Çin’in dünyaya açılan kapısı Hong Kong, Isparta’ya açılıyor
HKTDC Hong Kong Ticaret Geliştirme Konseyi İstanbul Ofisi, Isparta Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğiyle Isparta Ticaret ve Sanayi Odası konferans Salonunda “Hong Kong Ticaret Geliştirme Konseyi Bilgilendirme Semineri” düzendi. ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen, Meclis Başkanı Osman Şahlan ve yönetim kurulu üyeleri ve Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Sırrı Özen’in hazır bulunduğu toplantıda HKTDC İstanbul Temsilcisi Perran Ersu Özçaldıran katılımcılara Hong Kong hakkında bilgi vererek Türk firmaları için sağlanan avantajları anlattı.
Seminerde açılış konuşması yapan ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen, ekonominin gelişmesi için öncelikle ihracatı artırmak gerektiğine dikkat çekti. Başdeğirmen ITSO olarak yurtdışına düzenlenen gezilerin tek amacının ihracatı artırmak olduğunu belirterek,”Ülkemizin 2023 500 Milyar Dolar ihracat hedefinde bizde kendimize 500 milyon dolar hedef koyduk. Bu hedefe ulaşmak için yurtdışı bağlantılarımızı güçlendirmeliyiz.”dedi. Başdeğirmen şöyle devam etti:
“Yurtdışı çalışmalarımıza önem veriyoruz. Biz Yılda en az 4 veya 5 ülkeye gitmeye çalışıyoruz. Her gittiğimiz ülkede, Büyükelçilikler, Ticaret Müşavirlikleri ve işadamları ile irtibat halinde oluyoruz. Biz gittiğimiz ülkelerde ihracatı artırmayı hedefliyoruz.
Ülkemizin 2023 ihracat hedefi 500 milyar dolardır. Biz de Isparta olarak 500 milyon dolar ihracat hedefi koyduk. Biz Isparta dışına çıkmadan Isparta’ya hizmet demeyiz sloganı ile hareket ediyoruz. 18 ülkeyi ziyaret ettik. Görev süremiz boyunca 18 ülkeye gittik. Oturduğumuz yerden ihracatımızı arttıramayız. Gittiğimiz ülkeler genellikle, üretimi az olan parası çok olan ülkeler.
İnadına gittiğimiz ülkelere tekrar tekrar gitmek zorundayız. Biz kültür turizm gezisi yapmıyoruz. Ekonomik geziler yapıyoruz. Gittiğimiz ülkelerin meyvelerini alıyoruz. Bize verilen asli görev budur; Üyelerimize dünya ülkelerini gezdirip, ürünlerimizi tanıtmalarını sağlamak ve buradaki fuarlara götürmek. Yaptığımız çalışmaların olumlu sonuçlarını almak bizleri mutlu ediyor. Ülkemiz ekonomisi en güçlü ülkeler arasında ilk 10’da yer almalı. Bu da ihracatla mümkün olacaktır. İhracat yapabilmek için de ülkelerle diyaloğumuzu artırmalıyız. Üyelerimizden tek isteğimiz yurtiçi ve yurtdışı gezilere katılmanız. Hem kendi ticaretimizi ekonomimizi hem de ülkemiz ekonomimizi güçlendirmiş olacağız.”
HONG KONG PAZARINI
İYİ DEĞERLENDİRMELİYİZ
Ardından HKTDC İstanbul Temsilcisi Perran Ersu Özçaldıran Hong Kong ile ilgili şu bilgileri verdi:
“Hong Kong, sahip olduğu esnek ekonomisi, ideal konumu ve dinamik nüfusu ile küresel dünyanın gittikçe daha büyük bir aktörü olarak karşımıza çıkmaktadır. Genellikle dünyanın en büyük ekonomisi sayılan Çin’in bir giriş kapısı olarak kabul edilen Hong Kong, oldukça yüksek bir ekonomik performans sergilemekte ve iş dünyasının odak noktası haline gelen merkezlerden biri olma yolunda hızla ilerlemektedir.
