BOĞAZOVA ÇİFTÇİSİ; İLAÇ KONUSUNDA, BAKIN NE ÖĞRENMİŞ?!!!
Zeki TARHAN / ANKARA
“PESTİSİT” dediğimiz zirai ilaçları; Boğazova çiftçimiz ve EĞİRDİR GÖLÜ’nü çevreleyen 81 Yerleşim Birimindeki meyvecilikle uğraşan çiftçilerimiz, çok aşırı kullanıyor ve ZİRAİ İLAÇ (=PESTİSİT), Gölümüzü de en çok kirleten bir unsur oluyordu… İlaç kullanımı çok fazlaydı!!! Bir sezonda 20’yi aşan ilaçlama ne demekti?!!! Hem Toprağımız ölüyor, hem de her şeyimizi borçlu olduğumuz GÖLÜMÜZ GİDİYORDU!!! Hem ilaca döviz ödüyor, hem de ilaç firmalarını zengin ediyorduk!!! Erken Uyarı Sisteminin uyarılarını ise, göz ardı ediyor, ıskalıyorduk!!!
15-16 Ağustos tarihlerinde gerçekleştirilen; Ankara Üniversitesi Su Yönetimi Enstitüsü’nün, hemşerimiz Prof. Dr. Süleyman KODAL Hocamızın Proje Yürütücülüğünü yaptığı ve bir Birleşmiş Milletler Projesi olan “HER DAMLA DEĞER KATAR” Programı kapsamındaki “Ankara ve Isparta Yöresinde Etkin Su Kullanımı ve Yağmur Hasadı ile İklim Değişikliğine Uyumun Sağlanması Projesi” nin bir parçası olan SULAMA EĞİTİMİ’nin alan çalışması olarak görülen, TEKİRDAĞ TEKNİK GEZİSİ, çiftçilerimize çok şeyler öğretti…
Gelin, hep birlikte Emekli Ziraat Teknisyeni, Akdoğan Köyü Tar. Kalk. Koop. Müdürü ve Eğirdir Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet AKSIN’ı dinleyelim:
“… Bu gezi esnasında; Tarımın bazı konularında ve bazı standartlarda, Yurt Dışında eğitim almış ve bu alanda bilgi sahibi olmuş kişilerle de karşılaşılmış, bunlardan da bazı bilgiler alınmıştır… Çok basit olmasına rağmen, bir konunun çiftçiler üzerinde bıraktığı olumlu etkisi bakımından aktarmak istiyorum:
İspanya ve İtalya’da eğitim almış bir ziraat Mühendisi, ELMA İLAÇLAMA konusundaki tartışma esnasında; “İlaçlama Suyunun PH derecesini ölçüyor musunuz ve PH derecesinin, ilaçlama ile ilgili etkisinin ne olduğunu biliyor musunuz?” şeklindeki sorusuna, birçok çiftçimiz; “BİLMİYORUZ” şeklinde yanıt verince, Mühendis şu açıklama ve bilgilendirmeyi yapıyordu bizlere:
“ İlaçlama suyunun PH derecesinin 6-6.5 olması gerektiğini, 7’nin üzerindeki PH derecesinin, 6 veya 6.5’a düşürülmesi gerektiğini, bunun muhtelif kimyasal ilaçlar ile düşürüleceği gibi, en basit şekilde, LİMON TUZU kullanılarak da, PH derecesinin düşürülebileceğini” bildirmiştir… Ancak; LİMON TUZU’nun miktarının çok olması durumunda, PH derecesinin çok fazla düşebileceğini, çok fazla düşmesinin, MANTAR İLACI olarak kullanılan KAPTAN, ZEHİR ETKİSİ MEYDANA GETİREBİLECEĞİ gibi, YÜKSEK OLMASI HALİNDE, KAPTAN İLACININ ÇOK KISA SÜRE İÇERİSİNDE VERİLMESİ GEREKTİĞİNİ, örnek olarak PH derecesinin 7.5 olması halinde; ilacın 20 dakika içerisinde, 8 olması durumunda da; 4 – 5 dakika içerisinde, ağaca verilememesi durumunda, İLACIN ETKİSİNİN SIFIRA İNECEĞİNİ VE HİÇ BİR FAYDASININ OLAMAYACAĞINI” ifade etmiştir…
DEVAM EDECEK…