KÖY YAŞAM MERKEZİ KÖYÜN KALBİ OLDU
“Köy Yaşam Merkezi” projesiyle köy okulları, öğrencilerin yanı sıra köyde yaşayan vatandaşlar için de eğitim merkezine dönüştü.
Projenin uygulandığı Isparta Merkeze bağlı Güneyce köyünde 2 öğrencisiyle eğitim-öğretim faaliyetlerine devam eden ilkokulda 47 vatandaşa Sürü Yönetimi ve Arıcılık kursu verildi. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün ortaklaşa düzenlediği eğitimler, 21 gün boyunca toplam 104 saat sürdü. Bugün Güneyce köyünde yapılan törende Vali Aydın Baruş eğitimlerini tamamlayan vatandaşlara sertifikalarını verdi.
Törendeki konuşmasına okulları sadece çocukların eğitim aldığı yerler olarak görülmesini yeterli bulmadıklarını söyleyerek Başlayan Vali Baruş “ Bunun için de Milli Eğitim Bakanlığımızca yeni açılan köy okullarımızda Köy Yaşam Merkezleri kurulması da planlandı. Bu çerçevede Güneyce köyümüzde de okulumuz aynı zamanda Köy Yaşam Merkezi olarak planlandı ve hayata geçirildi. Köy Yaşam Merkezlerinin amacı, köylülerimizin okullarımızda uygun olan alanları sosyal faaliyetlerinde kullanmasını sağlamak ve Milli Eğitim Bakanlığımızın eğitimin yediden yetmişe herkese ulaştırılması için uyguladığı yaygın eğitim faaliyetlerini gerçekleştirmek. Sizlerin de bildiği gibi dünya özellikle pandemi sürecinde bir gıda krizi yaşadı. Tarımsal üretiminin artırılması, sahip olduğumuz imkânların mümkün olduğunca verimli kullanılması yönünde dünyada genel bir anlayış belirdi. Bu çerçevede Türkiye’miz de sahip olduğu tarımsal imkanları en iyi şekilde değerlendirmek ve çiftçimizin üretime mümkün olduğunca etkin bir şekilde katılmasını sağlamak üzere bu planlamaları yapıyor. Köylerimizdeki en büyük sorunlardan birisi yeterli geçim kaynağının bulunmaması nedeniyle gençlerimizin şehirlere göç edip gitmesi, bu çok büyük bir sorun. Bu iki yönden sorun, bir şehirlere göç edip giden gençlerimiz orada iş bulma açısından problemler yaşayabiliyorlar ikincisi ise hayat standartlarında düşme olabiliyor. Gençlerimizin, çiftçilerimizin şehirlere göçü ile birlikte sahip olduğumuz tarımsal üretim imkanlarını yeterli şekilde değerlendiremiyoruz. Gerek bitkisel üretim anlamında gerek hayvancılık anlamında gerekse diğer alanlarda çiftçimizin üretim gücünden yeteri kadar istifade edemiyoruz. Onun için köylerimizde yaşayan vatandaşlarımıza, yapmış oldukları tarımsal faaliyetleri bilinçli bir şekilde yerine getirmelerine, ürettiklerinin katma değerini artırmalarına ve ürünlerini satabilmelerine katkı sağlamak için eğitim çalışmalarımızı son sürat sürdürüyoruz. Güneyce köyümüzün arazi koşulları itibarıyla bitkisel tarım üretimine çok elverişli olmadığını biliyoruz. Bu çerçevede özellikle arıcılık ve sürü yönetimi konusuna önem verdik. Bundan sonraki süreçte bu eğitimlerden yararlanarak çiftçilerimiz daha bilinçli bir faaliyet yürütecekler” dedi.
Ardından Vali Baruş eğitimlerini tamamlayan vatandaşlara sertifikalarını verdi.
Vali Baruş son olarak Güneyce İlkokulu’na devam eden 4. sınıf öğrencisi Nisa Nur ve 1. sınıf öğrencisi Fatma Gülsüm’ü sınıflarında ziyaret ederek bir süre sohbet etti.