ISPARTA GÜLYAĞI AVRUPA BİRLİĞİ YOLUNDA
Isparta Ticaret Borsası tarafından 07.03.2019 tarihinde TÜRKPATENT kurumundan alınan Isparta Gülyağı Coğrafi İşaretini şimdi de Avrupa Birliği’nde tescilletmek için ilerliyor.
AB’den tescil alacak “Isparta Gülyağı” ve diğer 10 ürün için açıklamalarda bulunan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TÜRKPATENT tarafından Türkiye'nin 10 lezzeti için Avrupa Komisyonuna tescil başvurusu yapıldığını belirtti. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından yapılan açıklamada, tescil başvurusunda bulunduğu ürünlere ilişkin bilgi verildi. Süreçlerin tamamlanmasıyla birlikte tescil alacak 10 lezzet ise şöyle:
"Isparta Gülyağı, Ayaş Domatesi, Bingöl Balı, Bursa Şeftalisi, Ezine Peyniri, Hüyük Çileği, Kilis Zeytinyağı, Manisa Mesir Macunu, Rize Çayı ve Urla Sakız Enginarı."
Konu ile ilgili açıklamada bulunan Bakan Varank, uluslararası coğrafi işaret seferberliği başlattıklarına işaret ederek, "AB nezdinde coğrafi işaret sayısını 100'e çıkaracağız." ifadesini kullandı.
"Tescilli coğrafi işaret sayısı 1.300'ü aştı"
Türkiye'de tescilli coğrafi işaret sayısının 1.300'ü aştığını vurgulayan Varank, bu ürünlerin uluslararası düzeyde tesciline ve tanıtımına odaklanılması gerektiğini bildirdi.
"AB tescilli ürün sayısı artacak"
Varank, AB'de Türkiye adına tescilli 8 ürün bulunduğunu, süreçleri devam eden Antakya künefesi ile birlikte bu sayının 9'a çıkacağını belirterek, "Ülkemizin potansiyelini göz önünde bulundurduğumuzda bu rakamları hızlı bir şekilde artırmamız gerekiyor. AB'ye yapılacak başvurularda Türkiye'nin 7 bölgesinden de coğrafi işaretlerin yer almasına dikkat ediyoruz. Bunun yanında ürünlerin ticari potansiyellerini de göz önünde bulunduruyoruz." değerlendirmesini yaptı.
Başvurular 5 Ocak'ta gerçekleştirildi
TÜRKPATENT, 2022'nin son aylarında başvuru hazırlıklarını tamamladığı 10 coğrafi işaretli ürün için 5 Ocak'ta Avrupa Komisyonuna toplu coğrafi işaret başvurusu yaptı. Bu 10 başvuruyla AB'de işlemleri devam eden başvuru sayısı 42'ye yükseldi.
Türkiye'de tescilli coğrafi işaret sayısı 1.300'ü aştı. Türkiye'nin, Avrupa Birliği nezdinde coğrafi işaret sayısını ise 100'e çıkartılma hedefi var.