TDF Başkanı Aladdin Karaca, Kanal32’nin Konuğu Oldu
Kanal32 ekranlarında yayınlanan ve Gazeteci Tuna ÜNAL’ın sunduğu " Ne Var Ne Yok? " programınaTürkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı Alaaddin KARACA, ETUDOSD Başkanı ve Dağcılık Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Durmuş UÇGUN ile ETUDOSD Yönetim Kurulu Üyesi ve akademisyen Çetin MEYDAN konuk olarak katıldılar.
Kanal32 TV ekranlarında yayınlanan " Ne Var Ne Yok? " programının 9 Aralık Çarşamba akşamı yayınlanan bölümün konusu "Dağcılık ve Kurtarma" idi
Gazeteci Tuna ÜNAL’ın sunduğu Programa; Türkiye Dağcılık Federasyonu (TDF) Başkanı Alaaddin KARACA, Eğirdir Turizm Tanıtma ve Doğa Sporları Derneği (ETUDOSD) Kulübü Başkanı ve Dağcılık Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Durmuş UÇGUN ile ETUDOSD Yönetim Kurulu Üyesi ve akademisyen Çetin MEYDAN konuk olarak katıldılar.
Dağcılık nasıl bir spor?, Hangi zorlukları var?, Dağlara alışan insan vazgeçemiyor mu? Afetlerde kurtarma çalışmaları nasıl yapılıyor? Vatandaşlar kurtarma çalışmalarına nasıl yardımcı olmalı? Kurtarma eğitimleri nasıl veriliyor? Isparta'da dağcılık sporu ne durumda? Neler yapılıyor? ETUDOSD’un Isparta turizmine ve ekonomisine katkıları nelerdir? Konularının ele alındığı programda ilk söz alan TDF Başkanı Alaaddin KARACA, Federasyon hakkında bilgiler verdi.
79 İLDE, 1060 KULÜP...
KARACA, “Ülkemizde 79 ilde Federasyonumuza bağlı aktif kulüp sayısı 1060’tır. Lisanslı sporcu sayısı 34 bin 644’tür. Lisansı olmayan sporcularımızla birlikte bu sayı 39 bin’i bulmaktadır. Sporcularımız katıldıkları yuriçi ve yurtdışı tırmanışlarda yüzde 99 başarı göstermektedirler.
1997 yılında tek branşta faaliyet gösteren federasyonumuz, spor tırmanma ve dağ kayağı branşlarında da faaliyet göstermeye başlamıştır. Federasyon tarihinde ilk kez Eğitim, Eğitmen ve Dağcılık Mihmandarlığı Yönetmelikleri hazırlanarak çıkarılmış ve yürürlüğe konulmuş, yaptığımız çalışmalar sonucunda Türkiye Dağcılık Federasyonunu 2006 yılında özerkliğe kavuşmuştur.
KARACA: “EĞİTİM AĞIRLIKLI ÇALIŞMALAR YÜRÜTÜYORUZ.”
Federasyonumuz eğitim ağırlıklı çalışmalar yürütmektedir. Bunlar, Yaz Temel Eğitimi, Yaz Gelişim Eğitimi , İleri Kaya Eğitimi , Yaz Arama Kurtarma Eğitimi , Kış Temel Eğitimi, Kış Gelişim Eğitimi , İleri Kar Buz Eğitimi , Kış Arama Kurtarma Eğitimi şeklindedir.
KARACA: “ÇANDIR EĞİTİM KAMPINDAKİ SORUNLAR GİDERİLMEZSE BURAYA GELMEMİZ ZORLAŞIR.”
Yaz Temel Eğitim Kamplarının en önemlisi Çandır’da bulunan eğitim merkezidir. Ancak son yıllarda buradaki eğitim merkezimizin fiziki durumunda meydana gelen sorunlar yüzünden korkarım ki bu bölgeye gelmemiz zorlaşacaktır. Bu konuda yetkililerden ilgi beklediğimizi burada ifade etmek istiyorum. Çandır eğitim merkezinde bulunan köprü ve buradaki binalarımızın ivedikle onarılmasını talep ediyoruz.” diye konuştu.
KARACA; “ETUDOSD BİR MARKADIR...”
