UYUŞTURUCUYLA MÜCADELE ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR
Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğünün de yer aldığı “Uyuşturucuyla Mücadele Teknik Kurulu” çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor.
Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğünün de yer aldığı “Uyuşturucuyla Mücadele Teknik Kurulu” çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor.
BYEGM’nin yanı sıra Sağlık, Adalet, Aile ve Sosyal Politikalar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Gençlik ve Spor, Gümrük ve Ticaret, İçişleri, Milli Eğitim ile Kültür ve Turizm bakanlıkları, Diyanet İşleri Başkanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı ve Türkiye Yeşilay Cemiyeti yetkililerinden oluşan yaklaşık 40 kişilik teknik kurul, son toplantısında Uyuşturucuyla Mücadele Acil Eylem Planı kapsamındaki çalışmaların değerlendirdi.
Alınan karar çerçevesinde Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Türkiye Temsilciliğince yabancı dile tercüme edilen Türkiye'nin Uyuşturucu ile Mücadele Acil Eylem Planı, diğer ülkelere örnek olarak sunulacak.
Uyuşturucu ile mücadele çalışmaları hız kazandı
Uyuşturucuyla mücadelede gösterdiği benzersiz çalışmalarla dünyada örnek ülkelerden olan Türkiye’de uyuşturucu ile mücadele çalışmaları, 22 Eylül 2014 tarihinde yapılan Bakanlar Kurulu toplantısında alınan karar gereğince ve 13 Kasım 2014 tarihli 2014/19 Sayılı Başbakanlık Genelgesi ile oluşturulan Uyuşturucu ile Mücadele Yüksek Kurulu’nun (UMYK) sevk ve idaresinde gerçekleştiriliyor. Türkiye 2015 yılında uyuşturucu ile mücadelede kararlı adımlarını sürdürürken buna yönelik proje ve hedeflerini de büyük oranda hayata geçirdi. 20 Ocak 2015 itibariyle “Ulusal Uyuşturucu ile Mücadele Strateji Belgesi” ile “2015 Yılı Uyuşturucuyla Mücadele Acil Eylem Planı” yürürlüğe girdi. Bakanlıkların aşağıda belirtilen alanlarda mücadele projelerinin yer aldığı Eylem Planındaki hedeflerin çoğu altı aylık süre içerisinde gerçekleştirilmiş bulunuyor.
2015 Yılı Uyuşturucuyla Mücadele Acil Eylem Planında yer alan projeler:
- Ulusal ve uluslararası boyutta kaçakçılık, üretim, kullanım, dağıtım ve sokak düzeyinde satışın engellenmesi, (Narkotimlerin kurulması)
- Uyuşturucu madde kullanımının zararlı etkileri konusunda hedef grupların bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi,
- Danışma birimlerinin kurulması (Uyuşturucu ile Mücadele Danışma ve Destek Hattı’nın kurulması),
- Uyuşturucu bağımlılarının tedaviye erişimlerinin kolaylaştırılması, tedavi mekanizmalarının güçlendirilerek tedavideki başarı oranlarının artırılması,
Uyuşturucu tedavisi sonrası kişinin sosyal olarak dışlanmasının önlenmesi, toplumsal yaşama yeniden uyum ve katılımlarının sağlanması, yeniden uyuşturucuya başlamasının önlenmesi,
- Bilim Kurullarının ve Karar Destek Sistemlerinin Kurulması ile,
Kamuoyunu en etkin şekilde bilgilendirecek, farkındalık yaratacak ve kamuoyunun mücadele sürecine dâhil olmasını sağlayacak profesyonel iletişim stratejilerinin oluşturulması ve hayata geçirilmesi adımlarını kapsamaktadır.
Narkotimler 11 ilde
uyuşturucu ile mücadele ediyor
Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi (EMCDDA) tarafından hazırlanan 2014 yılı Avrupa Uyuşturucu Raporu’nda Türkiye’de 2006’dan beri her yıl, tüm AB ülkeleri toplamından daha fazla uyuşturucu madde ele geçirildiği belirtiliyor. Türkiye’de özellikle son dönemde Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan bu alanda uzmanlaşmış Narkotimler aracılığıyla uyuşturucu ticaretinin önlenmesi için başarılı operasyonlar düzenleniyor.