16:46:22 VALİ ABDULLAH ERİN’İN 24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜ MESAJI 16:40:00 BAŞKAN ŞÜKRÜ BAŞDEĞİRMEN’İN 24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜ MESAJI 16:35:28 ESKİ ÖZEL HÜKÜMLER / YENİ ÖZEL HÜKÜMLER VE MAYIS/24’ ÜN  46 MADDELİK ÇIKTISI?!!! (7. Bölüm) 16:17:26 EĞİRDİR BAYBUĞAN’DA KAZA 7 YARALI 15:21:32 YARINLARIN KİLİDİNİ AÇACAK ANAHTAR ÖĞRETMENLERİN ELİNDEDİR 15:17:12 BAŞKAN ÇELİK: ÖĞRETMENLERİMİZ, ÜLKEMİZİN GELECEĞİNİ İNŞA EDİYOR 15:10:27 ÖĞRETMENLERİMİZİN GÜNÜ KUTLU OLSUN 09:55:55 İNSAN YETİŞTİRME  MÜHENDİSİ: ÖĞRETMENLER 09:41:04 EĞİRDİR’DE KIŞ TEDBİRLERİ KOORDİNASYON VE İŞ BİRLİĞİ TOPLANTISI YAPILDI 09:37:21 İL GENEL MECLİS ÜYESİ ABDURRAHMAN SİNAP: “BADEMLİ KÖYÜ - DAVRAZ KAYAK MERKEZİ YOLU NE OLDU?” 17:24:55 EĞİRDİR’DE ARACIN KAPILARINI AÇIP TRAFİĞİ TEHLİKEYE SOKAN ŞAHSA 2 BİN 858 TL İDARİ CEZA KESİLDİ… 12:05:07 2024 Yılı “Sürdürülebilir Turizmin Geliştirilmesi Destek Programı” İlan Edildi 11:36:30 EĞİRDİR SAFRAN ÜRETİM MERKEZİ OLUYOR… 11:19:35 Eğirdir Belediyespor Kulübü Yönetimi Kaymakam Çimşit’i Ziyaret Etti 11:15:02 Isparta İl Enerji Verimliliği Yönetim Birimden Kaymakam ÇİMŞİT’e Ziyaret 11:07:36 ITSO’DA LİDERLİK VE YÖNETİM BECERİLERİ SEMİNERİ DÜZENLENDİ 11:02:07 ERKILINÇ: KURUMUMUZ RESMÎ İLAN HAKEDİŞLERİNİN GARANTÖRÜDÜR 17:40:01 ITSO’NUN SERBEST BÖLGE ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR 17:13:16 Eğirdir’de Safran Hasadı Heyecanı 16:48:45 ESKİ ÖZEL HÜKÜMLER / YENİ ÖZEL HÜKÜMLER VE MAYIS/24’ ÜN  46 MADDELİK ÇIKTISI?!!! (5 - 6. Bölüm)

Su Yönetimi Koordinasyon Kurulu Toplandı

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Su Yönetimi Koordinasyon Kurulu Toplandı
Haberin Tarihi: 15.8.2013 10:21:00 - Okunma Sayısı:1426 defa okundu.

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, enerjiden tarıma, turizmden altyapıya kadar bütün yatırım ve üretim planlamalarının su esaslı yapılması gerektiğini belirterek, "Su zengini değiliz, fakiri de değiliz ama ancak akıllıca kullanırsak suyumuz gelecekte de yeterli olur" dedi.

Su Yönetimi Koordinasyon Kurulu Toplandı

 

            Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, enerjiden tarıma, turizmden altyapıya kadar bütün yatırım ve üretim planlamalarının su esaslı yapılması gerektiğini belirterek, “Su zengini değiliz, fakiri de değiliz ama ancak akıllıca kullanırsak suyumuz gelecekte de yeterli olur.” dedi.

            Su ile alakalı bütün Bakanlıklar ve kamu kurumlarının temsilcilerinden oluşan Su Yönetimi Koordinasyon Kurulu, Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu başkanlığında toplandı. Prof. Dr. Eroğlu, toplantıda yaptığı konuşmada, suyun havza esasına dayalı şekilde, koordineli ve bütüncül olarak yönetilmesi gerektiğinin altını çizdi.

