SDÜ'den Kadına Yönelik şiddeti Önlemeye Yönelik Proje

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,SDÜ'den Kadına Yönelik şiddeti Önlemeye Yönelik Proje
Haberin Tarihi: 11.10.2022 10:08:47 - Okunma Sayısı:1971 defa okundu.

Süleyman Demirel Üniversitesi ile Medya ve İletişim Akademisi Derneği işbirliğiyle kadına yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla hazırlanan “Kadın İnanç Aktörleriyle İletişim Kurmak, Kadın Haklarını Geliştirmek, Kadınlara ve Kız Çocuklarına Yönelik Şiddeti Önlemek” (iENGAGE) Projesi hayata geçiriliyor. 

SDÜ'den Kadına Yönelik şiddeti Önlemeye Yönelik Proje

Süleyman Demirel Üniversitesi ile Medya ve İletişim Akademisi Derneği işbirliğiyle kadına yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla hazırlanan “Kadın İnanç Aktörleriyle İletişim Kurmak, Kadın Haklarını Geliştirmek, Kadınlara ve Kız Çocuklarına Yönelik Şiddeti Önlemek” (iENGAGE) Projesi hayata geçiriliyor. 

Hollanda Büyükelçiliğinin İnsan Hakları Hibe Çağrısı kapsamında Süleyman Demirel Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhammet Demirbilek koordinatörlüğünde yürütülen proje, Isparta’da başlatılarak Ankara Gaziantep, Tokat ve Trabzon’un da yer aldığı beş ilde uygulanacak. Projenin ilk etabında,100 kadın inanç önderi (lider kadın eğitici) adayı eğitim alacak. 

Kadına karşı şiddetin altında yatan sebepleri derinlemesine irdeleyerek inanç önderi adayların davranışlarını ve tutumlarını, toplumdaki sosyal normlara uygun bir şekilde dönüştürmeyi amaçlayan proje, aynı zamanda cinsiyet eşitliği, kadın hakları ve kadına karşı şiddeti önleyici bilgiler içeren eğitimler vermeyi de hedefliyor. 

Proje hakkında bilgi veren Proje Koordinatörü Prof. Dr. Muhammet Demirbilek şunları söyledi: “Ankara, Isparta, Gaziantep, Tokat ve Trabzon’dan 20’şer katılımcı olmak üzere toplamda 100 kadın inanç önderi adayına, kadına yönelik şiddetin önlenmesi konularında eğitim vererek bu konuda farkındalık oluşturmayı amaçlıyoruz. Proje kapsamında kadın hakları ve kadına yönelik şiddeti önlemede aktif rol oynama kapasitelerini geliştirmeye odaklanan eğitim müfredatları da geliştirilecek. Eğitim müfredatları 5 ayrı eğitim başlığını içerecek ve 5 ay sürecek.” 

Projenin binlerce yıllık zengin tarihi ile çok sayıda uygarlıklara ev sahipliği yapmış olan Isparta’da başlamasından duydukları mutluluğu dile getiren Prof. Dr. Demirbilek; “Bir toplumda şiddetin her türlüsünün önlenmesi gerekiyor. Bütün bireyler, şiddete karşı örgütlü ve iletişim içinde olmalı, şiddetten korunmayı ve korumayı bilmeli, toplumda şiddete karşı şiddetsiz tepki yöntemleri geliştirmeli.” diye konuştu.

 

Medya ve İletişim Akademisi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Metin Balcı ise toplumların ve bütün dünyanın şiddetten, cehaletten ve bütün kötülüklerden arınması ve gelişmesi için kadın liderliğinin ve rolünün çok önemli olduğunu belirtti.

 

LİDER KADIN EĞİTİCİ ADAYLARINA YÖNELİK PROJE EĞİTİM İÇERİKLERİ ŞÖYLE:

Ø Kadın Hakları, (kadının yasal hakları) Çocuk Hakları ve Uygulamaları

Ø Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadına Yapılan Ayrımcılık, Kadınların Toplumdaki Yeri,

Ø Karar alma süreçlerine kadın ve kızların katılımı nasıl teşvik edilir?

Ø Kadınların ve kızların çalışma ve ekonomik haklara erişimi nasıl sağlanır?

Ø Kadına şiddet nasıl önlenir? Şiddete karşı mücadelede neler yapılabilir?

Ø Şiddete uğrayan kadınların Güvenliğe ve Adalete ulaşma yolları. Şiddete maruz kalındığında idari, adli, hukuki ne yapılmalı? 

Ø Şiddete uğrayanlar dâhil karar alma süreçlerine katılacak kadın ve kızlar sosyal medya ve dijital mecralarda kendilerini nasıl ifade edebilirler? 

Ø Her türlü ayrımcılığa ve şiddete karşı dijital yeterliliklerinin artırılması ve geliştirilmesi 

Ø Kadın Psikolojisi, Erkek Psikolojisi, Sevgi Dilleri, Ailede şiddetsiz iletişim nasıl sağlanır? 

Ø Öfke yönetimi, Aile içi iletişim becerileri ve empati stres ve baş etme yolları. 

Ø Kadına şiddetin bir başka unsuru olan çocuk ve zorla evliliklerin önlenmesi,

Ø Kadın Sağlığı ve bu alanda kadınların hakları

 

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap