SDÜ’DEN MEME KANSERİ TEDAVİSİNE YÖNELİK PROJE
Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşegül Uygun Öksüz yürütücülüğünde hazırlanan “Meme Kanseri Tedavisi için Kontrollü İlaç Taşıyıcı Nanomotorlar” isimli TÜBİTAK COST projesi, 2022 döneminde önerilen araştırma projeleri kapsamında 2 yıl süre ile desteklenmeye hak kazandı.
Proje ile dünyada en sık görülen kanser türleri arasında yer alan meme kanserinin farklı hücre hatları üzerinde anti kanser ilacı yüklü nano/mikromotor bazlı tedavi süreci in vitro ve in vivo deneyler ile izlenebilecek. Proje kapsamında geliştirilen taşıyıcı sistem, tedavide kullanılacak ilaçları, nanotaşıyıcıya yükleyerek kanserli bölgeye iletebilecek.
Nanomotorlar üzerine yüklenen ilacın istenen bir bölgeye seçici olarak yönlendirilebilmesi sayesinde sağlıklı hücreler üzerindeki toksik etkiler en aza indirilebilecek. Üstelik projede hedeflenen nanomotor temelli akıllı ilaç taşıyıcı sistemler, farklı stratejilerle uygulanabilen kombinasyon tedaviler, sinerjik etkileri ve yan etkilerin büyük ölçüde azalmasına bağlı olarak önemli bir tedavi potansiyeli de taşıyor.
Tedaviye yönelik yapılacak olan in vivo çalışmaların mevcut literatüre önemli katkı sağlaması ve klinik çalışmalarda uygulanabilirliği açısından büyük önem arz ediyor. Disiplinlerarası etkileşimi amaçlayan CA17140 aksiyonu ile paralel olarak önerilen proje; “kimya bilimi”, “eczacılık”, “biyomühendislik”, “malzeme bilimi” ve “nanoteknoloji” gibi disiplinleri içeriyor. SDÜ bünyesinde yürütülen proje ekibinde SDÜ öğretim üyeleri Prof. Dr. Ayşegül Uygun Öksüz, Prof. Dr. Lütfi Öksüz, Dr. Gözde Yurdabak Karaca, doktora bursiyeri Arş. Gör. Yunus Emre Bülbül, yüksek lisans bursiyeri Ayşegül Türker ve BİÇABA Programı lisans bursiyeri Mert Karacık; Hacettepe Üniversitesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Filiz Kuralay ve Prof. Dr. Güneş Esendağlı; Giresun Üniversitesinden Dr. Funda Demirtaş Korkmaz da araştırmacı olarak yer alıyor.
İki yıl sürecek proje ile antikanser ilaçları taşıyan ve yönlendirilebilme özelliğine sahip nanosistemlerin geliştirilmesi ve klinik çalışmalara geçilebilmesi için gerekli olan pre-klinik çalışmaların tamamlanması ile meme kanseri hedefli ilaç taşıyıcı sistemlerin ayrıntılı protokollerinin hazırlanması da amaçlanıyor.