SU ÜRÜNLERİNİN GELECEĞİ YETİŞTİRİCİLİKTE
SU ÜRÜNLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ YÜZDE 12.5
ARTTI
Türkiye’nin
su ürünleri üretiminde yetiştiriciliğin payı her geçen daha da artıyor.
Türkiye’nin su ürünleri üretimi 2012 yılında bir önceki yıla göre yüzde 8.34
azalarak 644 bin 852 tona gerilerken, aynı dönemde su ürünleri yetiştiriciliği
yüzde12.51’lik artışla 212 bin 410 tona ulaştı.
Özellikle
2000’li yılların başından itibaren Türkiye’nin su ürünleri yetiştiriciliğine
büyük yatırımlar yaptığını belirten Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller
İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, su ürünlerinin
geleceğinin yetiştiricilikte olduğunu kaydetti.
Türkiye’nin 1986 yılında 3 bin ton
seviyesinde olan su ürünleri yetiştiriciliğinin sonraki yıllarda sürekli
artarak 2000 yılında 79 bin tona ulaştığını anlatan Kızıltan, “Su ürünleri
yetiştiriciliği 2000 yılı sonrasında Türkiye’de yapılan büyük yatırımlarla
üretim artışını devam ettirdi ve 2012 yılı sonunda 212 bin tona ulaştı. Toplam
su ürünleri üretimindeki payı yüzde 33 seviyesine ulaştı. Önümüzdeki 10 yıllık
dönemde bu oranın yüzde 50’nin üzerine çıkmasını hedefliyoruz. Yetiştiricilik
sayesinde doğadaki av baskısı azalıyor ve doğal stokların korunması da
sağlanıyor” diye konuştu.
Su
ürünleri yetiştiriciliğinde iç sularda yüzde 52,42’lik payla alabalık üretimi
en fazla üretilen balık olurken, denizlerde ise levrek yüzde 30.84’lük payla
ilk sırada yer aldı. Levrek üretimini yüzde 14.47’lik payla çipura izledi.
Su
ürünleri yetiştiriciliğindeki büyük artışın Türkiye’nin su ürünleri ihracatına
da yansıdığına dikkati çeken Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller
İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, Türkiye’nin 2000
yılında 59 milyon 655 bin dolar olan su ürünleri ihracatının 2012 yılı sonunda
467 milyon doları aştığını, en büyük ihracat pazarımız olan Avrupa ülkelerinde
daha sağlıklı olduğu için kültür balığının tercih edildiğini, 2023 yılında ise
sektörün 1.5 milyar dolar ihracat hedefi belirlediğini belirtti.
İÇ TÜKETİMİ ARTTIRMAK İÇİN BALIK-EKMEK
ŞENLİKLERİ DÜZENLENİYOR
Türkiye’nin
su ürünleri ihracatını arttırmak ve iç tüketimi yükseltmek amacıyla 2008
yılında Su Ürünleri Tanıtım Grubu’nu Ekonomi Bakanlığı ve Ege, İstanbul ve
Akdeniz Su Ürünleri İhracatçı Birlikleri işbirliğinde kurduklarını anlatan
Kızıltan, “Su Ürünleri Tanıtım Grubu ihracatımızı arttırmak için uluslararası
gıda fuarlarında Türk su ürünlerinin tanıtımını başarıyla gerçekleştiriyor.
Büyümeyi ve gelişmeyi kolaylaştıran, kemiklerin gelişmesine yardımcı olan,
Omega 3 deposu, kalsiyum, demir, fosfor, iyot ve vitamin yönünden zengin,
merkezi sinir sisteminin gelişimine yardım eden, zihinsel sağlığa olumlu etki
eden, öğrenim başarısını, beyin gelişimini destekleyen, kan ve dolaşım sistemi
konusunda koruyucu etkisi olan, algılama ve dikkat yetisini güçlendiren,
kilonun sağlıklı düzeyde tutulmasına yardımcı olan balığın iç tüketimini
arttırmak içinde ilköğretim okullarında balık-ekmek şenlikleri düzenliyoruz. Bu
çalışmalar sonucunda iç tüketimi de kişi başı 8 kg.’dan, 15 kg.’a çıkarmayı
amaçlıyoruz” şeklinde konuştu.