Stajyer İtfaiyeciler Mesleğe Sıkı Bir Şekilde Hazırlanıyorlar
Isparta Belediyesi İtfaiye Müdürlüğünde staj yapan TOBB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi İtfaiyecilik ve Yangın Güvenliği Bölümü 12’inci sınıf öğrencileri uygulamalı eğitimlerle mesleğe hazırlanıyorlar.
TOBB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi İtfaiyecilik ve Yangın Güvenliği Bölümünde yaklaşık 100 öğrenci eğitim öğretim görürken, lise son sınıftaki 25 öğrenci bu yıl farklı kurumlarda staj yapıyor. Bu öğrencilerden 15’i ise Isparta Belediyesi İtfaiye Müdürlüğünde staj eğitimlerini gerçekleştiriyor. Her hafta Çarşamba, Perşembe ve Cuma günleri İtfaiye Müdürlüğündeki staj eğitimlerine devam eden öğrenciler sabah bölümünde teorik eğitim alırken, öğleden sonra uygulamalı olarak eğitim görüyor. Öğrenciler Isparta Belediyesi İtfaiye Müdürlüğünün gelişmiş teknik altyapısı ve deneyimli kadrosu sayesinde mesleğe sıkı bir şekilde hazırlanıyorlar.
Öğrenciler uygulamalı eğitimler sırasında farklı yangın türlerine müdahale etmeyi öğreniyorlar. Son olarak öğrenciler itfaiye müdürlüğü eğitmenleri eşliğinde senaryo gereği bir apartmanda kazan dairesi ve apartman içerisindeki yangına müdahale ettiler. Yangın ihbarının ardından kısa süre içerisinde olay yerine gelen stajyer itfaiyeciler, gerekli hazırlıkları yaptıktan sonra kontrollü olarak apartmana girdiler ve kazan dairesi ile diğer alandaki yangını büyümeden söndürdüler.
Isparta Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü Amiri Abdullah Yılmaz, stajyer öğrencilere verilen eğitim hakkında bilgi verdi. TOBB Meslekli ve Teknik Anadolu Lisesinden 15 öğrencinin stajlarını İtfaiye Müdürlüğünde yaptıklarını belirten Yılmaz, “Öğrencilerimiz Isparta’da okudukları için çok şanslılar. Öğretmenleriyle birlikte bir eğitim programı hazırladık. Isparta Belediyesi olarak eğitim birimi kurduk. Öğrencilerimiz teorik ve pratik olmak üzere 2 bölümde ders görüyorlar. Öğleye kadar teorik öğleden sonra da uygulamalı eğitim görüyorlar. Her hafta Çarşamba, Perşembe ve Cuma günleri eğitimlere katılıyorlar. İtfaiye Müdürlüğü olarak topluma faydalı, bilinçli itfaiyeciler yetiştirmek için büyük çaba sarf ediyoruz” dedi.
İtfaiyecilik ve Yangın Güvenliği Bölümü 12’inci sınıf öğrencilerinden Elif Aykut, itfaiye mesleğinin kadınlara yönelik bir meslek olmadığı yönünde yanlış bir algının olduğunu belirterek, “Kadınların her işi yapabileceğini düşünüyorum. Bunu kanıtlama isteğim oluştu. O yüzden bu mesleği seçmek istedim. Burada ilk olarak teorik bilgi görüyoruz daha sonra onu geliştirmek için fiziksel eğitime geçiyoruz. Sabah geldiğimizde spor yapıyoruz ardından hortum atıyoruz. İlerleyen süreçte uygulamayı geliştirerek yangınları söndürüyoruz. Meslekte ilerlemeyi düşünüyorum. Önce yüksek okulu okuyup ardından itfaiyeci olarak çalışmak istiyorum” şeklinde konuştu.
Enes Ülperen de kendileri için çok faydalı eğitimler aldıklarını ifade etti. Isparta Belediyesi İtfaiye Müdürlüğünde gördükleri eğitimlerin mesleğe başladıklarında çok işe yarayacağını kaydeden Ülperen, “İtfaiyecilik zor bir meslek. Çünkü birçok kişinin kaçtığı yere siz giriyorsunuz ve yangını söndürüyorsunuz. Hayvanları da kurtarıyorsunuz” ifadelerini kullandı.
Yaptıkları yangın söndürme uygulamasını anlatan Kerim Yalçınkaya, bir apartmanda çıkan yangına iki gruba ayrılarak müdahale ettiklerinden bahsetti.
Hilal Akçil ise baba mesleği olarak itfaiyeciliği seçtiğini kaydetti. Küçük yaşlarda birkaç kez babasıyla birlikte yangına gittiğini ifade eden Akçil, “Isparta’da itfaiye bölümü olduğunu öğrendiğimde bu fırsatı değerlendirmek istedim. Ben de itfaiyeci olma yolunda ilerliyorum. Zor ama severek yapabileceğim bir meslek. Gurur duyulacak bir meslek. İtfaiye Müdürlüğüne de teşekkür ederiz. Burada çok güzel bir eğitim alıyoruz. Aldığımız eğitim hayatımıza etki edeceğini düşünüyorum. Eğitimleri verenlere çok teşekkür ediyoruz” görüşlerinde bulundu.