            Sanayi Bölgeleri Su Havzalarına

            Göre Tespit Edilmeli

            Türkiye’de sanayi bölgeleri planlanırken su havzalarının özellikle dikkate alınması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Eroğlu, şunları kaydetti:

            “Sanayinin çevreye menfi tesirini asgari seviyede tutmak istiyorsak, uygun yerleri belirleyip sanayiyi oralara kaydırmamız lazım. Maalesef mevcutta sanayi tesisleri yan yana dizilmiş, zirai araziler perişan edilmiş. Bunların misallerini pek çok bölgemizde görüyoruz. Mesela Ergene’de 3,2 milyar TL yatırım yapacağız. Hâlbuki sanayi için yer seçimi uygun şekilde yapılsaydı bunun onda biri maliyete problem çözülmüş, verimli toraklar kurtarılmış olurdu. Türkiye’de sanayi önümüzdeki dönemde daha da gelişecek, işbirliği yaparak müsait yerler belirleyelim.”

            Limanlar hususunda da benzer problemin yaşandığını ifade eden Prof. Dr. Eroğlu, liman planlamalarının da çok yönlü, düzgün bir projelendirme ile hazırlanması gerektiğini belirtti.

            Çevreye ilişkin denetimlerin de havza bazında yapılması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Eroğlu, denetimde çok başlılık probleminin çözülmesi ve denetimlerin sıklaştırılması gerektiğini söyledi.

            Havzadaki Suya Göre

            Tarımsal Üretim

            “Türkiye su zengini bir ülke değil. Su fakiri de değiliz ancak suyumuzu akıllıca yönetirsek gelecekte de yeterli olur” uyarısında bulunan Prof. Dr. Eroğlu, ülke su kaynaklarının yüzde 75’inin sulamada kullanıldığına işaret ederek, “Zirai teşvikler verilirken su ihtiyacının dikkate alınması lazım. Misal Konya’da su sıkıntısı olmasına rağmen pancar teşvik ediliyor. Bana göre son derece yanlış. Zaten Sayın Başbakanımız da konuyla alakalı bakanlıkların bir araya gelerek, su ve teşvik meselesi için çalışma yapması talimatını verdi. Bizim mutlaka havzadaki su potansiyeline göre üretim planlaması yapmamız lazım geliyor.” dedi.

            Rüzgâr ve Maden Ruhsatları İçin

            Su Durumu Esas Alınmalı

            Gerek maden arama gerekse rüzgâr santralleri için verilecek ruhsatlarda da su kaynaklarının dikkate alınması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Eroğlu, “Elimizde su veri tabanı var. Ülke genelinde tabaka tabaka hepsi belli. İsteyen kamu kurum ve kuruluşlarımızla bu bilgileri paylaşırız.” dedi. Prof. Dr. Eroğlu, turizm bölgeleri ilanında da aynı şekilde su kaynaklarının dikkate alınmasının önemli olduğunu vurguladı.

            Türkiye’nin yıllık 185 milyar kilowatt.saat ekonomik olarak değerlendirilebilir hidroelektrik potansiyeli bulunduğunu kaydeden Prof. Dr. Eroğlu, şöyle konuştu:

            “Buna karşın maalesef enerjimizin yüzde 75’ini ithal ediyoruz. Bu nedenle hidroelektrik santraller çok önemli. Yenilenebilir enerji olan hidroelektrik bütün dünyada teşvik ediliyor. Ülkelerin önemli bölümü potansiyellerinin yüzde 80, 90 hatta yüzde 100’ünü kullanıyorlar. Bizse son dönemde çok hızlı bir hamle yapmamıza rağmen potansiyelimizin yüzde 40’ına ancak ulaşabildik, daha önce yüzde 15’lerdeydi. Ekonomi Bakanlığımızın da teşvik edilmesi gerektiği yönünde görüşü var. Bu konu alakalı kurumlarla ayrıca değerlendirilmeli.”

            Kırsal nüfusu yerinde tutmak için gelir getirici tedbirler hususunda Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın her çeşit yardıma hazır olduğunu kaydeden Prof. Dr. Eroğlu, “1000 Günde 1000 Gölet” projesinin 1 yılda tamamlanacağını, bu projenin modern sulama sistemlerine dayanması sebebiyle su kaynaklarının kullanımı açısından da mühim olduğunu belirtti.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap