Basın Özgürlüğü
SDÜ’de Konuşuldu
SDÜ Siyaset ve Yönetim Topluluğu tarafından Hukuk Fakültesi Konferans Salonunda “Gazetecilerin ve Avukatların İşbirlikleri – Basın Özgürlüğü” konulu konferans düzenlendi. Çok sayıda öğrenci ve akademisyenin katıldığı konferansa konuşmacı olarak Isparta Baro Başkanı Av. Ünsal Çankaya ve Gazeteci Bora Tüfekli katıldı.
Süleyman Demirel Üniversitesi Siyaset ve Yönetim Topluluğu tarafından “Gazetecilerin ve Avukatların İşbirlikleri – Basın Özgürlüğü” konulu konferans düzenlendi.
Isparta Baro Başkanı Av. Ünsal Çankaya ve Haber Sulh Gazetesi Yazı İşleri Müdürü ve Televizyon Programcısı Gazeteci Bora Tüfekli’nin konuşmacı olarak katıldığı konferansa çok sayıda öğrenci ve akademisyen katıldı.
“Gazetecilerin ve Avukatların İşbirlikleri – Basın Özgürlüğü”nün konuşulduğu konferansta konuşan Baro Başkanı Av. Ünsal Çankaya, “Yasama, Yürütme ve Yargı saç ayağı içerisinde yasamayı da 3 kategoride ele alabiliriz. İddia makamı, karar makamı ve savunma makamı. Bunların içinde tek sivil olan, savunma makamı. Gazetecilik ve Avukatlık aslında birbirlerine benzeyen meslekler. Biz avukatlar da gazeteciler de aslında hak arama mücadelesinin içerisindeyiz” dedi.
Özgürlükler konusunda da yasalar düzleminde değerlendirmeler yapan Çankaya, “Bazı durumlarda siyaset mekanizmasının özgürlükler konusunda yıpratıcı olduğunu görüyoruz” diye konuştu.
Gazeteci Bora Tüfekli de Basın Konseyi ve Türkiye Gazeteciler Sendikasının çeşitli dönemlerde hazırladıkları Basın Özgürlüğü raporlarından örnekler verdi. Tüfekli; “Basın, yasama-yürütme ve yargıdan sonra dördüncü güç. Basın özgürlüğü sorunsalı da aslında kişilere, ülkelere, ülkelerin demokrasi anlayışlarına göre değişkenlik gösteriyor. Özgürlük; bir kimsenin herhangi bir otoriteye danışmadan, herhangi bir izne tabi olmadan kendi seçimlerine göre hareket etme serbestliğini ortaya koyan bir yaklaşım. Bu tariften yola çıkarak basın özgürlüğü konusunda bir fikir sahibi olabiliriz” dedi.
Dünya Basın Özgürlüğü endeksine göre Türkiye’nin 2022 verililerine bakıldığında 180 ülke arasında 149’ncu sırada yer aldığını belirten Tüfekli, “Basın özgürlüğü konusunda kat etmemiz gereken epeyce bir mesafe var. Ancak, burada toplumsal duyarlılık ve reaksiyonlar oldukça önemli. Siz sorguladığınız sürece, doğruları görmek, duymak istediğiniz sürece basın da bu anlamda kendisini revize edecektir” ifadelerini kullandı.
Konferans daha sonra soru cevap şeklinde devam etti. Konferansın ardından öğrenciler Baro Başkanı Av. Ünsal Çankaya ve Gazeteci Bora Tüfekli’ye günün anısına çiçek ve hediye taktim etti. Etkinlik hatıra fotoğrafı çekimiyle sona erdi.