Şüphesiz Türkiye için bu durum değişmemekte ve gün geçtikçe iki ülke arasındaki ticaret ilişkileri daha büyük bir önem kazanmaktadır.
Hong Kong’un 2014 yılı toplam ihracatı 524 milyar ABD doları, ithalatı ise 601 milyar ABD dolardır.
Başlıca ticaret kalemlerini demir-çelik yarı mamul ürünler, mücevher, tekstil ve deriden oluştururken, ticaret hacmindeki bu artışın sebebi Hong Kong’un sunduğu avantajlar olarak açıklanmaktadır. Bu avantajları kısaca özetlemek gerekirse: Esnek ekonomi, Güclü, bağımsız hukuk sistemi, Bilginin, insanların, malların ve sermayenin serbest akışı, Açık ve şeffaf bir hükümet, Yolsuzlukla mücadele kültürü, Servis odaklı ekonomi, Uluslararası Finans Merkezi, Çevirilebilir para birimi, ABD doları bağlantısı, Sermayenin serbest akışı, Güçlü, iyi denetlenen bankacılık sistemi, Düşük, basit vergi sistemi, Uluslararası tahkim merkezi, Asya’nın 3., dünyanın ise 7. en büyük piyasası, Asya’nın 3., dünyanın ise 6. en büyük döviz piyasası, 2010 yılında dünyanın en büyük halka arz ve Asya’nın en büyük girişim sermayesi merkezi, Çin şirketleri (Anakara dışındakiler) için en büyük sermaye yaratma merkezi, Asya'nın en büyük limanı, en işlek ticaret, endüstri ve turizm merkezi, İdeal konum, Asya’nın en önemli pazarlarına ulaşım sadece 4 saat, Dünya nüfusunun yarısına ulaşım sadece 5 saat, Çin ve hızlı büyüyen Güneydoğu Asya ile yakın bağlantılar, Doğrudan Pazar Ulaşımı – Pearl Nehri Deltası (nüfus: 48 milyon), Çin’in ithalat/ihracatının %27’si şehirler arasında artan altyapı bağlantıları, Kolay ve hızlı seyahat, Artan ekonomik entegrasyon, Dünyanın 1 Numara uluslararası hava kargosu limanı, Günlük 11,000 tondan fazla yükleme, 160 şehir, 45’i Çin’de, Dünyanın en işlek konteyner limanlarından biri, 500’ün üzerinde limana hizmet vermektedir, Günde 64,000 TEU, 2010 yılında %12.2 büyüme, Daha Yakın Ekonomik İşbirliği Anlaşması (CEPA), Ürünlerin Çin Anakarasına gümrük vergisi olmadan ulaşımı, Dünya çapında ticaret geliştirme ofisleri, Dinamik nüfus, Girişimci ruhuna sahip nesiller, Rakipsiz Çin pazarı ve uluslararası iş deneyimi, Teknoloji, Teknoloji ticaretinde uluslararası deneyim, Çin anakarası yüksek teknoloji ürünleri için en büyük Pazar, Hong Kong şirketlerinin teknoloji transferi konusunda uzmanlığı, Yeni çevre standartlarını karşılamak için aranılan gelişmiş teknoloji çözümleri, Yabancı teknoloji şirketleri için ortaklık imkanları, Her alanda faaliyet gösteren şirketler için farklı iş modelleri uygulamaları konusunda deneyim, Bu avantajların yanı sıra, 2009 Nisan’ında İstanbul’da faaliyete geçen 41. Hong Kong Ticaret Geliştirme Konseyi ofisinin açılması da ticaret hacminin artmasına büyük katkı sağlamıştır.
Bilgi verme, iş ortaklarını eşleştirme ve müşterileri bir araya getirme hizmetleri veren bu konsey, Hong Kong ile iş yapmak isteyen Türk işadamlarına hizmet sunmaktadır.”