BOĞAZOVA ÇİFTÇİSİ, TEKİRDAĞ’DA TAMBURLU SULAMA İLE TANIŞTI …
Ankara Üniversitesi Su Yönetimi Enstitüsü’nün “SULAMA EĞİTİMİ” kapsamında düzenlediği TEKİRDAĞ TEKNİK GEZİ’siyle, Eğirdir’in ÇUKUROVA çiftçisi, “TAMBURLU SULAMA” ile tanıştı…
Birleşmiş Milletler UNDP Her damla değer katar (EDM) Programı çerçevesinde; “Ankara ve Isparta Yöresinde Etkin Su Kullanımı ve Yağmur Hasadı ile İklim Değişikliğine Uyumun Sağlanması” Projesinin pratiğe dönük uygulama alanı olarak Tekirdağ seçilmişti.
Bu Projenin yürütücüsü ise, Yalvaç’lı hemşerimiz Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Öğretim Üyesi, Ankara Üniversitesi Su Yönetimi Enstitüsü Müdürü ve aynı zamanda Türkiye Arıcılık Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı değerli bilim adamımız Prof. Dr. Süleyman KODAL idi.
***
Sevgili KODAL Hocamız, bizim de Tekirdağ’a yapacakları bu teknik geziye katılmamızı önerdiler… Çok yararlı bulduğum bu teknik geziye seve seve katılabileceğimi söyledim… Tarım Ekonomisi ve de Tarımsal kalkınma açısından yöremize medya yoluyla katkıda bulunabileceğimi düşündüm ve “AKIN” okurları için güzel bir yazı dizisi hazırlamaya karar verdim…
***
Bir Otobüs Ankara’dan, bir Otobüs de Eğirdir’den kalkıyordu… Ankara yöresinin çiftçileri ile Isparta yöresinin çiftçileri Tekirdağ’da kahvaltıda buluşacak ve programımızı, adım adım gerçekleştirecektik…
14 Ağustos. 2015 Cuma akşamı, saat 22.00’de Ankara Üniversitesi’nin tahsis ettiği otobüsümüzle yola koyulmuş, Cumartesi sabah 7.30’da Tekirdağ’a ulaşmıştık. Kahvaltı için de, Isparta’dan gelecek otobüsü bekliyorduk…
…Ve Ankara Yöresi Çiftçileri ile Isparta Yöresi Çiftçilerinin kucaklaşma anı… Güzel bir kahvaltı sonrası KARAEVLİ- TEKİRDAĞ TARIM VE TEKNOLOJİ GÜNLERİ’ne katılıyoruz…
***
Fuar Alanında; Tohumdan tutun, Deneme Alanlarına, Makine Demonstrasyonlarına, oradan Trakya Malak Yarışması / Damızlık İnek Yarışmasına dek uzanan açık alan Fuar Programımız…
Fuar alanındaki incelemelerimizin ardından, Tekirdağ/Çorlu/Maksutlu Köyüne gidecek ve oradaki Tamburlu Sulama sistemini uygulamalı olarak görecektik… Ama önce; Fuar alanında bu sulama sisteminin tarım Makinesini/ Makine aksamını görmek, incelemek ve çalışma sistemini öğrenmek gerekiyordu… Yetkililerden bu konuda da bilgiler alıyorduk…
***
…Ve Maksutlu Köyü. Uçsuz - bucaksız , sağımızda ve solumuzda Mısır Tarlaları ile Ayçiçeği tarlaları uzanıyor… Tarlalar arasından epey bir mesafe kat ettikten sonra, Tamburlu Sulamanın yapıldığı Mısır Tarlasına gelmiştik… Bilgilendirmeyi, Tekirdağ Tarım İl Müdürlüğü Teknik elemanları yapıyordu… DAMLA SULAMA’ya aşinaydık ama, Tamburlu Sulama ile yeni tanışıyorduk…
***
140 Dekar Fiğ (=Yem Bitkisi) üzerine, ikinci ürün SİLAJ’lık MISIR üretimi için Damla Sulama yapılıyor… Sıra arası 70 cm. Sıra üzeri de 20-25 cm.
***
TAMBURLU SULAMA’ya pür dikkat bakıyorduk… “Nasıl da su atıyor?!!!” diyorduk şaşkın gözlerle... Tamburlu Tarım Makinesinin metrelerce uzanan hortumları… 400 mt. uzunluğunda, 50 mt. İç genişliği (25 x 2 = 50 mt.) Sağ tarafa 25, sol tarafa 25 mt. Su atıyor…
Ne kadar’lık bir ürün alınabiliyordu?... Dekara 5 ton silajlık mısır alınabiliyordu… Her iki sulama sisteminde de (=Damla / Tamburlu sulama) aynı ürün alınabiliyordu… İdeal sulamada ise, 10 Tona kadar ürün almak mümkündü…