Batı Akdeniz’de ‘gelişim ve değişim fırsatları’ çalışması
Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA); Antalya, Burdur ve Isparta’da gelişim ve değişim fırsatları, illerdeki öncelikli sektörlerin belirlenmesine yönelik çalışma gerçekleştirdi. Batı Akdeniz’in kalkınmasında katkı sağlayacak 3 ildeki ortak akıl çalışmalarında; katılımcılara ihracat, istihdam, yeni iş yaratma, inovasyon, sektörel yoğunlaşma ve büyüme kriterleri konularında bilgiler verildi.
İlin yöneticileri, akademisyenler, oda ve borsalar, STK’lar ile kamu ve özel sektör temsilcilerinin katıldığı günboyu süren çalışmalarda, illerin gelişimi için öncelikli sektörler konusunda beyin fırtınası yapıldı. Katılımcılarla yapılan ‘Gelişme eksenleri önem sıralaması’, ‘Büyüme faktörleri değerlendirme’ ve ‘Öncelikli sektörlerin belirlenmesi’ çalışmalarının analizi yapılarak kısa bir süre sonra sonuç raporu hazırlanacak.
BAKA, Antalya, Burdur ve Isparta’da birer gün arayla ‘Gelişim ve Değişim Fırsatları’ çalışmaları gerçekleştirdi. İlk çalışma Burdur Valiliği’nin koordinasyonunda Burdur’da yapıldı. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Avşarhan’daki ‘Burdur İlinin Gelişim ve Değişim Fırsatları’ çalışmasının açılışına Burdur Valisi ve BAKA Yönetim Kurulu üyesi Hasan Kürklü, Milletvekilleri Reşat Petek ve Mehmet Göker, 22, 23 ve 24. dönem Milletvekili Bayram Özçelik, Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz, Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yusuf Keyik, İl Genel Meclisi Başkanı Osman Karakaya, Vali Yardımcıları, Kaymakamlar, daire müdürleri, akademisyenler, Kent Konseyi, sivil toplum örgütü (STK) temsilcileri ile iş adamları katıldı.
Isparta’daki ‘Gelişim ve Değişim Fırsatları’ çalışması da, Barida Hotel Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. Çalışmanın açılış toplantısına Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç, Isparta Ticaret ve Sanayi Odası(ITSO) Meclis Başkanı Osman Şahlan, ITSO Başkan Yardımcısı Metin Çelik, İl Genel Meclisi Başkanı Ali Bolat ile Süleyman Demirel Üniversitesi’nden akademisyenler, kamu ve özel kamu kurum kuruluşları ile ITSO ve STK’lardan temsilciler katıldı.
‘Gelişim ve Değişim Fırsatları’ çalışması Antalya’da da Ramada Plaza Otel Toplantı Salonu’nda yapıldı. Antalya Vali Yardımcısı Mestan Yayman, Akdeniz Üniversitesi’nden akademisyenler, kamu ve özel kamu kurum kuruluşları, Kent Konseyi ile STK’lar, sanayi ve işdünyasından temsilciler katıldı.
Burdur, Isparta ve Antalya’daki ‘Gelişim ve Değişim Fırsatları’ çalışmaları, açılış konuşmalarının ardından Vego Danışmanlık’tan Vedat Kunt’un bilgilendirme sunumu ve çalışmada neler yapılacağını anlatmasıyla başladı. ‘Bölgenin Türkiye’deki Durumu’, ‘2010-2014 Toplam Verileri’’, ‘İllerin 2014 Yılı İhracat Değerleri’, ‘Dünya ne yönde değişiyor’, ‘En iyi yaşanabilir şehirler 2015 araştırması’ ve Rekabetçilik mücadelesi’ karşılaştırmalarını içeren sunumda, dünyayı hızla değiştiren 6 önemli trendin ‘Dijital gelecek’, ‘Girişimcilik rüzgarı’, ‘Küreselleşen pazarlar’, ‘Kentli yaşam’, ‘Verimli kaynakların geleceği’ ve ‘Sağlıkta değişim’ olduğuna dikkat çekildi.
“Peki, bu yıkıcı rekabet ve sürekli değişim ortamında, TR61 Bölgesi ve Türkiye olarak ne yapıyoruz, ne öngörüyoruz” sorusuna cevap bulabilmek için katılımcılar; ‘gelişme eksenleri önem sıralaması’, ‘büyüme faktörleri değerlendirme’ ve ‘öncelikli sektörlerin belirlenmesi’ çalışmalarını gerçekleştirdi. Sonuç raporu ve analizi değerlendirme sonucu kısa bir süre sonra tamamlanacak olan Burdur, Isparta ve Antalya’daki toplantılarda; çalışma grupları gün boyu beyin fırtınası gerçekleştirdi.
Burdur’da gelişim ve değişim fırsatları için oluşturulan çalışma gruplarında, ‘Doğal Taş’, ‘Hayvancılık’, ‘Alternatif turizm’ gibi sektörler ön plana çıktı. Isparta’daki toplantıda ise, ‘Alternatif turizm ‘eko-inanç-doğa-gül ve sağlık’, ‘Hava Taşıtları onarım ve bakım’, ‘Yenilenebilir enerji teknolojileri’, ‘Meyve üretimi/meyvelerden endüstriyel ürün’, ‘Doğaltaş mermer vb işlenmiş ürünler’, ‘Tıbbi aromatik bitkiler’, ‘ahşap kereste mobilya’ ve ‘hayvancılığa bağlı endüstriyel ürün’ sektörleri öne çıktı.
Antalya’daki çalışma gruplarında da; ‘Alternatif enerji kaynakları ile enerji üretimi’, ‘Sağlık Rehabilitasyon Estetik ve organ nakli’, ‘Alternatif spor, sağlık ve kongre turizmi’, ‘Tohum ıslahı teknolojileri’, ‘Ekolojik tarım otomasyon ve geri dönüşüm’, ‘Yazılım’, ‘Sektörel ara eleman eğitimi’, ‘Tarım ürünleri depolama’, ‘Tarım Arge endemik bitkiler’ ve ‘Ar-ge ve kamu binalarının dönüşümü’ gibi sektörler ön plana çıktı.