Trafik Teklif Platformu ile
KASKO VE TRAFİK SİGORTASINDA YENİ DÖNEM
Araç fiyatlarının astronomik artması, yedek parçanın dövize endeksli olarak yükselmesi, sigorta şirketlerinin geçen yıl zarar etmesine yol açtı. Bunun sonucunda Sigorta şirketleri trafik sigortası yapmaktan kaçınmaya başlayınca da SEDDK çareyi ‘Trafik Teklif Platformu’nu uygulamaya almakta buldu. Monopoli Sigorta Yönetim Kurulu Başkanı İzzet Bonofiyel, yaptığı açıklamada; operasyon iyi dizayn edilirse sorunların çözülmesine katkısı olabileceğini söyledi.
Araç yedek parça fiyatlarının dövize endeksli olarak yükselmesi ve işçi maliyetlerinin artması sigorta şirketlerinin trafik poliçesinden 11 milyar lira zarar etmesine yol açtı. Bu durum, sigorta şirketlerinin trafik sigortası poliçesi konusunda çekimser davranmasına sebep oldu. Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) sorunu çözmek için 1 Haziran’da ‘Trafik Teklif Platformu’ uygulamasını test aşamasına geçirdi. Konu ile ilgili Monopoli Sigorta Yönetim Kurulu Başkanı İzzet Bonofiyel, “Araç değerlerindeki astronomik artışlar, enflasyon, döviz kurundaki dalgalanmalar, hasar maliyetlerindeki artışlar nedeniyle kaskoda fiyatlar yüzde 230 civarında arttı. Bu artışın en önemli sebebi araç bedellerindeki artışın yüzde 110’ları bulmuş durumda olması.”
Araç bedellerindeki artışın dışında diğer bir etken de enflasyon ve kur nedeniyle araç onarımında kullanılan yedek parçaların fiyatlarının arttığını söyleyen İzzet Bonofiyel: “Asgari ücretteki artış da işçilik maliyetlerini artırdı. Bundan dolayı da sigorta şirketlerinin hasar maliyetleri arttı. Araç sahiplerinin kasko poliçesini devam ettirmek için herkese genişletilmiş kasko, tam kasko gibi standart ürünler sunmak yerine kullanıcıya uygun teklifler hazırlamak önem kazandı. Aracını az kullananlara ya da tek sürücü kullanımına göre veya da sigorta şirketinin anlaşmalı olduğu tamirhanelerde onarım yapılması gibi daha dar kapsamlı ve fiyatı daha düşük ürünler sunulmaya başlandı. Bu gelişmeler sigorta şirketlerinin bilançolarının gelecek yıllardaki durumunu öngörmemizi zorlaştırıyor. Çünkü sigorta şirketleri oto branşında yaşanılan zararları oto-dışı branşlarda telafi etmeye çalışmakta oldukları için ister istemez bu branşlarda daha tutucu bir sigortacılık anlayışına yönelebiliyorlar. Önümüzdeki dönemlerde bir kısım sigorta şirketleri bazı branşlardan çekilebilir ya da bu branşlara daha dayüksek prim ve muafiyetler getirebilir” diye belirtti.
Trafik Teklif Platformu Operasyonu Iyi Dizayn Edilmeli
1 Haziran’da test aşamasına geçilen Trafik Teklif Platformu ile acentelerin kısa sürede zorunlu trafik sigortası poliçesi üretmesini amaçladığını anlatan Bonofiyel, “Bu uygulama ile müşteri trafik sigortası yaptırmak istediğinde sigortası yapılmazsa acente, müşterinin talebini platforma gönderecek. Böylece 27 sigorta şirketi tarafından görülebilecek. Sigorta şirketleri, teklif verip vermemekte inisiyatif kullanabilecek. Şirketler, uygun görürse, portföye ihtiyacı olursa poliçeyi kesebilecek. Eğer poliçe kesen şirket olmaz ise havuza atılacak ve tüm sektöre eşit bir şekilde dağılacak. Böylece şu anda trafik sigortasında yaşanan kaçınma durumu ortadan kalkacak. Trafikten oluşan zarar yükü sektörün geneline yayılacak. Anladığımız kadarıyla operasyon iyi dizayn edildiği takdirdesorunun çözülmesine yardımı olacaktır” dedi.
- Haber Merkezi