TARSU 14-

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,TARSU 14-
Haberin Tarihi: 6.8.2013 11:19:00 - Okunma Sayısı:1368 defa okundu.

TARSU 14-

 

14-

ÖLÜMDEN SONRA TARSU

            Ali Erdoğan beklenmedik bir kaza sonucunda yaşamını yitirmişti ama işler durmak bilmiyordu. Aile şirketi TARSU bütün canlılığı ile Eğirdir potansiyelini korumayı sürdürüyordu. Dr. Kazım Bey, babasının ölümünden sonra görevi olduğu gibi devraldı. Şirket bir aile şirketi olduğu için ortaklar arasında herhangi bir olumsuzluk yaşanmadı ve TARSU’nun çalışma ilkeleri neyse aynen korundu.

            Ancak zaman içinde şirkette önemli değişiklikler devreye girdi. Diğer ortaklardan ölümler veya yeni iş kurmalar nedeniyle ayrılmalar söz konusu oldu. İsteğe bağlı olarak hisseler el değiştirdi. Satılan hisselerin büyük bir kısmını Dr. Kazım Bey aldı. Şu anda TARSU’nun hisse çoğunluğu Dr. Kazım Bey’in elinde bulunuyor.  Ortaklardan bir kısmının şirketten ayrılması sonucu el değiştiren hisse dağılımına rağmen şirket ilk günkü çalışma kurallarını aynen sürdürüyor.

            TARSU’nun  Eğirdir’de ilk özel soğuk hava depo olması bakımından önemi çok büyüktür. Çünkü şirket, Eğirdir üreticisine geniş bir nefes aldırmıştır. Ayrıca üreticinin ucuza giden malını para eder hale getirmiştir. Eğirdir Belediyesi’nin 2000 tonluk 1969’da hizmete giren deposu, her yıl üreticinin gerisinde kalmıştır.

            Eğirdir üzüm bahçelerinden elma bahçelerine hızlı bir dönüşüm yaşıyordu. Elmanın getirisi yadsınamayacak derecedeydi. Elma üreticisinin yaşam standartı birden yükselmişti. Herkes bahçesine elma dikmişti ve dikiyordu. Bu yüzden aradan geçen zaman içinde belediye soğuk hava deposu ihtiyacı karşılayamıyordu. Üretim fazla olunca belediye deposuna girmeyen elma yine gözü açık tüccar tarafından öldüm fiyatına bahçede toprak üzerinde veya sandık içindeyken alınıyordu.

            TARSU Eğirdir üreticisinin imdadına yetişmiş bir soğuk hava deposudur. 1976 yılında hizmete girdiği anda üretici rahatlamış ve elmalar depoya konunca üreticinin eli güçlenmiştir. Bu kez daha önce tüccarda olan söz hakkı üreticiye geçmiştir. Bugünün fiyatlarıyla kilosu elli kuruşa giden elma, depoya konunca bir liradan veya bir lira yirmi beş kuruştan işlem görmeye başladı. Böylece üretici, malından para kazanır hale geldi.

             Bütün bunlar değerlendirildiğinde TARSU, Eğirdir ekonomisine giren parayı ikiye hatta üçe katlayarak üreticiye yüksek kazançlar sağlaması bakımından çok büyük bir çınardır.

            Şirket elmayı daima bir canlı varlık olarak değerlendirmiş ve bütün çalışmalarını bu anlayış çevresine oturtmuştur. Eğer elmaya gerekli biyolojik değeri vermezseniz bir gün gelir elma bunun hesabını sizden sorar. Soğuk hava deponuz elmanın can damarıdır. Elma bir canlı gibi hava almalıdır. Hava alamazsa kalitesinden kaybeder ve fiyatını otomatikman düşürür. O zaman malınız yine öldüm fiyatına gider veya elma depodayken bozulmaya başlar. İşte elmanın hesabı budur.

            TARSU’yu kuranlar bu özelliklere dikkat ederek soğutma sisteminin işlerlik görmesi için odaları altı metre derinliğinde ve üç metre yüksekliğinde yaptılar. Çünkü soğuk havayı püskürtme makinelerinin püskürtme boyu altı metreyedir. Dolayısıyla deponun en ucundaki elma bile püskürtmeden nasibini alacaktır.

            Bir soğuk hava deposunun duvarları da çok önemlidir. Duvarlar da hava almalıdır. Eğer duvarlardan hava alınamazsa elma içerde havasız kalır ve değerinden yitirir. Bu nedenle TARSU, duvarlarını plastiğe dayalı maddeler yerine betondan yaptı. Bir duvar ne kadar betondan yapılmış olursa olsun beton da hava alırdı.

1976’daki Eğirdirliye, Eğirdir üreticisine hizmet anlayışı ile kurulmuş olması ve o günler için üreticiye dolayısıyla Eğirdir’e ekonomik getirisiyle TARSU bu kitaba girme hakkı kazanmış bir çınardır.            devam edecek

 

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap