BİNAY DİKMEN DİYOR Kİ… (2. Bölüm)

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,BİNAY DİKMEN DİYOR Kİ… (2. Bölüm)
Haberin Tarihi: 15.10.2024 10:46:12 - Okunma Sayısı:166 defa okundu.

Zeki Tarhan Yazdı...

BİNAY DİKMEN DİYOR Kİ…

                                Zeki TARHAN – ANKARA

                                           İKİNCİ BÖLÜM

    “…AKIN gazetesi sahibi Abdullah SİNAN’ ın Barla / Boyalı / Süpürgelik mevkiinde yaşanan, ÇAMUR OTURMASI / SU KAÇAĞI OLGUSU’ nu yerinde video – haber olarak kamuoyuna yansıtmasıyla birlikte, çeşitli üniversitelerde görevli bilim insanlarımız yaşanan bu olguyu ve su kaçağını / su kaybını Hidrojeoloji ve Jeolojik olarak değerlendirerek, su kaçağının nereye gidebileceği hakkında öngörülerde bulunmuşlardır.

      Bunlardan Prof. Dr. Mehmet EKMEKÇİ; Büyük bir olasılıkla, KÖPRÜÇAY’ ın OLUKKÖPRÜ kaynaklarına aktığını ifade etmiştir.”

                                                 ***

     Antalya Megapolü / İç batı Akdeniz ve Göller Bölgesi Hidrolojisini çok iyi bilen DSİ eski teknokratı / planlamacısı, İnşaat Yüksek Mühendisi, Eğirdir’ li, Eğirdir Gölü sevdalısı Binay DİKMEN, bölgenin yaşayan hafızası olarak, 60’ lı yılları, kendisinin de içinde yer aldığı çalışmaları bakın nasıl anlatıyordu:

     “…KARACAÖREN BARAJI maksimum su kotunun belirlenmesi çalışmalarını yaptığımız 1964 yılında, FAO uzmanı İspanyol Jeologu ve DSİ 13. Bölge Jeologları ile yaptığımız çalışmada; KÖPRÜÇAY ile AKSU arasındaki Kireçtaşı bölgesinde, OLUKKÖPRÜ PINARLARI’ na “KAÇAK” olabileceği endişesiyle, KARACAÖREN BARAJI maksimum su kotunu 185 – 190 metre kotlarında belirlemiştik.”

                                                ***

      “…Bir Mühendislik Firmasının hazırladığı “Antalya Havzası Kuraklık Raporu” n da; Antalya Havzasında olmamakla beraber, EĞİRDİR GÖLÜ’ n den beslendiği için, incelenen ATABEY OVASI YER ALTI SUYU’ nun BURDUR / BUCAK / KESTEL üzerinden ANTALYA / KIRKGÖZ kaynaklarından çıktığı ifade edilmiştir. Buna karşılık aynı Raporda; “Sulamalardan yeraltına sızan suyun, EĞİRDİR GÖLÜ’ nü beslediği” ifadesi de yer almıştır. 3-4 ay önce DSİ 18. Bölge Müdürlüğü ise; Düdenlerden kaçan suyun tekrar Göle döndüğünü açıklamıştı.”

                                                      ***

          “…Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, EĞİRDİR GÖLÜ’ n de 9 maddelik eylem planının hayata geçirildiğini açıklamıştır. Bu eylem planında; Gölde temizlik çalışmalarına başlandığı ifade edilmiştir. Gölün bozulan ekosistemini düzetmek için yapılan bu çalışmaların geç de olsa başlamasından dolayı memnun olunabilir… Ancak, gölün su seviyesinin yükseltilmesi için, ne gibi çalışmalar yapıldığı ve yapılacağı hususunda bilgi verilmemektedir.”

      ***

GÖLÜN HALİHAZIR SU KOTU NEDEN AÇIKLANMAMAKTADIR?!!!

      GÖL ÇEVRESİNDEKİ YERLEŞİM YERLERİ, BAŞTA ISPARTA İL MERKEZİ

      SAĞLIKLI SU İÇME OLANAĞINA SAHİP MİDİR?...

            “…EĞİRDİR GÖLÜ’ nün halihazır su kotu neden açıklanmamaktadır? Büyük bir olasılıkla 914.00 metrenin altına düşmüş olmasıdır. SDÜ’ nün hazırladığı, Prof. Dr. Şehnaz ŞENER hocamızın editörlüğünü yaptığı ve Mayıs /2022 yılında baskısı yapılan “EĞİRDİR GÖLÜ’ NÜN SÜRDÜRÜLEBİLİR YÖNETİMİNE YÖNELİK GÜNCEL YAKLAŞIMLAR” adlı çok önemli bir eserde; Gölün minimum su kotunun, Ekolojik nedenlerle 916.00 metre olması gerektiği belirtilmişti. Halen, 914.00 metre veya altındaki kottan içme ve kullanma suyu temin eden başta ISPARTA İL MERKEZİ olmak üzere, Göl çevresindeki yerleşim yerleri, “SAĞLIKLI SU” içme imkânına sahip midir?”

                                                       ***

          “…DSİ 18. Bölge Müdürlüğü, son yapmış olduğu BATIMETRİK HARİTA ile 1963 yılında yapılan haritayı karşılaştırarak gelen “RÜSUBAT” miktarını belirlemiş midir? EĞİRDİR GÖLÜ’ NE AKAN DERELER ÜZERİNDE kaç adet, Göl hacmi ne kadar olan GÖLET YAPILMIŞTIR? Göle gelen su miktarında ne kadar azalma olmuştur? Artan buharlaşma ve sızıntı miktarı belirlenmiş midir? Gölün kullanımında ve gerekli önlemlerin alınmasında, “SORUMLU DEVLET KURULUŞU” hangisidir? Kurumlar arası bir eşgüdümsüzlük var mıdır?”

       YARIN:

       EĞİRDİR GÖLÜ’ NÜN KURUMASI, ARAL VE URMİYE GÖLLERİNİN KURUMASINDAN ÇOK DAHA BÜYÜK BİR ÇEVRE FELÂKETİDİR!!!                                                           

 

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap