BURDUR TEKE YÖRESİ 9. TARIM, HAYVANCILIK FUARI AÇILDI
GL Platform tarafından düzenlenen Burdur Teke Yöresi 9. Tarım, Hayvancılık, Tarım Teknolojileri ve Yem Fuarı, Uzay Çatı Fuar Alanı’nda törenle açıldı. Tarım ve hayvancılık sektöründe teknoloji üreten firmaların ve çiftçilerin ilgi gösterdiği, yeni ürün ve teknolojik tarım aletleriyle iş makinalarının tanıtıldığı fuar, ilk günden ilgi gördü.
Fuarın açılışındaki konuşmalara ise küresel ısınmaya karşı suyu verimli kullanma ve tarımsal teknoloji damgayı vurdu. Burdur Valisi Türker Öksüz, Burdur’un tarımsal üretim sürecini ve çiftçiyi doğru kanalla teknolojiye entegre etmeyi başaran önemli bir tarım ve hayvancılık şehri olduğunu söyledi. Vali Öksüz, yaşamın her alanında el emeğinden otomasyona geçişin gerçekleştiği yeni bir çağa tanıklık ettiklerini belirterek, özellikle tarım ve hayvancılık alanında iyi niyetli müdahalelere ihtiyaç olduğunu vurguladı. Öksüz “Dünya, sakinlerinin gıda talebini karşılarken var olan kaynaklarını maalesef tüketiyor. Bu alışveriş döngüsünde her iki tarafın da kazançlı çıkmasının yolu insan aklının bayraktarlığını yapan teknolojinin doğru kullanımından geçiyor” dedi. Teknolojinin bu noktada etkin kullanılmasının önemine dikkat çeken Vali Öksüz “Burdur’da bu alanda işini çok iyi yapan işletmelerimiz, üreticilerimiz ve örnek bir örgütlü yapımız var. Bu yapı, bölgemiz dışından temin etmekte olduğu bazı ürün ya da teknolojiyi bu fuar sayesinde daha yakınından temin edebileceğini de görmüş olacak” dedi.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar da tarım sektöründe anahtar kelimenin “verimlilik” olduğunu söyledi. Bayraktar “Verimliliği yakalayamayan ülkelerin, üretimini sürdürülebilir kılması ve dünyayla rekabet edebilmesi mümkün değil. Bu anahtar kelimeye hizmet anlamında bütün çiftçilerimizi doğru bilgiyle enforme edilmesi gerekiyor. Yeni teknolojilerle buluşması gerekiyor. Bunu sağlayamazsak, ne yaparsak yapalım, bu sektörde hedeflere ulaşma şansımız yok. İşte bu yüzden bu fuarları çok önemsiyoruz” dedi. Küresel ısınmanın getirdiği su sorununa dikkat çeken Bayraktar “Özellikle tarım sektörünün, suyu çok dikkatli ve tasarruflu kullanma mecburiyeti var. Son 12 yılda basınçlı su kullanan çiftçilerimizin oranı yüzde 32. Demek ki alacağımız çok mesafe var. Burdur özelinde şöyle bir gerçek var. Burdur, sulanabilir alanların yüzde 48’ini suluyor. Yani yüzde 52 oranında sulanabilir tarımsal arazi var. Burdur suyuna sahip çıkacak ve bu arazileri de sulayacak potansiyele sahip. Bunu başaracağına inancım tam” dedi.
Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz de suyun çok kıymetli olduğunu belirterek “Tarım teknolojilerinde suyu daha az kullanan, suyu tarımın içerisinde daha az kullanarak daha fazla verimi sağlayan teknolojilerin ve tarım yöntemlerinin bu fuarda öne çıkacağını hissediyorum. Bu konuda da yol almamız gerektiğine inanıyorum” dedi. Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yusuf Keyik de fuarın verimliliğin artırılması, yenilikçiliğin yaygınlaştırılması, koordinasyon, girişimcilik, e-ticaret, kooperatifçilik, eko turizm, stratejik pazarlar, rekabet gücünün artırılması gibi konularda anahtar görevi gördüğünü belirtti.
Burdur Ticaret Borsası Başkanı Ömer Faruk Gündüzalp ise kurak geçen kış dönemi nedeniyle Burdur’da tahıl üretimimizin büyük oranda düşeceğini ifade ederek üreticilerin, kuraklık desteği ve tarım kredilerine de erteleme talep ettiğini söyledi. Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Dalgar, köylerde gençlerin tarım ve hayvancılıktan uzaklaştığını, bu açığın teknolojiyle kapatılması gerektiğini belirtti. Burdur Ziraat Odası Başkanı Kemal Kubilay da yağmur yağmaması nedeniyle mahsullerin kuruduğunu, yüksek girdi maliyetleri karşısında çiftçinin daha çok desteklenmesi gerektiğini söyledi. Fuar kapsamında düzenlenen Kadın Çiftçi Bilgi Yarışmasında dereceye kadın çiftçilere ödüllerinin takdim edilmesinin ardından program, kurdele kesimi ve fuar alanının gezilmesiyle devam etti.