Eğirdir, TRT Antalya Radyosu’nda canlı yayında tanıtıldı
Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Meslek Yüksek Okulu Öğr. Gör. Çetin Meydan, sunuculuğunu Gülgün ÇİMEN’in yaptığı Köşe Bucak Akdeniz programına konuk oldu.
Isparta ve Burdur illerinin tümünü ve Antalya ilinin de kuzey kesimini kapsayan Pisidia bölgesini, bölgenin sınırlarını, dağlarını, ovalarını, akarsularını, kentlerini, gezi alanı yerlerini, tarihçesini, turizm açısından önemini konu alan canlı yayına telefonla katılan Çetin Meydan, sunucu Gülgün Çimen’in sorularını yanıtladı, bölge turizmi ile ilgili önemli bilgiler verdi.
GÜLGÜN ÇİMEN - Köşe Bucak Akdeniz Köşemizde Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Çetin Meydan’la Isparta ve Burdur illerinin tümünü ve Antalya ilinde kuzey kısmını kapsayan Pisidia bölgesini konuşacağız kendisi şu an telefon hattımızda merhaba Sayın Çetin Meydan.
ÇETİN MEYDAN - Merhaba efendim iyi yayınlar diliyorum çok teşekkür ediyorum.
GÜLGÜN ÇİMEN - Sayın Meydan, size tam olarak Pisidia bölgesini bize aktarmanızı isteyeceğiz, tam olarak biz dedik ki Isparta Burdur'un tümünü kapsıyor Antalya'nın da kuzey kesimi Antalya'nın da kuzey kesimi derken hangi alanlar hangi antik şehirler bu Pisidia'nın içersin de yer alıyor.
ÇETİN MEYDAN - Efendim Antalya'nın kuzey bölgesi Toroslar silsilesi olarak düşünebiliriz Gebiz’den itibaren kuzey bölgesi Termessos antik kenti de buna dahildir sınırları içerisinde Konya'nın Beyşehir bölgesi Akşehir bölgesi, Afyon ve Çay Bolvadin hattı özellikle bu bölgenin sınırları içerisinde Dinar hattı da girmektedir, Isparta ve Burdur dahil tabii ki.
GÜLGÜN ÇİMEN - Ve içerisinde birçok dağ ova akarsu ve hepsinde barındıran büyük bir bölge aslında Pisidia.
ÇETİN MEYDAN - Evet bölgenin isminin manasını özellikle söylemek istiyorum.
Pisidia ismi reçineli çam ormanı ülkesi demek luvi dilinden gelmekte Luwi’ler Kafkas kökenli bir ırk ve Anadolu'ya geliyorlar ve bizim bölgeye geldikleri zaman Arzawa krallığını kuruyorlar ve Luvi Dili çerçevesinde Pisidia ismi bölgenin ormanlık olmasından dolayı yer buluyor.
Bölgede ormanlık alanlarımız oldukça fazla Toroslar bölgesi sütçüler bölgesi ve özellikle Antalya'ya kadar çok yoğun ve bu bölgede oldukça fazla kanyonumuz var coğrafik oluşumlar var dağlara değinirsek Dedegöl Dağı, Dippoyraz Dağı dediğimiz 2998 metre yükseklikte bir dağımız ki biz bu bölgede bu dağda bir derneğimiz var. ETUDOSD Eğirdir Turizm Ve Doğa Sporlarını Tanıtma Derneği olarak dağcılık şenliği düzenliyor her yıl önümüzdeki yıl yirminci sini organize edeceğiz yaklaşık 2000 dağcı geliyor.
Davraz Dağı bildiğiniz üzere kayak merkezi ile meşhur 2637 metre yükseklikte 23 buçuk kilometre ye varan kayak pistlerine sahip olan bir dağımız.
Barla Dağı’mız yine 2758 metre yüksekliğinde dağcılık faaliyetlerinde tırmanışlarda sürekli kullandığımız dağlardan yine bir tanesi bölgenin üç büyük dağı bunlar ki bu dağların eriyen kar suları Eğirdir Gölü dipten kaynaklarla beslemektedir bize hayat vermekte.
GÜLGÜN ÇİMEN - Evet sayın meydan Pisidia bölgesi içerisinde tabii ki geniş bir alana yayıldığı için birçok antik kentte bulunuyor bu antik kentlerden biraz bahsedebilir misiniz bizlere.
ÇETİN MEYDAN - Şimdi en önemlilerinden iki tanesini söyleyeceğim bir tanesi yalvaçtaki Antiocheia antik kenti diğeri ise Sagalassos Antik Kenti, Sagalassos Antik Kenti Burdur Ağlasun sınırlarında Antiocheia Yalvaç ülkemizde bulunmakta Antiocheia’nın şöyle bir önemi var.
Saint Paul ile ilgili olarak aziz Pavlus'un Hıristiyanlığı yaymak üzere yaptığı 4 seyahatten 3 tanesinde uğradığı bir kenttir. Yalvaç’a uğramıştır Aziz Pavlus. İncil’de geçtiği şekliyle söylüyorum. Saint Paul Saint Barnabas ve Saint Yuanna Kıbrıs'ın Baf Limanından yola çıkarlar ve Antalya'ya varırlar. Saint Yuhanna buradan ayrılarak Jerusselam’a döner Saint Paul ve Barnabas 4 gün 4 gece süren zorlu bir yolculuktan sonra Antiocheia ya vardılar.
Antakya demektir bu bildiğiniz Antakya değil yani Yalvaç'taki Antakya araştırmalardan sonra ve Paul ilk sözünü söyledi der bu ilk söz kavramı burada Hıristiyanlığın ilk resmi vaazı olarak kabul edilmektedir ve bu sebeple bu dört gün dört gece süren zorlu yolculuğu güzergâhı şu an Hıristiyanlar tarafından hac yolu olarak kabul edilmekte doğaseverler de bu yolda yürümekteler, 14 günlük mesafedeki bu yolu geçmektedir. Burada şundan da bahsetmek istiyorum; aziz Pavlus Yalvaç'a geçerken Via Sabesta yolunu kullanıyor Perge’den yola çıkıyorlar Gebiz üzerinden devam ederek Çandır Yazılı Kanyon üzerinden Sütçüler’e ulaşıyorlar. Sütçüler'de bir antik kentimiz var, Adada antik kenti. Adada antik kentinde Sean Paul’ün izini görebiliyoruz ki; şöyle bir iz var: Cumhuriyetin ilk yıllarına kadar Sütçüler ilçesinin tapu kayıtlarında resmi kayıtlarda ismi Bavlu ya da Karabavlu olarak geçmektedir. Araştırdığınızda Karabavlu Aziz Pavlus dan gelmekte kara Paul ismi kara Bavlu olarak değişmiştir ve cumhuriyetin ilk yıllarına kadar kullanılmıştır. Ben burada şunu söylemek istiyorum; dünyada Aziz Pavlus'un ismi taşıyan ilk kent Sütçüler ilçemizdedir. Adada Antik Kenti’dir. Bunu özellikle vurgulamak istiyorum. Evet diğer bir önemli kent Sagalasos Antik Kenti. Sagalassos da Büyük İskender'in çok zor aldığı bir kent ve aldıktan sonra da bir hikayesi vardır; anası ağlamaya başlıyor işte o yüzden öyle bir efsane anam ağlasın, ağlasın, ağlasın diyerek Ağlasun ismi diye bir hikaye anlatılır yörede. Antik kenti mi? Yalvaç'taki antik kentimiz gibi Sagalasos da Pisidia’nın başkentliğini yapmıştır.
Şöyle bir nokta var o dönemde, hem Sagalasos hem Yalvaç koloni şehirler olarak Roma döneminde ön plana çıkıyor. Kolonizasyon çerçevesinde güney Fransa'dan ve İtalya'dan yaklaşık 50 bine yakın insan getirilip bu coğrafyayı yerleştiriyor. Yalvaç ve Burdur Ağlasun bölgesine yerleştiriliyor ve tarımsal faaliyetler ön plana çıkıyor. Ağlasun’dan bahsediyorum, tarımsal faaliyetler, zeytin üretimi, çeşitli nebatların-bitkilerin üretimi, bunun yanında çömlekçilik çok ön plana çıkıyor. Bu çömlekleri ihraç ediyorlar ve çok zenginleşiyorlar. Kent hakikaten mamur hale geliyor.
Bugün Ağlasun'da 2000 yıl önceki Sagalassos Antik Kenti'ni karşılaştırdığımızda 2000 yıl öncesinin mimarisine hayranlık duymamak elde değil oradan çıkan eserler bugün Burdur müzesinde sergilenmektedir.
O dönemde anıtsal çeşmeler yapılmış durumda bu antik çeşmelerden bir tanesi Antoninler Sülalesinin yaptırmış olduğu Antoninler Çeşmesi ki; sponsorlar vasıtası ile ayağa kaldırıldı ve hala oradan su içebiliyorsunuz. İşte Kahramanlar Anıtı, Neon Kütüphanesi, tiyatrosu ile hakikaten görülmeye değer bir kentten bahsediyoruz.
Anadolu'nun en yüksek kentlerinden bir tanesi 1750 metrelik bir rakımda kurulmuş durumda.
GÜLGÜN ÇİMEN - Evet peki öncelikle şunu sormak istiyorum: Şimdi bu bölgede anlattığınıza göre zaten birçok kent kurulmuş vaziyette. Bu kentlerin ortak noktaları yani Pisidia bölgesinin kenti olduğu bellidir. Bazı özelliklerinden dolayı bu bölgenin kentidir diyebilir miyiz?
ÇETİN MEYDAN - Şimdi yer isimlerinden yola çıktığımız zaman ilki 1936 yılında yapılmış olan yer isimleri çalışması olmuş 40-50 civarında bir yerleşim o zaman tespit edilmiş ben bunun üzerine bir araştırma yaptım. Şu an bölgede 330 civarında bir yerleşim yeri tespit ettik. Bunların çoğu lokalize edilememiş durumda ama bir bölümünü de bilmekteyiz. Mesela yer isimleri dediniz yer isimleri lobi dilinden gelmekte ve sonları na ile da a ile ve a ile bitmektedir
Mesela Barida, Isparta’nın eski adı arpalık yer manasında, Adada biraz önce bahsettiğim kent hisar ya da kale manasında, Askania Burdur Gölü’nün eski ismi, Askawana mesela Eğirdir Gölü'nün eski ismi olup ada ülkesi demektir. Eğirdir'de dört tane ada bulunmakta iki tanesi şimdi yarımada olarak bağlanmış durumda ama bir tanesinin içinde Meryem Ana Manastırı'nın bulunduğu Eğirdir Gölü’nün kuzey bölgesindeki Hoyran Da Limnai Adası diğer adı sazlık orada yerleşim yeri yok. Mesela Kovada Gölü, Kovada eski ismi duble w ile yazılıyor Kuwada’dır ve Kuwa isimli tanrıçaya tapan insan insanların ülkesi demektir. Bakın hep sonları da ile a ile na ile bitiyor ve bir ortak özellik görebiliyoruz Luvi dilinden gelen kentlerin isimleri dikkatinizi bu şekilde çekiyor
GÜLGÜN ÇİMEN - Evet efendim süremiz kısıtlı son olarak bir iki cümleyle bizlerin biz tarih sevenlerin en azından diyelim gelip görmesine dayalı bir mesaj iletirseniz eğer çok memnun olacağız.
ÇETİN MEYDAN- Ben ondan önce şunu söylemek zorundayım; etkinliklerimiz çok yoğun bizim Eğirdir'de, onlara vurgu yapayım hem turizm açısından önemli ağustos ayının 14-15-16’sında kesintisiz olarak yaptığımız 13’ncü Eğirdir Avrupa Triatlon Şampiyonası'nı gerçekleştireceğiz ve yaklaşık 1000 katılımcı bekliyoruz.
Önemli bir şampiyona. Triatlon severleri bekliyoruz Eğirdir’e.
28-29 ve 30 Ağustos tarihlerinde Eğirdir'de bisiklet festivalimiz yapılacak, dağlar dolaşacağız bisikletlerle. Ulusal çapta bu organizasyona 350 civarında katılımcı bekliyoruz.
Yine 20 Temmuz’da bşlayıp 16 Ağustos’ta bitecek olan Eğirdir Klasik Müzik Festivalimiz var, bu bağlamda yöre çocuklarına klasik müzik enstrümanları öğretilecek bundan sonra sergilemeleri gerçekleştirilecek.
7-8-9 Ağustos tarihlerinde Eğirdir'de Briç Festivalimiz var. Biraz önce söylediğim gibi 2016 yılında Mayıs ayında 20’ncisini düzenleyeceğiniz, gelenekselleştirdiğimiz ETUDOSD Dedegöl Dağcılık Şenliği aktivitelerimiz var.
Bir de gölün rüzgârından rüzgârın avantajından dolayı yelken ve su sporlarına oldukça müsaidiz. Belediyemizin lazer, pirate, surf gibi yelkenli imkanları var bunlardan faydalanmak mümkün.
Davraz Kayak Merkezi’ni biliyorsunuz.
Antalya için önemli olan bir nokta, yayla havasına sahibiz. Bu noktada Antalya'dan çoğu misafirimizi yaz aylarında ağırlamaktayız, şu an 29 derece sıcaklık var gölde poyraz var gölümüz dalgalı, kıyıda oturmanız için üzerinize hırka almanız lazım.
GÜLGÜN ÇİMEN - Antalya'nın yaylası diye geçiyor zaten oralar efendim herkes biliyor artık Antalyalılar artık farkındalar bu tür güzelliklerin var olduğunu fakat bilinmeyen Pisidia bölgesinin antik kentleri idi. Onları da sizin aracılığınızla öğrenmiş olduk çok teşekkür ederiz konuğumuz olduğunuz için bizleri aydınlattığınız için iyi günler diliyoruz.
ÇETİN MEYDAN - Efendim iyi günler diliyorum teşekkür ediyorum
GÜLGÜN ÇİMEN - Sevgili dinleyiciler Köşe Bucak Akdeniz Köşemizde Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Çetin Meydan telefon hattımızda konuğumuzdu.