SDÜ ÖĞRENCİLERİNE AFET BİLİNCİ EĞİTİMİ VERİLDİ
Süleyman Demirel Üniversitesi öğrencilerine Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Isparta İl Müdürlüğü tarafından “Birey ve Aileler İçin Afet Bilinci Eğitimi” verildi.
Eğitim Fakültesi Hafız İbrahim Demiralay Amfisinde gerçekleştirilen eğitimde, deprem ve yangın gibi afetlerde yapılması gerekenler konuşuldu.
Deprem sigortası yaptırmanın hayati önem taşıdığına dikkati çeken Isparta İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünde görevli Tayfun Başer, deprem öncesinde alınması gereken tedbirlere ilişkin bilgilendirmede bulundu. Başer şunları söyledi: “Deprem sigortası yaptırılmalı. Evin içerisindeki riskler belirlenmeli. Camlar ve raflarda bulunan eşyalar, çerçeve ve panolar, avizeler, dolaplar ve ağır eşyalar, beyaz eşyalar, ısıtıcılar ve kombiler kontrol altına alınmalı. Tehlike avı yapılmalı, riskler azaltılmalı. Kullanılmayan eşyalar atılmalı, kapı arkasındaki ütü masası, dolap gibi ağır eşyaların yerleri değiştirilmeli. Ulaşım ve iletişim adına bölge dışı bağlantı ve şehir içi destek kişileri belirlenmeli. Afet ve acil durum bilgi kartı hazırlanmalı. Afet ve acil durum çantası hazırlanmalı.”
Afetler sırasında sakin kalmanın büyük önem taşıdığının altını çizen Başer, deprem anında yapılacaklara ilişkin şöyle konuştu: “Güvenilir ve daha önceden sağlamlaştırılmış bir eşyanın önüne çöküp, boynumuzu korumaya alabileceğimiz bir şekilde, yere sertçe bastırmamız veya sağlamlığına güvendiğimiz eşyaya tutunmamız gerekiyor. Asansör ve merdiven gibi yerlerden uzak durmalıyız.Risklere dikkat ederek kendimizi emniyete almalıyız ve olabildiğince çabuk bir şekilde yaşadığımız alanı tahliye etmeliyiz. Daha sonra belirlenen toplanma ve barınma alanlarına ulaşmalıyız.”
Yangın konusuna da değinen Başer, yangın çıkarmaya müsait olan risklerin değerlendirilmesi, tespit edilmesi ve kontrol altına alınmasının önemli olduğunun altını çizdi. Bulunulan yerdeki tehlike içeren ve içerebilecek eşyaların bakım kontrollerini düzenli yapmanın önemli olduğunu kaydeden Başer, bu konuda eğitim almaya ve güvenli kullanıma yönelik uygulamalara dikkati çekti.
Yangın esnasında yapılabilecek şeyler hakkında katılımcıları bilgilendiren Başer, şunları söyledi: “Yangın esnasında komşularımıza ve çevremizde bulunan insanlara haber vermek önemli.Yangın küçük ise yangın söndürme cihazı kullanılmalı. Bunun adımları PASS olarak ilerleniyor. Bunlar; “Pimi çek”, “Ateşin kaynağına yönelt”, “Sık”, “Süpür”. Eğer meydana gelen yangın büyükse 112 nolu telefondan yangın ihbarı yapılmalı. Yangın kapalı alandaysa yayılmasını önlemek için kapı ve pencereler kapatılmalı. Dumandan boğulmamak için yardım gelene kadar eğilerek ve sürünerek hareket edilmelidir, ağız ve burun ıslak mendil veya bez ile kapatılarak nefes alınmalıdır. Alevler çoğalmışsa ve binadan çıkış olanaksızsa, yatak altlarına dolaplara saklanılmamalı, pencereden dışardakilerle iletişim kurulmaya çalışmalıdır.”
Yangın sonrası yapılacak eylemlerden de bahseden Başer, konuşmasının sonunda kendisine yöneltilen soruları yanıtladı.