Isparta Havalimanı Kargo Taşımacılığına Açılmalı

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Isparta Havalimanı Kargo Taşımacılığına Açılmalı
Haberin Tarihi: 1.10.2015 16:39:00 - Okunma Sayısı:2696 defa okundu.

ITB'nin İhracatı Geliştirecek Önerisi, 8. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası Kitabına Girdi

Isparta Havalimanı Kargo Taşımacılığına Açılmalı

 

ITB’nin İhracatı Geliştirecek Önerisi, 8. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası Kitabına Girdi

 

            Isparta Ticaret Borsası,  ömrü kısa olan yaş sebze ve meyve ürünlerinin en kısa zamanda yurtdışı pazarlarına ulaşmasını sağlamak adına  Süleyman Demirel Havalimanı'nın ürün kargo taşımacılığına açılması önerisinde bulundu. Öneri, TOBB'un  8. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası kitabında da yer aldı. Havalimanında bu yönde araştırmaların başladığı öğrenildi.

            Isparta'da üretilen tarımsal ve hayvansal ürünlerde işlem hacmini her geçen yıl artırarak Isparta ekonomisinin katma değerinin artmasın sağlayan ITB, Isparta ihracatında hayati öneme sahip  öneriyi Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun katıldığı 8.  Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası'nda gündeme getirdi.  ITB, Yalvaç Ticaret Sanayi Odası, Isparta Ticaret Sanayi Odası olarak,  Başbakan’a sunulan raporda, ömrü kısa olan yaş sebze ve meyvenin en kısa sürede yurtdışına gönderilmesi için Süleyman Demirel Havalimanı'nın  ürünlerin taşınacağı kargo hizmetine açılması istendi.

            Gemi İhracatında

            Aksaklıklar Yaşanıyor

            Elma üretiminde en büyük sorunun dış pazar olduğuna vurgu yapan ITB Başkanı Ahmet Adar, şunları söyledi;

            "Irak'ta, Suriye'de etrafımızdaki 30 km'lik çember dairemizdeki komşu ülkelerde yaşanan sıkıntılar var. Bu sıkıntıların en kısa sürede çözüme kavuşması temennimiz. Mısır'da yaşan sorunlardan ötürü deniz yoluyla gidecek olan ürün gidemiyor.  Isparta'nın ürettiği ürünleri daha hızlı şekilde yurtdışına gönderebilme kabiliyetine sahip olması için Ticaret Borsası olarak bir gündem belirledik.  Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından düzenlenen, Başbakanımızın da katıldığı  8. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası'nda Yalvaç Ticaret Sanayi Odası, Isparta Ticaret Sanayi Odası ve Isparta Ticaret Borsası olarak,  Başbakanımıza rapor sunduk.  Belirlediğimiz gündem maddesi Isparta'da üretilen yaş sebze ve meyvenin ihracatında, ürün ömrünün kısa olması ve komşu ülkelerdeki karışıklıklar dolayısıyla  gemi ile yapılan ihracatta yaşanan aksaklıkların ihracatımızı etkilemesiydi.

            En Kısa Sürede

            Yurtdışına Gidecek

            Buna yönelik çözüm önerimiz, Isparta ihracat hacminin büyük kısmını yaş ürünler oluşturduğu için ihracatta havayolu kargosunun kullanılmasıyla sürenin azalmasından ötürü ürünlerin bozulma riskinin ortadan kalkacağı, aynı zamanda taleplere kısa sürede cevap vererek yurtdışındaki pazarlarda hakimiyetin sağlanması oldu.  Bunun için de sadece THY  tarafından  iç hat seferi düzenlenen  Süleyman Demirel  Havalimanı'nda iç hat sefer yoğunluğunun düşük olması nedeniyle buraya havayolu kargo imkanı sağlandığı takdirde  ihracat hacmimizin ve hızımızın ciddi artış kaydedeceğini öngördük. Havayolu kargo ile ihracatta lojistik giderlerine özel indirim ve destek sağlanması durumunda hem ihracat gelişecek hem de firmalarımızın yurtdışında rekabet gücü artacaktır. Bu öneri, TOBB tarafından yayınlanan 8. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası kitabında da yer aldı.  Şimdi de bu konuda havalimanında bir takım çalışmalar yapıldığını biliyoruz. Burada bir soğuk hava deposu kurarak, yaş sebze ve meyve ürünlerinin yurtdışına havayoluyla ihraç edilmesini sağlamak istiyoruz"

            Ürünler Kayıt Altında      

            ITB’nin işlem hacmini her yıl yüzde 25 artırarak yoluna devam ettiğini belirten Başkan Ahmet Adar, Yalvaç'a açılan tarım ürünleri satış salonunun önemine dikkat çekti. Adar,   "Ürününü satacak olan çiftçi analizleri yaptırdıktan sonra burada fiyat artışına girerek arz ve talebe göre fiyat oluşuyor. Alış satış oluyor. Bu da kayıt altına giriyor. Kayıt altına girdiği zaman da cirolar artarak ilerliyor.  Isparta'da hayvancılık alanında süt ürünlerinin işlenmesinden dolayı süt ürünlerinin tamamı tescillenmiş durumda.  Sadece bu yılın ilk 8 ayında 140 milyon TL'lik inek sütü işlem hacmi gerçekleşti. Bu noktada süt üreticileri devlet desteklerinden yararlanmak için kayıt altına alınmış durumdalar. Sütte şu anda iyi bir noktadayız.

            İşlem Hacmi

            Her Yıl Artıyor      

            Elma üretiminde yıllık ortalama 700 bin ton elma üretimi yapılıyor. Bugün sofralık dediğimiz elma büyük marketlere satıldığı zaman hepsi borsa tescilli ürün alıyor. Bu nedenle kayıt altına giren elma üretimi de her geçen yıl artıyor. Hububat üretiminde Yalvaç'ta açılan satış salonu ile hububat ürünleri kayıt altına girmiş oluyor. Böylece işlem hacmimizi her geçen yıl artıyor. 2012 yılında 509.4 milyon TL  olan işlem hacmi, 2013 yılında 616 milyon TL, 2014 yılı sonunda 704.9 milyon TL'ye ulaştı.  Bu yılın ilk sekiz aylık döneminde 480.2 milyon TL'lik işlem hacmi oluştu" bilgisini verdi.

            Tarımda Makineleşme

            Ve Teknoloji   

            Isparta'da tarımsal sanayiye yönelinmesi gerektiğini belirten ITB Başkanı Ahmet Adar, "Bugün OSB'de sütü işleyen fabrikalar var bunların planlı bir şekilde çoğalmasını destekliyoruz. Bu bölgede  üretilen hububat ürünleri dışarıdaki yem ve makarna fabrikalarına satılıyor. Elmada, Asya Meyve Suları sanayi elmasının büyük bölümünü işliyor.  Dikkat çekilmesi gereken bir husus da; tarımda makineleşme ve teknolojik ürünlerin kullanımı. Kendi bölgemize bu teknolojileri taşıyabilirsek insan gücünü azaltırız böylece girdi maliyetleri düşer. Örneğin yurtdışındaki fuarları takip eden sanayicilerimiz bölgemizde elma toplamaya yönelik apartlar yapabilirler. Böylece bu pazarın önü açılır.

            Kongre Merkezinde

            Son Fuar

            Her yıl Ekim - Kasım aylarında fuar yapıyoruz. Fuar yeri dar. 6 yıldır her açılış konuşmasında bunu söylüyoruz. Tabi bir takım çalışmalar yapılıyor ama bürokrasiden dolayı geç kalınıyor. Tarım fuarında ne kadar ileri gittiğimizi gelen firma ve ziyaretçi sayısından görebiliyoruz. Bu yıl inşallah Süleyman Demirel Kongre Merkezi'nde son fuar olacak. Bundan sonraki fuarlarımızı büyük merkezlerde yapıp yurt dışındaki katılımcıları da getirip uluslararası boyuta taşımak istiyoruz. Çünkü o teknolojileri herkesin görmesi gerekiyor ve buna paralel olarak üretimin artması gerekiyor.” Diye konuştu.

            Yeminizi Üretemiyorsanız

            Para Kazanma

            Şansınız Yok

            Isparta'nın tarımda en büyük sorunlarından birinin işlenmemiş tarım arazileri olduğuna dikkat çeken Adar, "Isparta'nın 250 bin hektar  tarım arazimiz var. Bunun yüzde 50'sini işliyoruz. Yurtdışında da gördük ki,  bugün çiftçi kendi yemini üretemiyorsa hayvancılıkta para kazanma şansı yok. Üretici yem bitkisini kendisi üretmek zorunda. Burada  çiftliklerde tabi hazır yemle  hayvan yetiştirdiğinizde maliyet artıyor. Maliyet neden artıyor? Çünkü büyük sanayi tesisleri büyük yem fabrikaları daha ucuza satıyor. Ucuza satarken de hammaddeyi ithal ediyor. İthal ettiği için dolara bağlılık var. Dolar zaten inişli çıkışlı grafik sergiliyor. Burada ki sanayi tesislerinin hammaddesinin de ülkemizde yetiştirilmesi gerekiyor. Verimli alanlar var. Bu ürünlerin ekilip toplanması gerekiyor. Bugün yurtdışına gittiğiniz de 100 büyükbaş hayvanı olan üreticinin önünde 200 dönümlük ekili arazisi var. Hayvanı burada besliyor. Dolayısıyla maliyetini aşağı çekiyor. Burada yem girdisi yüksek olduğu için maliyet yükseliyor. Türkiye'de gündeme gelen et fiyatlarının artışında da bu sebepler etkili oluyor. Fakat süt olmazsa zaten et olmaz. Süt olacak ki hayvan doğum yapacak et olacak. Sütte de uzun zamandır fiyat artışı yok. Fiyat artışı olmayınca da maliyetlerden dolayı üreteci,  besili hayvanını azaltıyor. Azalınca da arz ve talebe göre Bakanlık harekete geçiyor. Yurtdışından et ithal ediyor. Et ithali hepimiz için zül" şeklinde konuştu.

            TKDK Destekleriyle

            İşletmelerin Artacağına

            İnanıyoruz

            TKDK desteklerine de dikkat çeken Isparta Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Adar,  "Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu yeni kurulacak destekler için hibe desteği veriyor. Bu desteklerle yapılan yeni tesisler var. Bugün Afyon bölgesinde et ürünlerinde birçok firma var. Isparta'da da bu sayının artacağına inanıyoruz. IPARD'ın meyve ve sebze üretimine verdiği destekler ortada. Son iki üç yıldır Isparta'da soğuk hava deposu sayısı ciddi oranda arttı. Depolar kendini yeniledi. Kapasite bakımından Türkiye birincisiyiz. Bu noktada ürünler daha değerlenecek. Çünkü yeni kurulan tesislerle yeni pazar arayışına gidilecek. IPARD'ın soğuk havada verdiği desteği süt ve et ürünleri işleme tesislerine de vermesiyle yeni işletmeler çıkacak. Bu da üretimin fazlalaşması ve yeni pazarlara açılma demek" dedi.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap