GIDA İŞLETMELERİNDE SIKI DENETİM BAŞLADI
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'nın talimatıyla 81 ilde 21 Ağustos-8 Eylül tarihleri arasında lokanta, restoran, kafeterya, otel gibi toplu tüketim yapılan yerlerde eş zamanlı sıkı denetim başlatıldı.
Isparta İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü kontrol görevlilerince ilimizde faaliyet gösteren lokanta, restoran, kafeterya, otel gibi toplu tüketim yapılan yerlerde farkındalığı artırmak amacıyla denetimlerin başladığı bildirildi.
Isparta İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından konu ile ilgili olarak yapılan açıklama şöyle:
"İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü kontrol görevlilerince ilimizde faaliyet gösteren lokanta, restoran, kafeterya, otel gibi toplu tüketim yapılan yerlerde farkındalığı artırmak amacıyla denetimlere başlanmış olup; denetimlerde işletmelerin kayıt altına alınıp alınmadığı, izlenebilirlik şartlarını sağlayıp sağlamadığı, asgari teknik, hijyenik ve muhafaza koşullarına uyulup uyulmadığı kontrol edilmektedir. Gerekli görülmesi halinde numune alınmaktadır.
2023 yılının ilk 7 ayına bakıldığında ilimizde 3 bin 528 denetim yapılmıştır. Denetimler hem rutin hem de Alo 174 gıda hattına gelen şikayetler çerçevesinde yapılmaktadır. Bu kapsamda Alo 174 gıda hattına 168 tane başvuru yapılmıştır. 2023'ün ilk 7 ayında toplam 820 adet numune alınmış olup, bunlardan olumsuzluk tespit edilenlere idari para cezası uygulanmıştır.
Özellikle sıcak geçen yaz aylarında bu denetimlerin amacı toplu tüketimlerin yapıldığı yerlerde gıda salgını gibi, gıda zehirlenmesi gibi olayların önüne geçilmesidir. İlimizde gıda güvenilirliği ancak tüketicilerin de katılımı ile sağlanacaktır. Tüketiciler herhangi bir olumsuzlukla karşılaştığında bu olumsuzluğun giderilebilmesi için Alo 174 Gıda Hattına başvuru yapabilmektedir."