GÖLÜMÜZ SUYUNU; ÖNCE FOSFAT VE NİTRATTAN KURTARMAK, SONRA ALG TASFİYESİ!!!
Zeki TARHAN – ANKARA
Prof. ERTAN; SDÜ Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Su Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Şehnaz ŞENER hocamızın Editörlüğünü yaptığı, “EĞİRDİR GÖLÜ’NÜN SÜRDÜRÜLEBİLİR YÖNETİMİNE YÖNELİK GÜNCEL YAKLAŞIMLAR” kitabı içindeki 8 bölümden oluşan bilimsel içerikli yaklaşımların dikkate alınması gereken önemli bir çalışma olarak gördüğünü belirtiyor ve şöyle diyordu: “…ÖLMEKTE OLAN GÖLÜN KURTULUŞU NASIL SAĞLANABİLİR?” sorusu, büyük önem taşıyor.”
***
“…Gölün su seviyesinin 3.5 – 4.5 metre azalması ve aşırı iyonik kirlenme ile önemli oranda FOSFOR ve AZOT anyonlarının artış sınırının normal değerlerin çok üstüne çıkması, tatlı su rezervi olarak nitelendirilen EĞİRDİR GÖLÜ’ nün, BATAKLIK durumuna dönüşmesine HIZLI BİR GİDİŞİ görülmektedir!!! Bunun için geç kalınmadan, bilimsel ve akılcıl bir çözüm oluşturulmalı ve bu çözüm de; SDÜ / Mühendislik Fakültesi – Jeoloji Mühendislik Bölümü kontrolünde, öncelikle suyun FOSFAT ve NİTRAT (=AZOT)’ tan kurtarılması, daha sonra da yosun (=ALG) tasfiyesinin yapılması gerekmektedir. Bu işlem için, AB ÇEVRE FONU’na başvurarak gerekli destek sağlanabilir.”
***
…Ve Fıstık biçimindeki Eğirdir Gölü’nü çevreleyen ilçelerimize de bir çift sözü vardı Mevlüt hocamızın. Bakın ne diyecekti: “…Göl çevresindeki ilçelerimizin ATIK SU KONTROLÜ ve ENDÜSTRİYEL KİRLETİM UNSURLARIN ARITILARAK derelere verilmesi sağlanmalıdır. Böylece, gölün kirlenmesinin oldukça azaltılması sağlanabilir.
Ayrıca; KOVADA HES’lere verilen GÖL SUYU, mutlaka kesilmeli ve gölün su rezervi tekrar eski yüksekliğine gelene kadar KESİN DURDURULMALIDIR!!!