16:46:22 VALİ ABDULLAH ERİN’İN 24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜ MESAJI 16:40:00 BAŞKAN ŞÜKRÜ BAŞDEĞİRMEN’İN 24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜ MESAJI 16:35:28 ESKİ ÖZEL HÜKÜMLER / YENİ ÖZEL HÜKÜMLER VE MAYIS/24’ ÜN  46 MADDELİK ÇIKTISI?!!! (7. Bölüm) 16:17:26 EĞİRDİR BAYBUĞAN’DA KAZA 7 YARALI 15:21:32 YARINLARIN KİLİDİNİ AÇACAK ANAHTAR ÖĞRETMENLERİN ELİNDEDİR 15:17:12 BAŞKAN ÇELİK: ÖĞRETMENLERİMİZ, ÜLKEMİZİN GELECEĞİNİ İNŞA EDİYOR 15:10:27 ÖĞRETMENLERİMİZİN GÜNÜ KUTLU OLSUN 09:55:55 İNSAN YETİŞTİRME  MÜHENDİSİ: ÖĞRETMENLER 09:41:04 EĞİRDİR’DE KIŞ TEDBİRLERİ KOORDİNASYON VE İŞ BİRLİĞİ TOPLANTISI YAPILDI 09:37:21 İL GENEL MECLİS ÜYESİ ABDURRAHMAN SİNAP: “BADEMLİ KÖYÜ - DAVRAZ KAYAK MERKEZİ YOLU NE OLDU?” 17:24:55 EĞİRDİR’DE ARACIN KAPILARINI AÇIP TRAFİĞİ TEHLİKEYE SOKAN ŞAHSA 2 BİN 858 TL İDARİ CEZA KESİLDİ… 12:05:07 2024 Yılı “Sürdürülebilir Turizmin Geliştirilmesi Destek Programı” İlan Edildi 11:36:30 EĞİRDİR SAFRAN ÜRETİM MERKEZİ OLUYOR… 11:19:35 Eğirdir Belediyespor Kulübü Yönetimi Kaymakam Çimşit’i Ziyaret Etti 11:15:02 Isparta İl Enerji Verimliliği Yönetim Birimden Kaymakam ÇİMŞİT’e Ziyaret 11:07:36 ITSO’DA LİDERLİK VE YÖNETİM BECERİLERİ SEMİNERİ DÜZENLENDİ 11:02:07 ERKILINÇ: KURUMUMUZ RESMÎ İLAN HAKEDİŞLERİNİN GARANTÖRÜDÜR 17:40:01 ITSO’NUN SERBEST BÖLGE ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR 17:13:16 Eğirdir’de Safran Hasadı Heyecanı 16:48:45 ESKİ ÖZEL HÜKÜMLER / YENİ ÖZEL HÜKÜMLER VE MAYIS/24’ ÜN  46 MADDELİK ÇIKTISI?!!! (5 - 6. Bölüm)

Yeterince tanınmıyor ama...

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Yeterince tanınmıyor ama...
Haberin Tarihi: 14.8.2013 09:58:00 - Okunma Sayısı:2140 defa okundu.

Eğirdir ve Kovada gölleri arasında Yukarı Gökdere Köyü sınırları içerisinde bulunan Kasnak Meşesi Ormanının dünyada eşi benzeri yok...

Yeterince tanınmıyor ama...

 

o Eğirdir ve Kovada gölleri arasında Yukarı Gökdere Köyü sınırları içerisinde bulunan Kasnak Meşesi Ormanının dünyada eşi benzeri yok...

 

            Yarım asırlık ömrü ile kuvvetin, kudretin ve uzun ömrün sembolü olarak kraliyet armalarında, kurum logolarında, para ve motiflerde kullanılan meşe, dünya genelinde geniş bir alanda yayılış gösteriyor, 400'e yakın türü bulunuyor.

            Meşe türlerinin büyük çoğunluğu her yerde yetişebilecek özelliğe sahipken, kasnak meşesi bu genellemenin dışına çıkıyor. Yetişmesi için çok zengin bir toprak ve zaman isteyen kasnak meşesi, bu özellikteki toprakları sadece Isparta ve çevresindeki bölgede buldu.

            Isparta, Afyon ve Konya'da yaşama imkanı bulunan kasnak meşesinin, orman olarak bulunduğu tek yer ise Eğirdir ilçesine bağlı Yukarı Gökdere köyündeki bin 300 hektarlık alan.

            Bu özelliği ile dünyanın tek kasnak meşesi ormanı olma özelliğini taşıyan bu alan, bilim adamlarınca fidan üretme çalışmalarından şimdiye kadar somut bir gelişme olmaması nedeniyle korunması, genetik özelliğinin sürdürülmesi ve bilimsel araştırma için 1987'de Tabiat Koruma Alanı ilan edildi.

            Bugüne kadar genellikle ormancılıkla ilgilenen kişilerin ziyaret ettiği alan, hak ettiği ilgi ve ziyareti göremiyor.

            Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü Orman Botaniği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr İsmail Dutkuer, yaptığı açıklamada, kasnak meşesinin ormancılık ve ekoloji bakımından meşenin önemli bir türü olduğunu söyledi.

            Türkiye'nin bir meşe cenneti olduğunu ifade eden Dutkuer, 2 ile 40 metre arasında uzunluk yapabilen 20'ye yakın meşe türü bulunduğunu anlattı.

            Türkiye'deki en önemli meşe türlerinden birinin de kasnak meşesi olduğuna dikkati çeken Dutkuer, bu türün Isparta, Afyon ve çevre illerde yayılım gösterdiğini ancak tek kasnak meşesi ormanının Yukarı Gökdere köyünde bulunduğunu kaydetti.

            Kasnak meşelerinin ekolojik açıdan önem taşıdığını vurgulayan Dutkuer, şöyle konuştu:

            "Kasnak meşesini, nesli tükenmekte olan hayvan türlerine benzetiyorum. Çok dar bir yaşam alanı var. Çok nazlı bir ağaç türü. Toprağın çok zengin olduğu alanlarda yetişebiliyor. Yetişmesi çok uzun zaman alıyor. Bu türü odun için kullanmak mümkün değil. Tür bizim gözbebeğimiz. Kasnak meşesi kültürel ve ekolojik değerimiz. Türün gelecek kuşaklara aktarılması lazım. Dünyada sadece Türkiye'de bulunan bu meşe türünün TBMM, Çankaya Köşkü gibi alanlarda birer örneğinin olmasını diliyorum. Kültürel olarak kasnak meşesinin üzerine biraz daha düşülebilir."

            Koruma alanındaki her kasnak meşesinin korunduğunu belirten Dutkuer, "Kasnak meşesi buranın önemli bir ekolojik ve turizm öğesidir. Yabancıların kültür turizmi şeklinde otobüslerle buraya geldiğini görüyorum ama yeteri kadar tanıtılmadığı da bir gerçek. Bu değerin burada olduğunu bilmeyen Ispartalılar var. Bu nedenle tanıtılmasının önemli olduğunu düşünüyorum" dedi.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap