Isparta’ya 5 Bin Metreküplük Metan Gazı Depolama Balonu Kuruldu
Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen’in göreve gelmesinin ardından çevre ve enerji yatırımları hız kesmeden devam ediyor. Bir yandan Güneş Enerji Sistemleri bir bir hayata geçerken, mevcut enerji tesislerinin geliştirilmesine yönelikte yatırımlar yapılıyor. Göller Bölgesi Belediyeler Birliği Düzenli Çöp Depolama Alanında kurulu Biyokütle Elektrik Üretim Santralinde üretim kaybı yaşanmaması için büyük bir yatırımla 5 bin metreküplük metan gazı depolama balonu kuruldu. Balon sayesinde fazla metan gazları burada depolanırken, santralde meydana gelebilecek enerji kesintisi durumunda ise buradaki gaz, jeneratörlere verilerek, elektrik enerjisi elde ediliyor ve kesintisiz elektrik üretimi devam ettiriliyor.
Göller Bölgesi Belediyeler Birliği Düzenli Çöp Depolama Alanında Isparta merkez ve 9 ilçenin evsel atıkları toplanıyor. Toplanan atıklar burada bulunan lotlara dökülüyor, oradan da içerisinden elde edilen metan gazları Biyokütle Elektrik Üretim Santraline aktarılarak, elektrik enerjisine dönüştürülüyor. 2,8 Megawatlık kurulu güce sahip olan tesiste, saatte 2,3 Megawat elektrik üretimi yapılıyor ve trafolara aktarılarak, belediyeye aylık düzenli bir gelir sağlanıyor. Üretimin sekteye uğramaması için Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen’in talimatlarıyla düzenli çöp depolama alanına 5 bin metreküp kapasiteli metan gazı depolama balonu kuruldu ve böylece santralde meydana gelebilecek elektrik kesintisi ve üretim kaybının da önüne geçilmiş oldu.
Bunun yanında çevre yatırımları kapsamında da geçen ay Göller Bölgesi Belediyeler Birliği Düzenli Çöp Depolama Alanında önemli bir adım daha atılmıştı. Birlik Başkanı ve Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen ile İller Bankası Antalya Bölge Müdürü Fuat Koçal arasında 3. Lot Açımı, Mekanik Ayrıştırma Tesisi ile Kompost Tesisi kurulumu için proje yer teslimi protokolü imzalanmıştı. Proje kapsamında evsel atıkların ayrıştırılarak ekonomiye tekrar kazandırılması ve diğer atıkların bertaraf edilerek, daha az bir alana yığılmasının sağlanması hedefleniyor.