT- BACA GAZLARININ VE ISINMA ATIKLARININ ETKİSİYLE KİRLENDİĞİ BİLİNMEKTEDİR.
YASA; GÖLÜ KİRLETMEK SUÇ DİYOR… “SUÇLULAR BELLİ” … ÖYLEYSE EN İYİ KORUMA - ÇÖZÜM ; DOĞAL GAZLA ISINMA... HAVZAYA DOĞAL GAZ GELMESİ İÇİN; EN BÜYÜK GÜÇ EĞİRDİR GÖLÜ…. GÜCÜ KULLANMAK-YASALARI UYGULAMAK GEREKMEZ Mİ? ÖZEL HÜKÜMLER NE İÇİN?! O ZAMAN NE BEKLENMEKTE? HAYDİ…!!!
Baca gazlarına karşı alınacak kısa vadedeki önlem; BACA FİLTRELERİ
Bacalara takılacak filtrelerin; baca gazlarının- kirliliğini en az yüzde 70 oranında temizlediği bildirilmektedir. Yıllar öncesinde de belirttiğimiz gibi; SDÜ; merkezi ısıtma sistemi - kazan tiplerine göre geliştirilen baca filtreleri önerilmektedir. Son yıllarda ise baca filtre sistemleri çok geliştirilmiş- yaygınlaşmıştır. Eğirdir Havzasında bacalara filtre takılması zorunlu hale getirilmelidir. Filtre sistemleri maliyeti daire basına 50 TL geçmemektedir… Arabamızda, içilen si.., filtre var.. Bacaya takılacak küçük bir filtre bile, temiz bir gelecek hazırlayacak bizlere, geleceğe….
Diğer bir çözüm güneş enerjisinin -güneş tarlaları- kullanımının artırılması…
Biz doğayı korudukça doğa da bizi korur.