Konuşmasında ETUDOSD’un bir marka olduğunu vurgulayan KARACA, “Biz, ETUDOSD’un desteğiyle bu bölgeye geldik. Çandır eğitim merkezi, federasyonumuzun ilk eğitim merkezidir.” dedi. ETUDOSD’un birçok ilklere imza attığını da sözlerine ekleyen KARACA, “Şenlik ve şölenlerin gelişmesinde büyük etkisi olan ETUDOSD, her yıl düzenlediği ve artık geleneksel hale gelen Dedegöl Şenliği ile örnek oldu.” ifadelerini kullandı.
UÇGUN; “DAĞCILIĞI SEVDİRMEK VE BU ALANDA SPORCU YETİŞTİRMEK ÖNCELİKLİ HEDEFİMİZDİR.”
Eğirdir Turizm Tanıtma ve Doğa Sporları Derneği (ETUDOSD) Kulübü Başkanı Durmuş UÇGUN da Kulübün 1994 yılında, doğanın korunması hakkında insanları duyarlı kılmak, doğa sporlarını yaygınlaştırmak, insanları yaşadıkları çevre ile tanıştırıp doğa bilinci oluşturmak ve onları doğayla bütünleştirmek amacıyla kurulduğunu ifade ederek “Dağcılık Sporunu sevdirmek ve bu alanda sporcu yetiştirmek Kulübümüzün öncelikli hedefidir.
120 üyesi bulunan kulübümüzün amacı doğrultusundaki etkinlikleri; Başta Dağcılık, doğa yürüyüşleri, kanyon geçişleri, dağ bisikleti, mağaracılık, kayak, kampçılık gibi doğa sporlarıdır.
Dağcılık Federasyonunun faaliyet programında yer alan Yaz Eğitimleri, Arama-kurtarma Eğitimleri ve Dağ Kayağı Eğitim kamplarına Isparta’da ev sahipliği yapmakta, bünyesindeki antrenörleri ile her eğitimde yaklaşık yüzelli sporcunun eğitilmesinde rol almaktadır.” şeklinde bilgi verdi.
DEDEGÖL DAĞCILIK ŞENLİĞİ
ETUDOSD faaliyet programı çerçevesinde çeşitli etkinlikler düzenlediklerini belirten UÇGUN, bunlardan en önemlisinin Dedegöl Dağcılık şenliği olduğunu söyledi. Her yıl geleneksel olarak düzenlenen Dedegöl Dağcılık şenliğinin önümüzdeki yıl 22-23 Mayıs 2016 tarihlerinde düzenleneceğini dile getiren UÇGUN, bunun yanında 29 Ekim’de Davraz, 10 Kasım’da Barla-Gelincik, 23 Nisan’da Barla dağı tırmanışları yaptıklarını bildirdi. Ayrıca günübirlik geziler düzenleyerek bölge halkına çevreyi tanıtmayı amaçladıklarını da sözlerine ekledi.
ARAMA-KURTARMA FAALİYETLERİ
UÇGUN, ayrıca kulübün deneyimli antrenör ve sporcularından oluşan Arama-Kurtarma Timi (EDAK) İl genelindeki pek çok Arama-kurtarma faaliyetine katıldığını hatırlatarak “Kurulduğu yıllarda kulübün Arama-kurtarma faaliyetleri dağ, göl, kanyon, kayak merkezi gibi yerlerde iken Marmara ve Düzce depremlerindeki faaliyetlerinden sonra, kulübün Arama-kurtarma faaliyetleri yeni bir boyut kazanmıştır.” diye konuştu.
DAĞCILIK SPORU İLE UĞRAŞMAK İSTEYENLER İÇİN EĞİTİM ŞART!...
Aynı zamanda Dağcılık antrenörü olan Durmuş UÇGUN, Dağcılık sporunun tehlikeli bir spor olduğunu, bu sporu yapmak isteyenlerin mutlaka eğitim almaları gerektiğini vurguladı.
DEDEGÖL DAĞCILIK ŞENLİĞİNİN EKONOMİYE KATKISI
ETUDOSD Yönetim Kurulu Üyesi Okutman Çetin MEYDAN, Yrd. Doç. Dr Murat ÇUHADAR ile birlikte yaptıkları bilimsel çalışma sonucunda Dedegöl Dağcılık Şenliğinin Eğirdir ekonomisine katkısının 17 yılda 1.161.718 TL olduğu tespit edildiğini söyledi.
