GÖLLER BÖLGESİNE DEPREM GÖZLÜĞÜYLE BAKMAK… (2. Bölüm)

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,GÖLLER BÖLGESİNE DEPREM GÖZLÜĞÜYLE BAKMAK… (2. Bölüm)
Haberin Tarihi: 21.2.2023 17:30:04 - Okunma Sayısı:2477 defa okundu.

Zeki Tarhan Yazdı...

GÖLLER BÖLGESİNE DEPREM GÖZLÜĞÜYLE BAKMAK…

                                 Zeki TARHAN – ANKARA

                                                 BÖLÜM :2

            Bugün, büyük felaketin 16. Günü. Hatay dün akşam 2 depremle sarsıldı. 3 dakika arayla, Defne ve Samandağ ilçelerinde 6.4 ve 5.8’lik iki ayrı Deprem!!! Ünlü ve değerli bir Yerbilimcimiz olan Prof. Dr. Naci GÖRÜR; “Faylarda stres transferi var” derken, Adana ve Antakya havzasına dikkat çekiyordu…

                                                      ***

             6 Şubattan bugüne, DEPREM gerçeğiyle yüzleşiyorduk… Hatay’da iki hastane boşaltılmıştı. Maraş depreminden sonra, Dr. Kazım TARHAN’a bir mektupla şunları yazmıştı: “Ya yıkılmasaydı EKHH’si, DEPREM zamanı bin kişiyi barındırır, tedavileri yapılır, şahane Göl manzarasında sıcak yemeklerini yerlerdi. Yıktılar, ellerine ne geçti????????????????”

             Op.Dr. Kazım Erdoğan’ın bu mektubuna, Eğirdir Kemik Hastanemizin uzun bir süre Başhekimliğini yapmış olan Op.Dr. Mahmut ÜNAL da, bu mektuba güzel bir yorumla katkıda bulunmuştu. İşte Dr. ÜNAL’ın o yorumu: “Zeki’ciğim, günaydın. Dr. Kazım ERDOĞAN çok güzel tespit etmiş, ben de ilave olarak; her hastaya birer refakatçi ilave ederek, bu rakamın 2000’e çıkmasını sağlayabilirdik. Sağlıklı günler dilerim.”

                                                    ***

            …Evet, gelelim GÖLLER BÖLGEMİZE. 12 Mayıs 1971 Burdur Depremi / 1 Ekim 1995 Dinar Depremi / 3 Şubat 2002 Çay-Sultandağı Depremi. Esas mercek altına alacağımız 3 Şubat 2002 Depremi. Diğer iki Depreme şöyle kısaca değinelim.

             12 MAYIS 1971 BURDUR DEPREMİ :

             Burdur ve çevresinde gece saatlerinde gelen  şiddetli, merkez üssü Yarıköy ve Yazıköy olan Depremin büyüklüğü 6.2 idi. Burdur Depremi; Göller Yöresinde, Denizli – Dinar -  Isparta – Yeşilova – Acıpayam’ı kapsayan ve geniş bir alanı etkileyen bir DEPREM di. Depremde 57 kişi yaşamını yitirirken, 1162 ev de yıkılmıştı.

            1 EKİM 1995 DİNAR DEPREMİ :

                Afyon’un Dinar ilçesinde, büyüklüğü 6.1 olan ve 90 kişinin ölümü ile 14.156 binanın  hasar gördüğü depremin derinliği 5 km olarak ölçüldü. Bölgenin 2000 yıllık tarihinde, yüksek şiddetli en az 18 deprem meydana geldi. Cumhuriyet döneminde ise, Dinarda 1925 ve 1971 yıllarında etkili depremler yaşandı. Ana depremden 6 ay önce, bölgede yer sarsıntıları başladı. 77 öncül yer sarsıntısı meydana geldi. Depremden sonraki bir ay içerisinde ise 660 artçı sarsıntı kaydedildi. Deprem sonrasında, DİNAR – ÇİVRİL FAYI’nda 10 km.lik bir kırılma gözlendi.

            3 ŞUBAT 2002 ÇAY – SULTANDAĞI – EBER DEPREMLERİ:

               Afyon’a bağlı Sultandağı ve ÇAY ilçelerinde etkili olan art arda iki deprem meydana geldi. İlk deprem, 09.11’de EBER GÖLÜ’nün güneyinde, 6.5 büyüklüğünde; ikinci DEPREM ise saat 11.26’da ÇAY’ın batısında 5.8 büyüklüğünde meydana gelmiştir.

            Bu depremler; Konya, ANKARA, Eskişehir, Kütahya ve Isparta illerinde hissedilmiştir. Özellikle ÇAY / SULTANDAĞI / ŞUHUT / İSCEHİSAR ve AFYON şehir merkezinde etkili olmuştur. Odak derinliği 10 km olan bu depremlerde 42 vatandaşımız yaşamını yitirmiştir.

                                                           ***

            Depremler nedeniyle, Jeoloji ve Jeofizik disiplinindeki yerbilimci / Deprem uzmanı bilim insanlarımızın kullandığı dili kullanmaya başlamıştık…Örneğin; “Faylarda stres transferi” Hatay depreminde önemli bir kavram olarak karşımıza çıkıyordu… Aynı şekilde; “Tetiklenmiş Deprem” kavramı da. Tabii bölge halkı; Bölge sakinleşinceye kadar gerek denizin içerisinde ve gerekse karada meydana gelecek artçı depremlere karşı da uyanık olmalıydı…

                                                            ***

           Yarınki yazımızda; EBER – ÇAY – SULTANDAĞI Depreminin yüzey Faylanması, Gelecek Deprem Potansiyeli, Hasar dağılımında Etkili olan Etkenler ile Sonuçları ele alacağız… EBER GÖLÜ’nün AKŞEHİR GÖLÜ’nden nasıl ayrıldığını da… Bizi takip edin…

 

           

                

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap