Haberin Tarihi:
20.11.2015 10:01:00
- Okunma Sayısı:1448
defa okundu.
Eğirdir Gölü ve Azot (1)
MODERN MUCİZE; AZOT!
*Azotun, azı karar, çoğu zarar… Bereketli toprak için, elma, buğday, mısır, nohut, karpuz, kiraz için azot şart denilmekte. Azot verimli ürünler verecek de; sonrasında ne kadar temiz su ve havamız kalacak?
*Toprağın verimini artırmak için, tarımsal bitkileri gübrelemek için kullanılan sentetik azotlu bileşikler gittikçe artan dünya nüfusunu beslemek bakımından önemli rol oynuyor, ancak azotun yarıdan fazlası aynı doğayı zamanda atmosferi, toprağı ve suyu kirleterek yaşadığımız çevreye ve canlılara çok büyük zarar vermektedir…(gübredeki azotun yaklaşık % 50’sini bitkiler alır, bitkilerdeki azotun % 10-15 kadarı insanlar tarafından alınır).
*“Dünya, azotlu gübrenin cazibesine çok hızlı kapıldı, onun çevre sağlığı ve iklim üzerindeki muhtemel tesirlerini düşünmeye ve araştırmaya vakit bulamadan da bunun kötü neticeleriyle karşı karşıya kaldı. Şimdi bunlara çare arıyor, ama alışkanlıklar tiryakiliğe dönüşmüş.”
*Azot; su kaynakların da doğal hayatı boğmakta, küresel ısınmaya , hastalıklara, verim kaybına, asit yağmurları ve sularda oksijeni tüketen alglerin artış ürünlerinin azalmasına neden olmakta. “Bomba yapımında kullanıldığı” bildirilen Azot, canlıların vucutduna neler yapmakta?
*Dikkatli davranmaz, aynı yöntemlerle suni gübre ve pestisitleri kullanmaya devam edersek, bu şekil üretim; dünyayı yok edebilecektir… İhtiyacımız olan yiyeceği daha az senteti-kiyasal kullanarak yetiştirmenin yolları var...
*Belki bir gün azotlu gübre kullanımı yasaklananlar , meydana getirdiği arızaları ortadan kaldıracak buluşlara yine Nobel Ödülleri verilecek…
EĞİRDİR GÖLÜ VE AZOT
Sentetik gübreler ve tarımsal mücadele ilaçları; suda-havada-toprakta ağır metal birikimine neden oldukları gibi, göl çevreleyen tarım alanlarında ise; havaya, suya, toprağa ve yüzey sularıyla yer altı kaynaklarına; göl ekosistemine kolaylıkla taşınabilmektedir. Su ve gıda kaynaklarının kirlenmesi, azalması- oksijenin tükenmesi sonucunda da oluşan kirlilikle, su ve gıda ile bulaşan hastalıklarda da artış olacağı bilim insanlarının temel öngörüleridir.
* Gübrelemenin neden olduğu sorunların başında; suda oksijenin tükenmesi, ötrofikasyon (su kirliliğinde artışın ve gölün verimliliğin azalması safhası) sonucu ve içme suyu kaynaklarının kirlenmesidir.
Eğirdir Gölü çevresinde kiraz vd. meyvelerin haricinde, her yıl ortalama 800 bin ton elma üretilmektedir. Göl çevresindeki tarımsal üretimde yılda ortalama 1200 ton azot, 800 ton fosfor ve 15 ton potasyum kullanıldığı bildirilmektedir. Eğirdir Gölü nün belirli kesimlerinde su yüzeyinde yeşil bir örtü oluşturan- gölün dışına vuran, alg patlamanın” nedeni; tarımda kullanılan azot ve fosfor içeren sentetik gübrelerdir.
Alg çoğalması nedeniyle, göl suyundaki oksijenin azalması, oksijene ihtiyaç duyan su canlıların ölümüne ve türlerinin yok olmasına neden olduğu gibi, bunlardan üretilen ürünler ve su sağlık yönünden de çeşitli sorunlara neden olmaktadır. Geçtiğimiz yıl karpuz zehirlenmeleri belirlendi ve nedenin azot olduğu bildirildi….
devam edecek