Ramazan Topraklı’dan “Eğirdir Gölü Kurumasın” Programı Hakkında Değerlendirme
Tarihi Coğrafya Araştırmacısı (Yazar) Hamideli Derneği Başkanı, Hamideli kahramanı Miryokefalon Savaşı ve sonunda kazanılar zaferin Eğirdir Gölü kıyılarında olduğu ve kazanıldığı bütün somut belgeleriyle alanda yaptığı bilimsel çalışmalarla gerek su altı gerekse yüzeyden toplanan savaş malzemelerini gün ışığına çıkaran ve yıllarca Türk Tarih Kurumu’nun da tarihi coğrafyacıların da desteklediği ve takdir ettiği bir isimdi.
Ramazan Topraklı, Cumartesi günü Halk TV’nin Yeşilada’daki canlı yayını Serhan Asker’in sunduğu “Görkemli Hatıralar” programında “Eğirdir Gölü Kurumasın” etiketiyle izlenen canlı yayının değerlendirmesini yaptı.
Ramazan Topraklı’nın değerlendirmesi şu şekilde:
“Eğirdir Gölü’nün hem tatlı oluşu dolayısıyla içme ve kullanma suyu olması bakımından, hem de insanın gönlüne ferahlık ve huzur veren manzarasıyla ülkemizin en değerli göllerinden birisi olduğu hususu herkesçe malûmdur.
Gölü, bugüne kadar çok hor kullandık ve gölün bu hallere düşeceğini hesap etmedik. Bunun hesabını halk yapmaz, yapamaz; bu hesabı devletin ilgili ve sorumlu kurumları yapmalıydı. Ne yazık ki biz, “Bin Günde, Bin Gölet” sloganı ile her derenin başına bir gölcük kondurduk. Yeraltı sularına hesapsızca saldırdık.
Netice itibariyle bu günlere geldik. Şimdi ne yapmak gerek, ona bakmalıyız.
Eğirdir’de yapılan bu program,
- Halkın ilgisini ve dikkatini çekmesi bakımından,
- İlgili ve yetkililerin dikkatlerini çekmesi bakımından,
- Bölge siyasilerinin dikkatlerini çekmesi bakımından yararlı olmuştur.
Ama programda Eğirdir Gölü Kurumasın demekten başka iş yapılmamıştır. Bu temenniler, bir niyet ve dua mahiyetinde olması bakımından da yararlıdır. Ben çare konusunda şu hususları teklif edeceğim:
- Sulamada israfın önüne geçilmesini tekrar edeceğim.
- Vatandaş temsilcileri ve bu konuya emek vermiş insanların görüşleri istikametinde, küçük tarlalarda sulu meyvecilik konusu gözden geçirilmelidir. Çünkü halkımız küçük tarlalardan bir verim alamamaktadır.
- Yeni sulama sahaları açılmamalıdır.
- ISVAK Bilim Kurulu Üyesi Prof. Mevlüt Ertan’ın toplu ilaçlama projesi hemen hayata geçirilmelidir. Bu sayede kullanılacak ilaç miktarı, büyük ölçüde düşecek; kirlenme ve otlanmanın önüne geçilecektir.
- Eski Su İşleri Bölge Müdürlerinden Y. Müh. Binay Dikmen’in projesi için hemen harekete geçilmelidir. Binay Bey, Köprü Çayın suları, Yılanlı suyolu vasıtasıyla Eğirdir Gölü’ne akıtılmalıdır. Pompalama için gerekli olan enerjinin büyük bir kısmı, Aksu Enerji tesislerinde elektriğe dönüşecektir. Göksu ıramağını Konya ovasına akıtan Konya, şimdi de Köprü Çaya göz koymuş durumdadır.
- En mühim hususlardan birisi de gölün otlamasının önüne geçilmeli ve göl temizlenmelidir. Çünkü otlanmanın göl sularının buharlaşmasına ve azalmasına sebep olduğu ifade edilmektedir.
- Benzer bir program, Isparta Milletvekillerinin katılımıyla ISVAK’da da yapılmalıdır.