16:46:22 VALİ ABDULLAH ERİN’İN 24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜ MESAJI 16:40:00 BAŞKAN ŞÜKRÜ BAŞDEĞİRMEN’İN 24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜ MESAJI 16:35:28 ESKİ ÖZEL HÜKÜMLER / YENİ ÖZEL HÜKÜMLER VE MAYIS/24’ ÜN  46 MADDELİK ÇIKTISI?!!! (7. Bölüm) 16:17:26 EĞİRDİR BAYBUĞAN’DA KAZA 7 YARALI 15:21:32 YARINLARIN KİLİDİNİ AÇACAK ANAHTAR ÖĞRETMENLERİN ELİNDEDİR 15:17:12 BAŞKAN ÇELİK: ÖĞRETMENLERİMİZ, ÜLKEMİZİN GELECEĞİNİ İNŞA EDİYOR 15:10:27 ÖĞRETMENLERİMİZİN GÜNÜ KUTLU OLSUN 09:55:55 İNSAN YETİŞTİRME  MÜHENDİSİ: ÖĞRETMENLER 09:41:04 EĞİRDİR’DE KIŞ TEDBİRLERİ KOORDİNASYON VE İŞ BİRLİĞİ TOPLANTISI YAPILDI 09:37:21 İL GENEL MECLİS ÜYESİ ABDURRAHMAN SİNAP: “BADEMLİ KÖYÜ - DAVRAZ KAYAK MERKEZİ YOLU NE OLDU?” 17:24:55 EĞİRDİR’DE ARACIN KAPILARINI AÇIP TRAFİĞİ TEHLİKEYE SOKAN ŞAHSA 2 BİN 858 TL İDARİ CEZA KESİLDİ… 12:05:07 2024 Yılı “Sürdürülebilir Turizmin Geliştirilmesi Destek Programı” İlan Edildi 11:36:30 EĞİRDİR SAFRAN ÜRETİM MERKEZİ OLUYOR… 11:19:35 Eğirdir Belediyespor Kulübü Yönetimi Kaymakam Çimşit’i Ziyaret Etti 11:15:02 Isparta İl Enerji Verimliliği Yönetim Birimden Kaymakam ÇİMŞİT’e Ziyaret 11:07:36 ITSO’DA LİDERLİK VE YÖNETİM BECERİLERİ SEMİNERİ DÜZENLENDİ 11:02:07 ERKILINÇ: KURUMUMUZ RESMÎ İLAN HAKEDİŞLERİNİN GARANTÖRÜDÜR 17:40:01 ITSO’NUN SERBEST BÖLGE ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR 17:13:16 Eğirdir’de Safran Hasadı Heyecanı 16:48:45 ESKİ ÖZEL HÜKÜMLER / YENİ ÖZEL HÜKÜMLER VE MAYIS/24’ ÜN  46 MADDELİK ÇIKTISI?!!! (5 - 6. Bölüm)

ISVAK’TA BAKA RÜZGARI ESTİ… (4. Bölüm)

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,ISVAK’TA BAKA RÜZGARI ESTİ… (4. Bölüm)
Haberin Tarihi: 10.5.2024 15:59:05 - Okunma Sayısı:402 defa okundu.

Zeki Tarhan Yazdı...

ISVAK’TA BAKA RÜZGARI ESTİ

                                         Zeki TARHAN – ANKARA

                                                   BÖLÜM : 4

            Yazı dizimizin bu bölümünde; ISVAK’ ta estirilen “Rüzgâr” ın katılımcılarda nasıl bir etki yarattığını, nasıl bir değerlendirme ve de katkıda bunduğunu, ve BAKA temsilcilerine (= Volkan Güler – Genel Sekreter / Öznur  Parmaksız – Isparta İl Koordinatörü / Erol Kavas – BAKA Uzmanı ) ne tür sorular yönelttiğine değineceğiz.

                                                          ***

        Katkı ve değerlendirmede bulunan, yada soru soran katılımcılar şu isimlerden oluşuyordu: Kemal BATTAL, Prof. Dr. Semra KURUCU, Ahmet ŞAHLAN, Abdürrahim KURUCU, Ali TANIŞ, Zeki TARHAN, Abdullah ÇAPRAZ ile Antalya’ da “Yaban Mersini”  üretimi yapan ve Isparta’ ya da bu tür yatırımı yapmak isteyen bir girişimcinin katkı ve değerlendirmelerine yer vereceğiz.

        O zaman hadi başlayalım:

                                                      ***

     KEMAL BATTAL:

      ISVAK Başkanı Mustafa Kemal BATTAL ayrıca soru ve yorumlar bölümünde de söz alarak Isparta’nın yatırım teşviklerinde 2. Bölgede yer alması ve bunun sonucunda 4. Bölgede yer alan AFYON ve diğer komşusu 3. Bölgede yer alan Burdur’a göre yatırımlarda dezavantajlı duruma düşmesi konusunda aşağıdaki değerlendirmeyi yapmıştır.

“Yatırım teşviklerinde Isparta’nın 2. Bölgede yer alarak dezavantajlı duruma düştüğü konusunu çok abarttığımızı düşünüyorum. Bu karar kapsamındaki teşvik araçları yatırım dönemi indirimleri dışında yatırımın tamamlanması ve işletmeye açılmasını müteakip yatırımcının devlete ödeyeceği vergiden düşülmesi yönündedir. Yatırım dönemi indirimi ise sadece mevcut ve vergi ödeyen şirketlerin yaptıkları yeni yatırımlarda teşvikin bir kısmının yatırım döneminde vergiden düşülmesi yöntemidir. Bu tür yatırımcı sınırlı

sayıdadır. Yatırımcı yatırımı kendi öz kaynaklarından veya bulduğu kredilerden tamamlamak ve işletmeye açmak zorundadır. Böyle bir ortamda sizler Isparta’ya rekabetçi ve kâr marjı yüksek yatırım yaparak işletmeye geçmenizi müteakip teşvik araçlarından faydalanıyor olmanız 3. ve 4. Bölgelere göre önemli bir dezavantaj anlamına gelmeyecektir. Ayrıca; tıbbi ve aromatik bitkiler gibi yatırım alanları her coğrafyada örneğin Afyon ve Burdur’da iklim ve ekosistem açısından verimli olmayan yatırımlardır.”

                                                     ***

         Mustafa Kemal BATTAL’ın bu yorumu üzerine BAKA Genel Sekreteri yorumlara tamamen katıldığını Isparta’nın konum, iklim, topografya, doğal kaynaklar, altyapı gibi özelliklerinin yatırımcılara teşviklerin çok ötesinde imkanlar sağladığını ifade etmiştir. Genel Sekreter ayrıca; teşviklerde bölgelerin sınıflandırılmasında yatırım için avantajlı bölgelerde daha az teşvik verilerek bölgesel gelişmişlik farklarının azaltılmasının amaçlandığı, yatırımcıların bu durumu 1. ve Isparta gibi 2. Bölgelere yatırım yapmalarının daha avantajlı olacağı yönünde algılamaları gerektiğini belirtmiştir.

                                                         ***

       PROF. DR SEMRA KURUCU :

       İlimiz Isparta, tarihi ve turistik değerler bakımından zengin bir il olmasına ve ayrıca Antalya gibi çok sayıda turist ağırlayan bir ile komşu olmasına karşın, turizmden yeterli pay alamamaktadır. Kalkınma için bu payın arttırılması gerekir. Örneğin; Yalvaç ilçemizde çok sayıda özgün yapıda ev bulunmaktadır. Bu evler, kültürel değer olarak tescillenmiştir. Ancak harabeye dönen bu evler bugün bakımsız haldedir. Öte yandan; Pisidia Antiokheia’yı ziyarete gelen turistler, gecelemeden ve döviz bırakmadan dönmektedir.Söz konusu bu tescilli evler, BAKA’ nın yürüteceği güdümlü bir proje ile “BUTİK OTEL” lere dönüştürülebilir ve kente büyük bir değer katar…  

                                                              ***

      GÜL YAĞI üretiminde Türkiye dünyada bir numaradır ve bu üretimin merkezi de Isparta’dır. Çoğu distilasyonla elde edilen bu yağ, çok değerli bir üründür ve olduğu gibi tamamen parfümeride dünya devi olan Fransa İtalya gibi ülkelere satılır.Bizlerin C.Dior gibi parfümeri markaları yaratarak bu yağı değerlendirmemiz mümkün görünmüyor. Bizlerin bu aşamada yapması gereken en önemli iş,Gül Yağı üreten distilasyon fabrikalarımızı desteklemek ve fabrikaların yabancılara satışını engellemek olmalıdır. Böylece dünya piyasasını kontrol edebiliriz.

       Bir başka önemli konu; “HAKİKİ GÜL SUYU” üretimidir!!! Piyasada gül suyu olarak satılan çok sayıda ürün gerçek gül suyu değildir ve aynı etki beklenemez. Gerçek yağ-altı gül suyu ile diğer ürünlerin bir şekilde ayırt edilmesi gerekir.Aromatik bitkilere dayalı kaliteli sabun sanayi, kaliteli lokum üretimi, kaliteli reçel üretimi gibi alanlar desteklenebilir.

YARIN:

AHMET ŞAHLAN / ABDÜRRAHİM KURUCU / ALİ TANIŞ / ZEKİ TARHAN / ABDULLAH ÇAPRAZ / …VE YABAN MERSİNİ YATIRIMCISI…

 

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap