EĞİRDİR’DE İSTİKLAL MARŞININ KABUL EDİLİŞİNİN 102’NCİ YILI KUTLANDI
12 Mart İstiklal Marşının Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü dolayısıyla Eğirdir’de de bir program düzenlendi.
Eğirdir Bağlar İlkokulu ve Ortaokulu tarafından hazırlanan program Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü toplantı salonunda gerçekleşti.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan programda günün anlam ve önemini belirten konuşmayı okul Müdürü Özden Alparslan yaptı.
Özden Alparslan konuşmasında şunları ifade etti:
“Yıl 1915…
Güçlü sömürgeci devletler, birleşerek saldırdılar ülkemize, dört bir yandan… Parçalamak,
yok etmek için vatanımızı, milletimizi… Fakat:
Bize yönelen ister yeryüzü olsun,
İster gökyüzü;
Türk olmak karşı koymak demektir..
Türkler için vatan her şeyden üstündür. Bu nedenle var gücüyle kaşı çıktı sömürgene, istilacıya.
Ve şöyle haykırdı her cepheden. her köşeden:
Seni elden bırakmayacağız, haşra dek,
Düşmedikçe birer birer üstüne.
Öyle de yapıldı. Yurdumun toprağına, taşına birer birer düşüp şehit oldu Mehmetler, Ayşeler, Fatmalar, Elifler, Emineler, yaşlılar, gençler, çocuklar… Geride kalanlar koşup şehitlerin yerini doldurdular, akıtıp kanlarını kurtardılar bu vatanı. Çünkü: Türk milleti, tarihi boyunca özgür ve bağımsı yaşamış; başkasının tutsağı, kölesi olmamış; yabancı boyunduruğuna girmemiştir. Türkler, birbiri ardından, birbirini tamamlayan devletler kurmuşlar, uygarlıklar yaratmışlardır. Çünkü bağımsızlık yaradılışımızın ayrılmaz parçasıdır.
Yıl 1920…
Kurtuluş Savaşı, tüm şiddetiyle devam ediyordu. Yurdun dört bucağında halkımız, işgalcilere, sömürgecilere karşı olanca gücüyle karşı koyuyordu. Düzenli ordumuz Yunan ordusuna ilk tokadını indirmişti İnönü’de…
Toplumda Millî bilinci güçlendirmek, bağımsızlık coşkusunu artırmak için bir marşa gerek duyuldu. İstiklâl Marşı, bağımsız bir devlet olmanın da gereğiydi. Batı Cephesi Komutanı İsmet Paşa, millî marş yazılması için hükümete öneride bulundu. Millî Eğitim Bakanlığı öneriyi uygun buldu. Bunun üzerine “İstiklâl Marşı Yazma Yarışması” düzenlendi ve 500 lira ödül kondu.
Yarışmaya 724 şiir katılmıştı. Bunlar arasından İstiklâl Marşı olacak bir şiir seçilemedi.
Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi’in isteği üzerine, Mehmet Akif , “Kahraman Ordumuza” adlı şiirini yazdı. Bu şiir 1 Mart 1921 tarihli TBMM toplantısında okundu.
12 Mart 1921 tarihli toplantısında da ayakta alkışlanarak İstiklâl Marşı olarak benimsendi.
Mehmet Akif Ersoy yarışma için konan ödülü almadı. 0, bu görevi ordu ve milletimiz adına yerine getirdiğini söyledi. Akif “Onu kahraman ordumuza hediye ettim. Zaten o milletin eseridir, milletin malıdır. Ben yalnız gördüğümü yazdım” dedi ve bu marşı Safahat’a almadı. Ruhu şad olsun.”
Okul Müdürü Özden Alparslan’ın konuşmasının ardından “Umutlarımız Yeşerecek” isimli slayt izlenildi.
ANASINIFI ÖĞRENCİLERİ İSTİKLAL MARŞINI OKUDULAR…
12 Mart İstiklal Marşının Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü etkinlikleri çerçevesinde Bağlar İlkokulu Anasınıfı öğrencileri, İstiklal Marşının 10 kıtasını ezbere okumaları ve hazırladıkları koreografi ile büyük beğeni aldı.
Okul öğrencilerinden Mehmet Can Şahan “Vatan’a Armağan” isimli şiiri okudu.
ORATORYO İLGİYLE İZLENİLDİ
Bağlar Ortaokulu öğrencilerinin hazırlamış olduğu “Bağımsızlık Marşı” isimli oratoryo ilgiyle izlenildi.
ÖĞRENCİLER ÖDÜLLERİ ALDILAR…
12 Mart İstiklal Marşının Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü etkinlikleri kapsamında ilçemizde “Akif’in Sözü Cumhuriyetin 100’ü yılı temalı yarışma düzenlendi.
Yarışmada Atatürk İlkokulu 3. Sınıf öğrencisi Berra Aydemir üçüncü, Atatürk İlkokulu 4. Sınıf öğrencisi Ayşenur Karaca ve Yukarı Gökdere Mustafa Köklü Ortaokulu 7’nci sınıf öğrencisi Eylül Nisa Erbay ikinci, Atatürk ilkokulu 4’ncü sınıf öğrencisi Elanur Uysal ve Yukarı Gökdere Mustafa Köklü Ortaokulu 6’ncı sınıf öğrencisi Ünzile Nur Kaya birinci oldu. Öğrencilerin ödüllerini Kaymakam Adem Çelik takdim etti.