BİNAMIZ DEPREME DAYANIKLI MI?
Kahramanmaraş ve Hatay merkezli depremlerin ardından özellikle eski binalarda yaşayanlar, binasının sağlam olup olmadığını merak etmeye başladılar.
Isparta merkez ve tüm ilçelerdeki vatandaşlar depreme karşı bina dayanıklılık testi yaptırmak için arayışlara girdi. Binasının riskli olduğunu düşünen veya depreme karşı dayanıklı olup olmadığını öğrenmek isteyenler için Isparta Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Abdullah Borca önemli bilgiler verdi.
Oturduğu binasının riskli olup olmadığını öğrenmek isteyenlerin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünden ayrıntılı bilgi alabileceğini ve bu konuda uzmanlığı olan firmalar eliyle yürütülecek çalışmalar hakkında bilgi veren İl Müdürü Abdullah Borca şunları söyledi: “Vatandaşlarımızın yapılarıyla ilgili hassasiyetlerinin arttığını gözlemliyoruz.Bina üretim süreci birçok meslek branşının içinde olduğu önemli bir süreç. İçinde yaşamış olduğumuz binaların da güvenliğini bilmek hepimizin hakkı.
Temelde bizim mevzuatlarımız ve kanunlarımız bunu aslında belirlemiş. Belirsiz bir durum yok. Türkiye'de şu anda yürürlükte olan Bina Deprem Yönetmeliğinde, bina performans analizinin nasıl yapılacağı belirlenmiş durumda. Bunu yapabilecek olan ilimizde şu an için 27 adet statik hesap yapabilen İnşaat Mühendisliği firmalarımız var. Ayrıca yapı Riskli mi, değil mi tespiti yapabilen Bakanlığımızca yetkilendirilen 3 adet 6306 kapsamında kentsel dönüşüm işlemlerini yürütülerek risk tespiti yapan firmalarımız da var.
Bunlar bu çalışmaları başarılı bir şekilde yürütüyorlar. Vatandaşlarımıza şunu diyebiliriz; eğer bir mimarlık, mühendislik hizmeti almamış ya da almış ise binaya müdahale edilmiş yapılarla ilgili bu üç firmamıza başvurarak kentsel dönüşüm kapsamında riskli yapı tespiti sürecini yürütebilirler. Eğer mimarlık, mühendisi hizmeti, denetim hizmeti almamışsa mutlaka işlemi yürütmelerini özellikle tavsiye ediyoruz.”
2011 yılında devreye giren yapı denetimle birlikte bu tarihten sonra yapılan yapıların daha yasa ve yönetmeliklere uygun ve güvenli olduğunu söyleyen Borca, sözlerine şöyle devam etti: “2000 yılından sonra hazır beton uygulaması, nervür demir uygulaması artması, yönetmeliklerin yenilenmesi ve 2011’den sonra da yapı denetim mekanizması devreye girmesi sebebiyle, özellikle 2011’den sonraki binalarımız yapı denetimli olarak inşa edildi.
Hazır beton uygulaması olan nervür demir olan, denetimli güncel yönetmeliklere göre mimarlık, mühendislik hizmeti almış yapılarımızın daha güvenilir olduğunu düşünebiliriz.
Ancak yine de vatandaşlarımız bu konudaki bir endişeleri olması halinde ilgili branştaki inşaat mühendisleri firmalarına ve Bakanlığımızca lisanslandırılan risk yapı tespit firmalarına başvurarak bu tespiti rahatlıkla yapabilirler. Bununla ilgili tespit bedeli ve maliyetler konusunda endişeleri olmasın. Daire başı maliyet olarak; araçlara her yıl yaptırdığımız kasko maliyetinden daha az bir maliyete bu tespitlerini yapabilirler. Deprem Performans Analizi yaptıracak olanlar; tespit raporunun sonucuna göre binaya ilişkin alınacak önlemler olması halinde kat mülkiyeti kanununa göre işlemleri yürüteceklerdir.
Riskli yapı tespiti yaptıracak olanlar; Kentsel dönüşüm kapsamında binanın daha sonraki sürecinde eğer bina riski çıkması halinde ileriki süreci de binalarda oturan olarak, kat malikleri olarak görüşmelerinde elbette fayda olur. Konu hakkında biz memnuniyetle bilgi veririz, vatandaşlarımızı bilgilendiririz. Hem kentsel dönüşüm süreciyle ilgili, hem binalarının deprem performans analizi süreciyle ilgili yapılarına ilişkin bilgilerle müdürlüğümüze başvurmaları halinde gerekli bilgilendirme, yönlendirmeleri memnuniyetle yaparız. Web sayfamızdan da ayrıntılı bilgi alabilirler.”