…VE KOVADA KANALINA  SET / BENT YAPMA!!!

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,…VE KOVADA KANALINA   SET / BENT YAPMA!!!
Haberin Tarihi: 3.8.2023 10:43:44 - Okunma Sayısı:2103 defa okundu.

Zeki Tarhan Yazdı...

…VE KOVADA KANALINA

 SET / BENT YAPMA!!!

                             Zeki TARHAN / AKIN – ÖZEL

        Set, Arapça bir sözcüktü ve toprağın kayıp akmasını veya suyun yayılmasını önlemek için yapılan kalın duvar anlamına geliyordu. Bent ise, Farsça kökenli bir sözcüktü ve suyu biriktirmek için önüne yapılan set, büğet anlamına geliyordu. Yani eş anlamlı iki sözcük.

                                                         ***

       Köprü başındaki Regülatör açılıyor… Eğirdir Gölünde su seviyesi düşük olduğundan Kovada Kanalına su inmiyor. Balkırı (=Cire ) köyü, yeterli suyu alamadığı için, KOVADA KANALI’nın içine Set / Bent yapıyor. İddia o ki; DSİ 18. Bölge Müdürlüğü de iş makinesi olarak lojistik destek vererek, Bentlerin yapılmasına yardımcı oluyor.

       Tepeli Köyü ise; bu Bentleri / Setleri bozmaya çalışarak, suyu kendi köylerine getirmeye çalışıyor… Yani; burada iki köy arasında kavga potansiyeli olan bir niza, çekişme / bozuşma yaşanıyor…

     Yukarıda kalan  üç köy; Balkırı (=Cire), Eyüpler ve Tepeli köyleri verilen üç günlük sulama süresi içinde Sulamalarını düşük barla, düşük basınçla yapmıştır. Örneğin; Eyüpler köyüne sulama saatleri içerisinde az su gelmesinden dolayı, mevcut üç motopomp binasından birini çalıştırıp diğer iki motopomp çalıştırılamamıştır.

                                                        ***

KAMU SULAMALARI / BİREYSEL SULAMALAR VE SULAMA KOOPERATİFLERİNE

“KISITLI SULAMA PROGRAMI” FARKLI MI UYGULANIYOR?

         Boğazova’da kamu kurumu olarak MAREM ile Orman işletmesi var. Bireysel sulamalar bağlamında; 700 – 1000 dönüm arazisi olan büyük işletmeler var. Diğer tarafta ise; Köy tüzel kişiliği bünyesinde kurulu Sulama Kooperatifleri. Sulama Kooperatiflerinin bir yakınması var. O yakınma şöyle;        “…DSİ’ nin Sulama Kooperatiflerine uyguladığı “Kısıtlı Sulama Programı” na kamusal sulama yapanlarla, büyük arazilere sahip bireysel sulama yapan gerçek yada tüzel kişi tarım işletmeleri niçin uymuyor yada onlara niçin bir yaptırım uygulanmıyor? Onlar, istediği saatte ve zaman diliminde tarımsal sulamalarını yapıyorlar…”

                                                          ***

         Alanda yapılan gözlemlerde, bir de öyle manzaralar var dı ki; örneğin, Tepeli – Serpil ve Yukarı Gökdere kırsal yerleşim birimlerinde DAMLA SULAMA SİSTEMİ varken, VAHŞİ SULAMA (=Salma Sulama ) yapmaları!!! Bu da; SULAMA KOOPERATİFLERİ’ ne yeterli suyun verilmemesine / verilememesine yol açmakta!!!

                                                           ***

         TÜRKİYE’ NİN İLK “TOPLU DAMLA SULAMA PROJESİ” Nİ HAYATA

         GEÇİREN, BOĞAZOVA’ NIN BAĞRINDAN BİR GÜNEŞ GİBİ DOĞAN

                                       KÖY: EYÜPLER KÖYÜ!!!

         Türkiye genelinde yapılan ilk “ Toplu Damla Sulama Projesi” ni hayata geçiren ve Eğirdir’ in BOĞAZOVA’ sından bir güneş gibi doğan bir köyümüzdür Eyüpler. Sadece Türkiye’ ye değil, Türkî Cumhuriyetlere de örnek olmuştur. Yurt dışından heyetler halinde gelip, Eyüpler’ in Toplu Damla Sulama Sistemini incelemişler ve ülkelerine bu sistemi örnek alarak teknoloji transfer etmişlerdir.

        19 yıl önce yani, 2003’ de projeye başlanmış, 2004’ de de açılışı yapılmıştı Eyüpler’ in “TOPLU DAMLA SULAMA SİSTEMİ” Bu satırların yazarı TARHAN da, o görkemli açılışta bulunmuştu.

YARIN:

EĞİRDİR GÖLÜ, KONTROLLÜ BİR DEPOLAMA TESİSİNE

 NE ZAMAN VE NASIL DÖNÜŞTÜ?      

   

Bu Haberi Paylaş



  • Rumuz
    (Rumuz)
    4.8.2023 00:18:18
    Sayın Zeki Tarhan gölümüzün kurtulmasını istiyorsanız bu bir ihbardır.Tepeli köyünde damlama sulama sistemi olduğu halde Etmenler soğuk havasının yanındaki sulama birliğine ait pompadan birlik bekçisi tarafından çalıştırılıp kaçak olarak vahşi sulama yapılmalmaktadır.Lütfen bu tür olaylara ağırlık verirseniz gölümüzun kurtulmasını yardımcı olursunuz.İyi geceler
Yorum Yap