SUDUM DANIŞMA KURULU TOPLANTISI BAKA GENEL SEKRETERLİĞİNDE GERÇEKLEŞTİRİLDİ

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,SUDUM DANIŞMA KURULU TOPLANTISI BAKA GENEL SEKRETERLİĞİNDE GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Haberin Tarihi: 16.5.2024 16:09:40 - Okunma Sayısı:393 defa okundu.

Süleyman Demirel Üniversitesi Doğal Ürünler Araştırma ve Uygulama Merkezinin (SUDUM) Danışma Kurulu Toplantısı Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreterliğinde gerçekleştirildi.

SUDUM DANIŞMA KURULU TOPLANTISI BAKA GENEL SEKRETERLİĞİNDE GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Süleyman Demirel Üniversitesi Doğal Ürünler Araştırma ve Uygulama Merkezinin (SUDUM) Danışma Kurulu Toplantısı Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreterliğinde gerçekleştirildi.

Isparta Valisi Aydın Baruş başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya; İl Emniyet Müdürü Ahmet Cengiz Koçak, İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Tuğrul, SUDUM Müdürü Prof. Dr. Serdar Sezer, Gülbirlik Genel Müdürü İbrahim Işıdan, KOSGEB Müdürü Yurdun Yıldırım, MAREM Müdürü Dr. Şerif Özongun, Isparta Belediye Başkan Yardımcısı Uğur Büyükçulcu, ITSO Başkan Yardımcısı Şakir Uygun, ITSO Meclis Üyesi Hasan Ali Kınacı ve BAKA Genel Sekreteri Volkan Güler katıldı.

Projenin Isparta’daki tıbbi ve aromatik bitkiler sektörüne katkısına dikkat çeken Vali Baruş toplantının açılış konuşmasında; “Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı tarafından 2017 yılında gerçekleştirilen güdümlü proje kapsamında desteklenen SDÜ Doğal Ürünler Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin oluşumu başladı. Bu merkez bünyesinde, bölgemizin tıbbi ve aromatik bitki varlığının katma değerini artırmak üzere bölge üreticilerinin ihtiyaç duyduğu nitelikli laboratuvar analiz ihtiyacını karşılamak ve yeni ürün üretimine ilişkin AR-GE faaliyetlerine yönelik altyapı imkanı sağlamak temel amaçtı. Proje 2021 yılında tamamlandı. 2021 yılından sonra da SUDUM faaliyetlerine devam ediyor. Hakikaten ilimiz üreticisinin ve bilimsel araştırma ihtiyacı bulunan öğretim görevlilerimizin büyük destekçisi oluyor bu merkez. Bugün gerçekleştireceğimiz Danışma Kurulu toplantısında, kısaca adı SUDUM olan bu merkezin bölge üreticisine yönelik yapmış olduğu hizmetler ve tıbbi aromatik sektörüne yönelik bölgesel ve ulusal katkıları gözden geçirilecektir.” dedi.

Projenin önemli bir altyapı ihtiva ettiğine değinen Vali Baruş; “Gül Ve Tıbbi Aromatik Bitkileri Araştırma Ve Geliştirme Merkezi Projesi’nin toplam bütçesi, gerçekleştirildiği yılda 8 milyon TL idi. Ajans katkısı 7 milyon 200 TL olarak yapılmıştı. 2024 fiyatları ile bunu değerlendirdiğimizde toplamda proje harcaması 147 milyon 737 bin TL’yi buldu. Bugünkü değerle önemli bir proje. Oluşturulan altyapıya baktığımızda, proje kapsamında Mikrobiyoloji Laboratuvarı, Fenolik ve Antioksidan Bileşikler HPLC Laboratuvarı, Klasik Distilasyon Sistemleri, Klasik Ekstrasyon Sis Lab ve Modern Ekstrasyon Sis Lab, Uçucu ve Sabit Yağlar Kalite Lab., Kozmetik Ürün Geliştirme Lab., Doku Kültürü Lab., Modern Distilasyon Sis. Lab. ve aynı zamanda AR-GE için kullanılan sera inşaatı; aynı anda 6 farklı iklimsel koşulun sağlanabildiği toplamda 890 m2 bir sera alanı kuruldu. Proje Ortaklarımız Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Borsası, Gül Yağı ve Tıbbi Aromatik Yağ Üreticileri Derneği, Gülbirlik ve Isparta Kozmetik Aromatik Yağlar ve Gül Üreticileri Derneği olup, ayrıca Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi sonradan projeye katılmıştır. Tabii ki bu laboratuvar, ilimizde kurulmuş olması çok büyük öneme haiz. Konuşmamın başlangıcında belirttiğim gibi, tıbbi ve aromatik bitkiler açısından çok önemli bir il olan Isparta’nın bu değeri sanayi yolu ile üretime dönüştürülmesi ve ülkemizin ve dış piyasanın talebine cevap verir hale gelmesi önemlidir. Dolayısıyla üreticimize çok büyük katkı sağlayacak bir proje. Emeği geçen tüm paydaşlara teşekkür ediyorum.” İfadelerini kullandı.

Toplantı SUDUM Müdürü Prof. Dr. Serdar Sezer’in sunumu ve fikir teatilerinin ardından son buldu.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap