“ROMANYA’DA RUSLARLA SAVAŞTIM”
“Çanakkale’de düşmanla amansız bir mücadeleye tutuştuk. Boğazdaki düşman gemileri uzun menzilli top atışlarıyla siperlerimizi şiddetle dövüyordu. Çok zayiat veriyorduk. Zaiyatımızı azaltmak için geceleri düşman siperlerine yaklaşıyor top menzilinin dışına çıkıyorduk. Toplar sustuktan sonra da siperlerden çıkıyor yakınımızdaki düşmana saldırıyorduk. Bizim yakınlarına kadar geldiğimizi anlayamayan düşmana büyük zaiyatlar verdirerek arkadaşlarımızın öcünü alıyorduk.
Elimdeki makineli tüfek hiç susmuyordu. Zaten düşmanın üstün gücüne karşı tek silahımız makineli tüfeklerimizdi.
Zabit Mustafa Kemal sayesinde Çanakkale kara savaşlarında düşmana göz açtırmadık. Düşman 09 Ocak 1916 gecesinin sisli sabahında gemilerine binip teçhizatlarını da geride bırakarak Çanakkale’yi terk etti.
Çanakkale Savaşları’ndan sonra birliğimiz Edirne’ye sevk edildi. Romanya’da Ruslara karşı savaştık. Savaş aylarca sürdü. 21 Eylül 1916’da Toprakhisar Savaşı’nda taarruz halindeyken sağ bacağımı hareket ettiremiyordum. Yanımdaki Hasan Çavuş’a, “Hasan Çavuş, Hasan Çavuş bacağımı kaldıramıyorum!..” dedim. Bayılmışım. Kalçamdan aldığım kurşunun farkına varmadan savaşa devam ederken fazla kan kaybından bayılmışım. Gözümü sahra hastanesinde açtım. İyileştim. Tekrar savaş alanına döndüm.
1916 yılında Savaş Madalyası ile taltif edildim ve 1917’de de subay vekilliğinden teğmenliğe terfi ettim.”
Değerli Eğirdirliler bu sözler yabancı olmadığımız birine 1893 doğumlu Eğirdirli Öğretmen İbrahim Ethem Kartal’a ait.
Gazi Öğretmen İbrahim Ethem Kartal Bey’in anlattıkları müthiş. Hele Eğirdir ile ilgili anıları latif mi latif. Onun sözlerinden eski Eğirdir’i bir solukta içinize çekeceksiniz.
İbrahim Ethem Bey’in oğullarından Yıldırım ve Mehmet Yılmaz Bey’in babalarından dinleyip kaleme aldıkları anıları elimizde.
Okuyorum; düzenleme gerçekleştirildikten sonra Eğirdir Belediyesi Kültür Hizmetleri kapsamında basıma geçilip size ücretsiz sunulacak.
Göreceksiniz bu kitap diğerleri gibi Eğirdir için büyük bir hazine.