MEYDAN, “Çalışma sonucunda yapılan 324 anket üzerinden elde edilen verilerin analizleri, frekans dağılımları, karşılaştırmalı frekans analizleri ve ki-kare testleri ile gerçekleştirilmiştir. Yapılan analizler neticesinde, Dedegöl Dağcılık Şenliği katılımcılarının, konaklama, yiyecek-içecek, hediyelik eşya, market ve diğer işletmelerde kendi bütçelerinden yaptıkları harcama miktarları ortaya konulmuştur.
Yapılan çalışmalar sonucunda il dışı katılımcıların kişi başı ortalama 110.482.-TL harcama yaptıkları tespit edilmiştir. Bu ortalama üzerinden ise 2013 yılı şenliğe katılan 1555 kişinin ekonomiye katkısının 171.800.-TL olduğu, geçmiş yıllara yönelik bir hesaplama yapılması ile günümüz parasal karşılığı olarak 1997 yılından 2013 yılı sonuna kadar ETUDOSD tarafından gerçekleştirilen Dedegöl Dağcılık Şenliği’nin Isparta ekonomisine katkısının 1.161.718.-TL olduğu anlaşılmaktadır.” dedi.
MEYDAN: “BİR GÜNDE İKİ TABİAT PARKI BİR ANTİK KENT GEZİLEBİLİYOR”
Derneğin turizm ile ilgili çalışmaları hakkında bilgi veren MEYDAN, Dernek olarak turizm fuarlarına, ilçemizde yapılan triathlon yarışlarına, bisiklet şenliği, plaj voleybolu, motosiklet şenliği gibi etkinliklere destek olduklarını ifade ederek bölgemizin çok güzel bir coğrafyaya sahip olduğunu, bir günde iki tabiat parkı bir antik kentin rahatlıkla gezilebildiğini, günübirlik faaliyetlerin derneğin internet sayfasında duyurulduğunu ve herkesin bu gezilere katılabileceği belirtti.
Çocuklarımıza Doğa sporlarını sevdirmek için de etkinlikler düzenledikerini belirten MEYDAN, Her yıl olduğu gibi bu yıl da, okullarında başarılı olan öğrenciler için Şubat tatilinde ücretsiz tur kayağı kursu vereceklerini söyledi.
TIRMANMA DUVARI EĞİRDİR’E YAPILABİLİR
Seyircilerden gelen “Isparta’ya tırmanma duvarı (Yapay tırmanış duvarı , doğadaki kaya oluşumlarını kapalı alanda canlandırabilmek amacıyla , çeşitli eğimlerde ve çeşitli açılarda oluşturulan yapay duvarlar ve bu duvarlar üzerine düzensiz olarak yerleştirilen tutamaklardan oluşmaktadır. Oluşturulan duvarların açıları ve eğimleri gibi, yerleştirilen tutamakların formlarındaki ve boyutlarındaki farklılık ve çeşitli zorluk derecelerindeki hazır tırmanış rotaları her seviyedeki tırmanıcılar için keyifli bir spor aktivitesi ve antrenman imkanı sunmaktadır.) yapılabilir mi?” sorusunu TDF Başkanı KARACA “Tırmanma duvarı Eğirdir’e yapılabilir.” Şeklinde cevapladı.
TEŞEKKÜR
Katılımcılar, programın sonunda Dağcılık sporuna verdiği desteklerden dolayı; Isparta Valisi Vahdettin ÖZKAN’a, Isparta Belediye Başkanı Yusuf Ziya GÜNAYDIN’a, Eğirdir Belediye Başkanı Sayın Ömer ŞENGÖL’e Eğirdir Kaymakamı Abdullah AKDAŞ’a, Spor Hizmetleri İl Müdürü Murat GEVREK’e, Derneğin tüm etkinlerde kendilerine destek olan Abdullah Kemal Sinan’a, Aksu, Yenişarbademli Kaymakamlıkları ve belediye başkanlıklarına, Şenliklerde güvenliği sağlayan Eğirdir, Aksu,Yenişarbademli Jandarma Karakol Komutanlıklarına teşekkür ettiler.