ISPARTA DEPREM BÖLGESİ İÇİN NE YAPTI?
Onbinlerce vatandaşımızın ölümüne yol açan iki büyük depremin ardından Isparta olarak yapılan çalışmaları anlatan Vali Aydın Baruş, “Şuanda Isparta il genelinde 10 bin 607 misafirimiz bulunuyor, bunların 1761’ini ilçelerimizde Kaymakamlıkların koordinesinde misafir ediyoruz. İl merkezinde kalmakta olan misafirlerimizin 475’ini kamu misafirhanelerinde, 3589’unu KYK Yurtlarında ve 402’sini apartlarda ağırlıyoruz. Ayrıca Isparta’daki yakınlarının yanında kalan ve evlerde kalan çok sayıda aile var” dedi.
Isparta Valisi Aydın Baruş, asrın felaketi olarak değerlendirilen ve 11 ili etkileyen deprem felaketi sonrası yaşanan gelişmelerin ve yardım faaliyetlerini değerlendirdi. Vali Aydın Baruş, Isparta olarak depremin ilk gününden itibaren deprem bölgesine gerekli arama kurtarma ekiplerinin acilen sevk edildiğini ve depremzedelerin ihtiyaç duyduğu yardımların da hemen gönderilmeye başlandığını hatırlattı. Depremin ilk saatlerinde arama kurtarma ekiplerinin Kahramanmaraş’a gönderildiğini belirten Vali Baruş, açıklamasında depremin hemen ardından yapılan çalışmalara ilişkin şu bilgileri verdi:
435 AFAD GÖNÜLLÜSÜNÜ DEPREM BÖLGESİNE GÖNDERDİK.
“İlk etapta 15 personelimizi Maraş’a gönderdik, 1 personelimiz Osmaniye’ye gitti, diğer illere de UMKE sağlık ekiplerimizi gönderdik. Tüm sağlık ekiplerimizi harekete geçirdik, 17 ambulans ve 48 araçla deprem bölgesine intikal ettiler. Aynı gün bu kez Elbistan merkezli ikinci büyük depremde daha fazla yıkım oldu, ilk başta 10 ilimizi etkileyen deprem daha sonra Elazığ’ın eklenmesiyle 11 ilimizi etkileyen büyük depremler sonrası daha çok arama kurtarma ekibine ihtiyaç duyuldu, burada gönüllü ekipler devreye girdi. AFAD’a müracaat eden gönüllülerimizi deprem bölgesine gönderdik, 435 AFAD gönüllüsü arama kurtarma ekibimizi oraya sevk ettik. Daha sonra deprem bölgesindeki güvenliğin sağlanması noktasında Isparta’dan da 89’u mahalle bekçisi olmak üzere toplam 328 güvenlik personelimiz deprem bölgesinde görev yapmaktadır. Ayrıca 131 Jandarma personelimiz de deprem bölgesindeki değişik illerde görev yapıyorlar. Vatandaşlarımızın acil barınma ihtiyacı için 360 çadır, 360 yastık, 1200 rulo yatak, 216 mutfak seti olmak üzere 7 tır insani yardım malzemesini derhal deprem bölgesine intikal ettirdik.
ŞUANDA BÖLGEDE 130 İŞ MAKİNAMIZ BULUNUYOR
İş makinesi olarak da bölgeye İlimizden de ilk etapta Kamu Kurum ve Kuruluşlarından, Özel İdareden, Isparta Belediyesi ve diğer ilçe Belediyelerinden iş makinalarını bölgeye sevk ettik. Şuanda bölgede 130 iş makinamız var Isparta olarak, sonraki aşamalarda özel sektörden de çok sayıda iş makinası desteği aldık onları bölgeye sevk ettik. Vinç, kamyon, yükleyici, ekskavatör, vb. iş makinalarımız bölgedeki illerde görev yapıyorlar. Gerçekten orada görev yapan operatörlerimiz can siparene bir şekilde gece-gündüz demeden fedakarlıkla çalışmaktalar. Onları takdir etmemiz lazım, onlara dua etmemiz lazım.
Isparta halkı bu konuya çok hassasiyetle yaklaştı ve oradaki insanlar için neler yapabiliriz diye herkes elinden geleni yapma gayreti içerisine girdi. İnsanlarımız yardım malzemelerini oluşturduğumuz Gökkubbedeki ana depoya ulaştırmaya başladılar, daha sonra Eğirdir yolu üzerindeki özel idareye ait depomuzu da açarak yardımları orada da kabul etmeye başladık. İki ana depoyu kullandık. Bu yardım faaliyetleri sırasında mahalle ve köy muhtarlarımızın da büyük desteğini ve yardımını gördük. Yardım faaliyetleri tam bir işbirliği içerisinde yürütülmektedir. Halen yardımlar devam ediyor ve bizde bunlara deprem bölgesine ulaştırıyoruz. İlçelerimizde yardım faaliyetlerini organize ettiler. Bugüne kadar Isparta il genelinden deprem bölgesine 316 tır insani yardım malzemesi gönderdik. Yardım malzemelerimiz gıda, yatak, battaniye, ayakkabı, yatak, çadır, ısıtıcı, ekmek, su ve hijyen malzemelerinden oluşmaktadır. Ayrıca diğer taraftan bölgede ihtiyaç duyulan teknik malzeme olarak da 237 aracımız da bölgeye gittiler, 553 aracımız bölgeye gittiler. Isparta’nın bölgedeki sıcak yemek dağıtımı da devam ediyor. Maraş’ta 20 bin kişiye Milli Eğitim tarafından yemek çıkarılıyor. Bunların malzemelerini de Ispartalı hayırsever vatandaşlarımız ve un fabrikaları karşılıyor. Ekmek üretimi yapılıyor. Hatay Samandağ’da da 5 bin kişiye sıcak yemek çıkarıyoruz. Bölgeye çadır ve soba desteğimiz devam ediyor. Isparta olarak da çadır içinde kullanılmak üzere soba üretimi yapılıyor. Değişik illere odun sobaları gönderdik.
BÖLGEYE ODUN SOBASININ YANISIRA1280 ODUN SEVKİ GERÇEKLEŞTİRDİK
Sadece bölgeye soba göndermek yeterli olmuyor, bölgeye 1280 ton odun sevk ettik. Bölgeye odun sevkiyatımız devam ediyor. Bu sevkiyatı ciddi bir şekilde sürdürüyoruz. Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından uyku tulumu üretimi yapılıyor, 2300 adet uyku tulumunu bölgeye göndereceğiz, konteynırlar gönderiyoruz bölgeye. Herkes kendi çapında ben ne yapabilirim diye gayret ediyor. Koyun Keçi Yetiştiricilerimizde bölgede kurulan mutfaklarda kullanılmak üzere yemeklerin et ihtiyacının karşılanması noktasında bir organize yaptılar ve Denizli’de kesimini yaptırdıkları küçükbaş ve büyükbaş hayvanların etlerini bölgeye gönderdik. Ayrıca bölgedeki küçükbaş ve büyükbaş hayvanların yem ihtiyacının karşılanması noktasında da Ziraat Odamız gerekli desteği yaptılar.
ISPARTA’DA TOPLAM 10 BİN 607 MİSAFİRİMİZİ AĞIRLIYORUZ.
Isparta’ya deprem bölgesinden çok sayıda misafirimiz geldi, onları ilk etapta kamu kurum ve kuruluşlarına ait misafirhanelerde ve kapılarını depremzedelere açan otel ve apartlarımızda ağırlamaya başladık. Sonrasında Kredi ve Yurtlar Kurumuna ait öğrenci yurtlarının da boşaltılmasıyla deprem bölgesinden gelen misafirlerimizi oralara da yerleştirdik. Şuanda Isparta il genelinde 10 bin 607 misafirimiz bulunuyor, bunların 1761’ini ilçelerimizde Kaymakamlıkların koordinesinde misafir ediyoruz. İl merkezinde kalmakta olan misafirlerimizin 475’ini kamu misafirhanelerinde, 3589’unu KYK Yurtlarında ve 402’sini apartlarda ağırlıyoruz. 641 ailede Isparta’daki yakınlarının yanında kalıyor. Dolayısıyla Isparta’nın her tarafında misafirler bulunmaktadır. Bu kardeşlerimizin büyük bölümü buralarda kalmayacak, ilk anda depremin korkusuyla buralara geldiler. Devletimiz o bölgelerde konteynır kentler kurdukça bu insanlar tekrar oralara gidecekler ve hayatlarına kaldıkları yerden devam edecekler. Ama bazıları da Isparta’da kalacaklar ve hayatlarına Isparta’da devam edecekler. Benim Ispartalı vatandaşlarımdan ricam bu kardeşlerimize yardım etmeleri, onlara kol kanat germeleridir. Bu kardeşlerimiz zaten ihtiyaçlarını bizim oluşturduğumuz depolarımızdan karşılayabilirler. Giyim ve hijyen malzemelerini oluşturduğumuz birçok noktadan karşılayabilirler. Gelen insanların acil nakit ihtiyaçlarının karşılanması noktasında da acil nakit yardımı yapıyoruz. Bugüne kadar 761 aileye acil nakit yardımında bulunduk Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı kanalıyla. Devletimiz zaten onların hesaplarına 10 bin lira yardım yapılıyor, hane başına. Ayrıca evini taşıyanlara da taşınma nakliyle ilgili gerekli yardımı yapılıyor.”
Vali Baruş, Isparta’ya gelen depremzedelerin her birinin ayrı bir dramı olduğunu belirterek bu durumun kendisini de çok etkilediğini ifade etti. Amaçlarının bu kişilere her konuda yardımcı olmak olduğunu ve vatandaşların da bu kişilere karşı sabırlı olmalarını tavsiye etti. “Onların yerinde bizlerde olabilirdik, o nedenle onları incitmeyelim, onlara güler yüzlü davranalım” şeklinde konuştu.